Момичето, което стреля по Хитлер в "Живот след живот"

Романът на Кейт Аткинсън у нас
27 яну 2016 16:30, Петя Славова
0
Момичето, което стреля по Хитлер в "Живот след живот"
Снимка: Колибри
"Живот след живот" превежда Урсула Тод през бурните събития на миналия век отново и отново.
 
През 1910 година по време на снежна буря в Англия едно бебе се ражда и умира, преди да си е поело дъх.
 
През 1910 година по време на снежна буря в Англия същото бебе се ражда и живее, за да разкаже своята история. Урсула се ражда и умира още много пъти – на пет години се удавя; на дванайсет загива при падане от прозореца; за пореден път издъхва на двайсет, когато в едно мюнхенско кафене стреля по Адолф Хитлер и така променя историята на света...
 
Искрящ със своята находчивост, едновременно мрачен, комичен и трогателен, романът „Живот след живот” е една удивителна игра с времето и историята и омагьосва ума с необикновената си дързост. 
 
Автор на романа е Кейт Аткинсън.  Родена е през 1951 г. в Ню Йорк, живее в Единбург, Шотландия. Творческата й биография включва сборника с разкази „Това не е краят на света“, както и високо оценените от литературната критика романи „Емоционална шантавост“, „Кога ще има добри новини?“, „Излезе рано, взе кучето ми“.
 
През 1995 г. тя получава награда COSTA (тогава името на приза е „Уитбред”) за поразително зрелия си дебют „Зад кулисите на музея”.
 
Печели отличието втори път през 2013 г. за романа „Живот след живот”, който беше удостоен и с наградата South Bank Sky Arts Literature и оглави няколко класации за най-добра книга на 2013-а, включително Ню Йорк Таймс Бук Ревю, Тайм, Goodreads и Паблишър’с Лънч. „Бог в руини” е деветият поред роман на писателката, своеобразно продължение на „Живот след живот” – за него Кейт Аткинсън се сдоби с награда COSTA за трети път.
 
"Живот след живот" може да намерим от 1 февруари у нас в превод на Ралица Кариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари