Къща за литература ще приютява софиянци

Амбицията е да се върне любовта към книгите и четенето
26 фев 2016 15:30, Анисия Иванова
3
Къща за литература ще приютява софиянци
Снимка: Bulgaria On Air

Представете си място, където четенето не е просто запълване на свободно време. Не е и откраднат час преди заспиване. Представете си място, където литературата е кауза. Тази утопия ще се опитат да сътворят граждани, за да върнат любовта на българите към книгите. Бившият дом на художника Ненко Балкански ще бъде претворен в първата къща за литература и превод у нас.

"Искаме да го превърнем в живо място за литература, ще предлагам детски и младежки ателиета и курсове по творческо писане, писане на сценарии, читателски клубове, т.е. ще предлагаме едно по-разчупено и по-близо до децата и до младежите отношение към литературата. Литературният храм ще е първото по рода си средище за литературни и преводачески обучения", обясниха от фондация "Следващата страница" пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR.

Тук, освен че бъдещите автори ще могат да се срещат със своите любими писатели, младите умове на литературата ще се учат да пишат качествен превод. Занаят ще крадат от най-добрите.

В изоставена къща на "Латинка" 12 вече са се провеждали няколко събития в сферата литературата. В момента се търси финансиране за дообзавеждане на пространството. Столична община е отдала пространството на културните дейци неслучайно. Още преди век домът на Ненко Балкански е бил притегателен център за художници, журналисти и писатели, които са се събирали за да творят.

Вътре няма да се прави алтернативно образование по литература, а да се предложи друг поглед към литературата, различен от този, които е в училище.

Къщата за литература и превод е час от проектите в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столицата на на културата. И въпреки че столицата не успя да се класира от общината не мислят да спрат инициативите в тази област.

От фондацията, заела се с инициативата, обещават да има постоянни дискусии в сферата на литературата. Надяват се така да върнат любовта на хората към книгите, четенето, а защо не скоро у нас да се роди и следващият Хемингуей.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
1
 
! Отговори
Пецко преди 8 години
Оффффффф, то всичко е Интернет... Мислите ли , че това ще стане... Глупава работа..
1
2
 
7
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Страхотна инициатива! Дано намери решение. И хич да не се роди бъдещия Хемингуей- достатъчно е да се роди бъдещия Вазов. Защо точно Вазов ли?! - Така..............