"Петдесет нюанса сиво" насажда сексистки нагласи

Твърдението е породено от изследване, в което участват над 700 студентки
Обновена: 11 май 2016 14:16 | 11 май 2016 14:07, Петя Славова
4
 "Петдесет нюанса сиво" насажда сексистки нагласи
Снимка: Форум Филм
Млади жени, които са чели еротичния роман "Петдесет нюанса сиво" от ЕЛ Джеймс, са предразположени към сексистко поведение, съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на ново изследване.
 
Учени от университетите на Охайо и Мичиган проведоха проучване за връзката между прочита на книгата и сексистките нагласи. Резултатите сочат, че жените, които са чели романа, имат по-високи нива на "двустранен, доброжелателен и враждебен сексизъм", пише БТА.
 
Доброжелателният сексизъм се определя с вярването, че жената трябва да бъде ценена и защитавана от мъжа, докато враждебният сексизъм представя негативната, обективизираща гледна точка.
 
В изследването участвали 747 студентки на възраст между 18 и 24 години, на които били предложени за оценка 22 твърдения - 11, изразяващи враждебен сексизъм, и други 11, изразяващи доброжелателен сексизъм. 61% от участниците отговорили, че не са чели книгата, а 46,2% от онези, които я прочели, отбелязали, че са я харесали.
 
Учените заключили, че жените, които са прочели дори само първата книга от трилогията, имат "по-силни двустранни, враждебни и доброжелателни сексистки нагласи" от студентките, които не са посягали към еротичния бестселър.
 
Авторите на изследването вярват, че книги като "Петдесет нюанса сиво" би трябвало да пробуждат дискусии за традиционната интерпретация на половете в медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ЕЛ Джеймс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Edna moia priatelka mnogo mu poviarva.rezultata e placheven
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Trawestitkite napadat.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реклама