През световните войни и сталинизма: "Казусът Кукоцки"

Книгата на Лудмила Улицка излиза на пазара у нас
18 май 2017 10:55, Петя Славова
0
През световните войни и сталинизма: "Казусът Кукоцки"
Снимка: Колибри

Драматичната семейна сага на руската писателка и общественичка Людмила Улицка "Казусът Кукоцки" излиза у нас на 19 май в превод на Иван Тотоманов.

Романът разказва историята на руския професор Павел Кукоцки – потомствен лекар гинеколог с изключителна дарба. Още от малък Павел изпитва таен интерес към устройството на всичко живо. За него светът е грандиозен вечен двигател, работещ със собствени сили, заложени в пулсиращото движение от живото към мъртвото и от мъртвото към живото.

Във фокуса на романа попадат двете световни войни, последните години на сталинизма, разгромът на генетиката, съветските лагери, размразяването по времето на Хрушчов – исторически събития и процеси, осмислени като първопричина за необратимото разрушаване на вътрешния свят на човека.

Това е разказ за любовта, загубата и самотата, за различните видове бягства на личността, за мрачните ритуали на властничеството, приемани без съпротива. Налице са вечните екзистенциални въпроси: Докъде се простират пределите на човешката свобода; къде е границата между страха и достойнството; възможно ли е да се спасим от съучастието в сътворяването на злото.

Людмила Улицка е сред най-ярките и влиятелни гласове на днешната руска проза. Биолог-генетик по образование, тя сякаш пренася съвършената оптическа апаратура в литературния си свят и внимателно проучва човека и вътрешния му живот. Книгите й са преведени на десетки езици, критиката ги определя като "проза на нюансите" и често я сравнява с Чехов.

Българският читател познава Людмила Улицка предимно с романа "Медея и нейните деца" и сборника "Сонечка. Бедни роднини", преведени блестящо от София Бранц. Улицка пише за пораженията след преживяното, но също и за силата да се оцелява, за живота въпреки смъртта, за дарбата да откриваш щастие в нещастието.

През 2014 г. стана носителка на австрийската държавна премия за европейска литература, а немският седмичник "Шпигел" публикува есето й "Сбогом, Европа!", пълно с горчиви размисли за агресивната и самоубийствена руска политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Людмила Улицка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари