"Когато капят кестените"... Живот през комунизма

За лагерите, стремежът към свобода разказва Стефан Коспартов
18 окт 2018 13:15, Петя Славова
101

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са темите, над които разсъждава сценаристът Стефан Коспартов в своята книга "Когато капят кестените".

29 години след падането на режима, митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.

"Когато капят кестените" е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на "демокрацията", сподели пред Bulgaria ON AIR самият автор на книгата и сценарист на филма "Мярка за неотклонение".

"Тази книга е резултат на 35 години мълчание. Преди време, през 70-те години на миналия век, бях решил, че няма публика за моите романи и се бях отказал от писането. След започването на промените в страната ни обаче, реших, че все пак мога да се опитам да сътворя нещо. В резултат на това мое желание се роди "Когато капят кестените", разказа още Стефан Коспартов.

Представянето на романа ще бъде на 24 октомври от 18:30 ч. в "Барът на кръпките", който се намира на столичния бул. "Прага" 23. Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
2
 
! Отговори
ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ПО: преди 5 години
ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ПО КОМЕНТАРИТЕ:ПРЕДИ ЛЪЖЕХА ИДИOTИТЕ С ПРИКЗКИ ЗА ХУБАВОТО БЪДЕЩЕ (КАТО ДОЙДЕ КОМУНИЗМА)А СЕГА ГИ ЛЪЖАТ С ПРИКАЗКИ ЗА ХУБАВОТО МИНАЛОКОЙТО ВЪЗХВАЛЯВА СОЦ-А, ДА ЗНАЕТЕ ЕДНОЗНАЧНО, ВЪПРОСНИЯТ ИНДИВИД ПСИХИЧЕСКИ НЕ Е ДОБРЕ
91
2
 
3
 
! Отговори
Танкист преди 5 години
Соца липсва само на некадърниците и мързелите, сега има толкова възможности, сга да ти сече пипето и да не те мързи. Който работи живее добре.
90
2
 
4
 
! Отговори
николай преди 5 години
Истината е, че по време на социализма имаше хора, които живееха много добре. Близки до властта, специалисти инженери,артисти, писатели, членове на партията по места. За тях имаше привилегии. До софийско жителство стигаха с връзки, апартаменти се даваха с връзки, съдилищата съдеха според връзките....Сега отново е така, близки до властта се обогатяват, с връзки става всичко. Комунизмът премина в капитализъм. Българинът си е същият.
89
2
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
И по време на Лукановата криза да вземеш да ми кажеш откъде се намираше тоалетна хартия ? Че май повечето бяха на вестници.
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм никога не е имало. Той беше мираж. Имаше нодоразвит социализъм прехода към комунизма но така и не дойде. Както и в момента прехода към капитализма не свършва. Вече почти 30 години ни Лъжат че прехода щял да свърши ама кога никой не уточнява.
87
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца родителите ми живееха във ведомствено жилище, докато строяха тухлена кооперация. За двустаен панел плащаха 6 лева наем. Ток, вода и парно бяха 20 до лева на месец. Бяжа инженери, всеки взимаше по над 300 лева чисто на месец и отгледаха 3 деца. Само детските, които получаваха бяха над 50 лева. Купон в стола 50 ст, билет 6 ст, образование, здравеопазване, лекарства за децата безплатни. 2 седмици детски лагер 5 лева. Толкова беше лошо тогава...
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше толкова лошо през социализма, "добрият" чичко Сорос нямаше да плаща на *** като тоя да го плюят.
85
4
 
1
 
! Отговори
птнпнх преди 5 години
До Блок Русия, Русе... да не живееш в блок на АБПФК ?
84
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непрекъснато чета и слушам лъжи за времето преди 1989 година, винаги представящи онова време като лошо. Тази книга е май от същата поредица лъжи.
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната *** на новия режим.
82
6
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
митовете и легендите около социалистическия рай все още хвърлят сянка върху сезоните.- НЕ ЗНАМ ЗА КАКВИ МИТОВЕ, ЛЕГЕНДИ И РАЙ МИ ГОВОРИТЕ. ЯВНО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ОБРАЗОВАТЕ И ДА НЕ ВТЪЛПЯВАТЕ ФАЛШИВИ ПОНЯТИЯ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ
81
1
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Живот през комунизма - АБЕ ДА СТЕ ОБЪРНАЛИ ВНИМАНИЕ НА ФАКТА ЧЕ КОМУНИЗЪМ ТЕОРЕТИЧНО ТУК НЯМА ОТ 30 ГОДИНИ....
80
3
 
4
 
! Отговори
СИСТЕМАТА УБИВА преди 5 години
НЯМА МНОГО ПРОМЕНИ ЗА 30 ГОДИНИ.И СЕГА НАРОДЪТ СМЯТА, ЧЕ СИСТЕМАТА УБИВА.
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и сега едва ли ще има много читатели.На хората им омръзнаха измислените герои.
78
16
 
11
 
! Отговори
Нормалните хора преди 5 години
Нормалните хора в България знаят, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това.
77
4
 
23
 
! Отговори
Блок Русия, Русе преди 5 години
Бе де да знам. Как е било някога. Знам само, че пенсиите в блока ни *** на 88 ...90 ...години. Едва ли е било от много тормоз. Щото моите набори се гътват на 40 и няколко. Книгите иначе са хубаво нещо.
76
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
КОИ реват, че били репресирани по време на комунизма, оказва се че най много реват тези дето са се родили със цял сервиз златни лъжички в устата. Писна ми от нови активни борци с потекло стигащо до ЦК на БКП.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от мераклии да му скачат сега на горкия социализъм и знаем, да, че е нямало банани и тоблерони, е и какво от това? Нямаше политическа свобода, имаше насилие над убежденията на хората, но отвращават и тез сега герои и мераклии да "разкажат" как е било и в модния тренд да излезнат герои, че и келепирец да намажат като активни борци.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73Грешката на Чаушеско беше че пусна сериала Далас по тв.
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен на тази тема може да се заснеме филм или сериал и те да се гледат от всички.Ще е интерсно да се покаже. как е работила системата отвътре.