От IT кариера в Чикаго до писане на приказки в малко българско село

Николай Райков е един от най-обичаните детски автори
Обновена: 18 окт 2018 20:08 | 18 окт 2018 20:00,
33

Имало едно време живот без технологии. Живот, в който развлечението било в книгите, а играта била навън. Време, в което не е имало компютри, а телевизията не е имала целодневна програма.

Време, в което въображението не е познавало граници. Време, в което можем дори да кажем, че се появява идеята за видеоигрите, без дори да има видео.

Книгите игри се появяват в България през 90-те години. Те позволяват на читателя сам да избере изхода от историята. Построени са на принципа на връзките и предоставят на любителите на литературата повече от 20 различни варианта, по които историята може да се развие.

После се появяват настолните приключенски игри, после компютрите... и книгите игри май... отиват на задния рафт в библиотеката на съзнанието.

Николай Райков е един от авторите, които отказват да пораснат. Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен със своите детски книги-игри. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели.

Написва първата си експериментална приказка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче" заедно със съпругата си и най-големия си критик – своя син. Книгата жъне огромен успех, а малко след това се появява и втората му творба - "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която става най-младият автор, печелил националното отличие "Константин Константинов" на Министерство на културата – най-престижната награда за детско творчество в страната.

За своята книга "Добросъците" печели наградата "Бисерче вълшебно" с рекорден брой гласове на деца в историята на наградата – 648. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а "Голямото приключение на малкото таласъмче" е публикувана и в Латвия.

А големите признания идват, след като решава да се завърне в България, за да потърси щастието си.

Николай Райков заминава за Чикаго през 1999 г., където завършва Информационни технологии. След известно скитане в САЩ и разочарованието от мирогледа на американците, разбира, че животът там е твърде различен за неговите представи и решава да се върне, за да намери щастието си тук, в България.

Открива го в малкото старозагорско село Арнаутито, където живее със семейството си и създава вълшебните си светове.

За живота си на село, за мечтите, писането и въображението: Николай Райков разказва пред камерата на "Завърналите се" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
z преди 5 години
Много красиви илюстрации. Радващо е че децата четат книги.
26
0
 
9
 
! Отговори
клатещият глава преди 5 години
До VПриятелю, този сектор се движи предимно от частния бизнес и генерира стотици променящи живота иновации всяка година. Държавните поръчки са малко като процент , а що се отнася до иновации, те са предимно в сферата на отбраната.Целият ни разговор обаче е просто чесане на езиците - IT или не, Америка или UK, човекът се е върнал и е постигнал тука мечтата си. Да е жив, здрав, заедно с цялото му семейство. И дано се връщат повече ценни хора като него.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пак има надежда в странта ни. Книгите му са уснати и в безплатен електронен вариант. Може да ги намерите на сайта му. Лично аз, ще направя хубав коледен подарък на децата.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желая успех на този хубав човек!
23
1
 
14
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Браво,Благодаря Ви Николай,надявам се да има повече българи като Вас!Респект!
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо живее на село ли ? Защото има по-малко върли cеляндyри от Вас, драги коментиращи.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19В статията думата преспял не е ползвана. Другот са си ваши филми.А ти какво очакваш - да носи ланец, Гучи и да върти гумите на БМВто ?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"После се появяват настолните приключенски игри, после компютрите" 90те години, вече си имахме нинтендо клонингите и цъкахме Doom и Might and Magic на досовските компютри. А и първото DnD го играхме в едно мазе 90та година още 9ти клас, когато на един авер, чичо му докара подарък, защото беше от тираджийте ...
19
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво точно му е преуспялото на тоя неугледен селчо? Освен, че преуспешно разлайва руските тролчета и натуралните първосигнални хейтърчета, дето са есперти по живота в САЩ без да са виждали САЩ освен на изпиратстван филм.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Личи ти,че си от уникално простите! Там други не виреят! Ако си следил внимателно представянето на Райков,той дори не е правил опит да се реализира в Америка! Овреме е разбрал,какви гнусове сте там! Между другото е завършил с отличие математическа гимназия,а това че книгите му се продават дори в Япония,би трябвало да ти говори нещо! Интересно е,кава е твоята физиономия-предполагам,не е на катастрофирал трактор?
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ е скапана държава, едно гето. Това, че ИТ компаниите им, и не само, са психиятрия, е напълно вярно. И че някакъв бездарник "мениджър", "супервайзър" и каквото щете, който взема доста повече от тебе, ти седи постоянно на главата и те тормози, също. Както в историята за мравката. Добре са само най-богатите, те винаги се толерират, плащат най-малки данъци, особено при тоя *** Тръмп. Има доста по-добри места за имиграция.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От преуспелия в сащ до щастливите червенотиквеничковчета.българия коммпири има само един проблем както отбеляза и вашият червен лидер бан кян .и това е безумно простият и народ.доказателство за което сте вие...научете правилният български език
15
2
 
33
 
! Отговори
к преди 5 години
До бай ганюсъгласен съм пичпреуспял означава свободен от дългове човек, които има достатъчно пари и акул за да не работиПреуспелия човек живее собствения си живот - така както му харесва, и не му се налага да работи за други хора.В САЩ е НЕВЪЗМОЖНО да се живее по начина който описах
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШишСпоред мен човека просто е можел да пише книжки на английски за децата но там конкуренцията е голяма и затова се е носочил към България където почти няма конкуренция в много области.
13
0
 
27
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
До ла какво е да си преуспял?мисля че този човек е смел и щастлив защото прави това което му харесва което означава че не работи за разлика от много други които нямат контрол над ежедневието си,за щатите може да се коментира много но статията не е за сащ а за талантлив и щастлив човек
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам защо се е махнал от Сащ. Като не му харесва в Чикаго винаги може да се премести в малко градче. Ай Ти кариерата е до време и често завършва с преподаване на други хора.
11
0
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
евалла
10
2
 
30
 
! Отговори
л преди 5 години
а на тоя преспялия смотльо, дет от 35 години си преуспява в САЩ ще му кажа:"преуспял" не означава *** който работи на 3 места по 18 часа на ден само за да може да си плати ипотеката на талашитено-стиропорната си къща и останалите си дългове
9
2
 
19
 
! Отговори
Шиш преди 5 години
Само още като видях заглавието си знаех че загубените в материалния свят ще дойдат да обясняват как бил провал за дето се върнал от САЩ.. това е било 1999, кой знае на колко години е бил.. и дотук така като гледате как се е справил бе слепци? Къща, жена преуспял и уважаван, допринесъл нещо за България.. но БГ ген си е БГ ген, ще се съсредоточи в това че 1999 се махнал от САЩ и това го прави загубеняк, негоден за живота дайте да го хвърляме направо в дерето, мани го тоя, знаем ги тея и т.н
8
4
 
24
 
! Отговори
л преди 5 години
"разочарованието от мирогледа на американците"ако попаднете в някоя голяма ИТ компания в САЩ ще ви се стори че са ви пратили в някоя психиятрия. Деня преминава в безсмислени оперативки ръководени от технически неграмотни мениджъри. На тези срещи се дрънкат такива идиотщини че може да се усъмните в психическото здраве на колегите и началниците си ! На всеки програмист има поне по един "scrum master" (некомпетентен бездарник чиято работа е да ви седи зад гърба целия ден) - за ефективност