Ю Несбьо затяга примката със "Среднощно слънце"

Новият му роман излиза у нас
9 дек 2019 15:43, Петя Славова
0
Ю Несбьо затяга примката със "Среднощно слънце"
Снимка: "Емас"

Името на Ю Несбьо отдавна се асоциира с  динамични крими истории. Авторът засяга наболели социални теми, създава нажежена атмосфера и описва пълнокръвни герои. Познат е с поредицата за инспектор Хари Хуле.

Сега писателят показва "Среднощно слънце"  – косвеното продължение на вече известната у нас "Кръв по снега", и тук Несбо отново пише за подземния свят на Осло, някъде в края на 70-те.  Книгата е номинирана за най-добър криминален роман на Норвегия.

 В "Кръв по снега" историята ни среща с Улав, нает от шефа си Даниел Хофман да убие собствената му съпруга, но наемникът не успява да изпълни задачата заради неочаквано родилата се любов. Той се обръща към Рибаря за помощ. В "Среднощно слънце" отново срещаме този зловещ и многолик нарковладетел, този път обаче главният герой е Юлф.

Юлф е изпълнявал мокри поръчки за Рибаря, но изпада в немилост и сега му се налага да забегне в далечния норвежки север, където незалязващото слънце може да те подлуди. Местните – притворено, силно религиозно общество – приемат обяснението на Юлф, че е дошъл на лов, а клисарката Леа му услужва с оръжието на мъжа си. Тъжната, мълчалива красавица и нейният любознателен, общителен десетгодишен син помагат на Юлф да се настани в местната ловна хижа и му носят храна. Тяхната компания пробужда у доскорошния престъпник нещо, което той мисли за отдавна умряло. Но възможно ли е изобщо някой да избегне главорезите на Рибаря задълго? Може би безумието на безкрайния ден ще спаси Юлф, или пък ще го обрече...

"Среднощно слънце"  е роман ноар за престъпление и изкупление.

"Кръв по снега" и "Среднощно слънце" са избрани от "Уорнър Брадърс" за адаптиране за големия екран, а името на Леонардо ди Каприо се спряга за едната главна роля. Важно е да се отбележи и че авторските възнаграждения и от двете книги отиват във фондация "Хари Хуле", благотворителна организация, създадена от Ю Несбо за борба с неграмотността в развиващите се страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: криминалеЮ Несбьо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари