Отново със "Следите остават" и Павел Вежинов

Преиздават две повести на българския писател
17 фев 2020 16:13, Петя Славова
17

Две незабравими детски повести на големия български писател Павел Вежинов излизат отново на хартия. Инициативата е на издателство "Сиела", а редактор е дъщерята на писателя Павлина Делчева-Вежинова.

И двата романа са екранизирани, а във филмовата версия на "Следите остават" е първата роля в киното на актьора Стефан Данаилов.

"Баща ми е известен с други книги, но книгата с най-голям тираж е "Следите остават", каза Вежинова в студиото на "България сутрин".

"Аз бях редактор на книгата и това издание е по изданието, което баща ми собственоръчно е редактирал, съкращавал и допълвал. Баща ми е махал малко по-идеологическите моменти. Идеологията винаги съществува, не бива да се сърдим на времето, но главното в тази книга е приключението", разказа тя.

Дъщерята на големия писател би искала децата да бъдат стимулирани да четат книжна книга.

"Дете, което чете, никога не остава посредствен човек", отбеляза Павлина Вежинова.

"Давайте на децата нужната книга в нужния момент. Това е най-важното", даде своята рецепта тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея родителите би трябвало да следят какво четат децата и да им помагат, когато има нужда. Тя вярва, че технологиите лишават децата от въображение и не трябва книгата да липсва. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава и да преиздадат пасквилите на оня мракобесник Богомил Райнов (българския Павлик Морозов) и ще цъфнем. Гнусна работа!!!
13
2
 
5
 
! Отговори
висок преди 4 години
Да преиздадат всички книги за партизанските подвизи, за Митко Палаузов, Овчарчето Калитко, Мургаш, Ураааааа. Трудовете на др. Живков, Малая земля на Брежнев....
12
1
 
7
 
! Отговори
До 8, 10 преди 4 години
Какво сте се впрегнали... Доносници на БКП има много- този е бил виден, спор няма. Само го погледнете какъв външен вид има, погледнете дъщеря му и забравете с усмивка... Достатъчно ги е наказал Бог.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДвама вече се припознаха,да ги преброим поне!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИзобщо не е морално остаряла "Следите остават", днес дори е по-актуална от всякога,половин България е пълна с чужди шпиони,работещи против България и населението!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте гениалния Джани Родари,как е описал истината под детска книга - https://chitanka.info/text/2065И дали някои хора ще могат да се припознаят в дон Домат или принц Лимон?А "Малката кибритопродавачка" на Андерсен и до днес съществува в реалния живот.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простете, към този долен комунистически доносник аз уважение не изпитвам никакво. Роден съм в сърцето на София на 2 крачки от дома на този. Да не казвам какво говорят съседите му- погнусени са от него. Въпросната му дъщеря да не я коментирам- тотално необективна. Разбирам, че "великият" писател й е баща, но той е пряко отговорен за смъртта на стотици хора с доносите си (доказуемо с документи). Малко поне обективност, малко срам от миналото. Гнусен човек. Тотален предател.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтарМоже и Джани Родари,там под детските книги,той е описал една действителност,която ни съпътства и до днес.
6
6
 
3
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Да ме прощавате ама това е пълна ***.и.я.Овчарчето Калитко и Митко Палаузов ли са следващите? Като как точно да му обясня на внука ми как и защо се минава браздата на ,,свински крачета" ,като може да мине по асфалта на КППто,пеша или с кола и без да го стрелят!?!?И защо трябва да се предават тайни бележки по тайници и хралупи,като може да се ,,докладва по джиесема или таблета! Коя година и кой век сме бе хора.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава детска книжка,чела съм я,интересна е!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление "Следите остават" е едно морално остаряло произведение. Написано е хубаво и увлекателно, но сюжет, тематика всичко е вече нетипично и нечитаемо от днешните деца.Иначе "Произшествие на тихата улица" е много хубава. И спокойно може да се чете и сега. Препрочитах ги тази година. За съжаление като слушам г-жа Вежинова оставам с впечатлението, че вече не познава вкусовете на днешните деца: истории за диверсанти, милиционери и врагове вече не са актуални. Имаме си нови и актуални заглави
3
2
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Браво!Време е четящата младеж в Родината да се запознае с козните на гнилия Запад срещу най-справедливия строй! Здравите сили малко закъсняха с издаването и, но предполагам, че трудно са намерили отговорен другар с пари за спонсориране! Силно се надявам, че това е първата лястовица на партийната проза!Да се надяваме, че ще се намерят спонсори и за "Митко Палазов", "овчарчето Калитко" и т. н.Венсеремос другари!
2
5
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
А ще имат ли рeдакция на български като "Под османското присъствие", или ще е пак за "деца ловят диверсанти"? Лично аз нямам представа кой би си купил тази книга, освен някой пенсионер от носталгия, но пък тези които биха я чели от носталгия, би трябвало вее да я притежават. Веселчуни.
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има комунистическа идеология, трябва задължително да се редактира и изреже. Не може да има комунистичска и националсоциалистическа идеология в книгите днес, недопустимо е, а и незаконно.