Балканите и бурната й история в "Югославия. Мир, война, разпадане"

Съдбата на Югославия през погледа на Ноам Чомски
27 фев 2020 19:40, Петя Славова
8
Балканите и бурната й история в "Югославия. Мир, война, разпадане"
Снимка: ИК "Сиела"

Балканите и бурната история на бивша Югославия са сред основните теми в съчиненията на един от най-влиятелните интелектуалци на XX век. Със своя отказ да се присъедини към СССР на Сталин и опита в самоуправляващия се социализъм, Югославия се оказва страната, която отразява най-ясно някои от най-важните политически процеси и идеи след края на Втората световна война.

След падането на Берлинската стена международните политически процеси също оказват решаваща роля в съдбата на Югославия през 90-те години и съдбата на целия регион през първите десетилетия на новия век.

Един от най-яростните критици на американската външна политика – Ноам Чомски – се опитва да обобщи сложната взаимовръзка между международните политики и вътрешните сили в югославското общество, довели до разпадането на Югославия и до трагичната ѝ съдба.

Изданието "Югославия. Мир, война, разпадане", съставено от журналиста Давор Джалто, за първи път  обобщава написаното от Чомски за югославския регион за период от повече от четиридесет години.

Разделена на три части, книгата разглежда периода на Югославия под ръководството на Йосип Броз Тито, кризата от края на 80-те и началото на 90-те години и разпадането на Югославия, както и Косовския въпрос, събитията, довели до бомбардировките на НАТО през 1999 г., самите бомбардировки и последиците от тях.

Чомски яростно осъжда нападението над Югославия по време на войната в Косово. Без да защитава авторитарния режим на Милошевич, той все пак заявява, че е имало начин войната да се избегне и че с нея на практика не е постигнато нищо друго, освен да се затвърдят антиевропейските и антидемократични сили в бивша Югославия.

Чомски критикува остро доктрината за "хуманитарна" интервенция и налагане на демокрация със сила, разобличавайки двуличието на нейните защитници с много примери за това как западни демокрации са подкрепяли и продължават да подкрепят диктатори, извършващи дори по-големи зверства от Милошевич, но застанали на „правилната“ геополитическа страна.

"Югославия. Мир, война, разпадане" ще помогне на читателите да преосмислят историята на Югославия и причините за нейното разпадане, като се абстрахират от пропагандата и налаганите стереотипи и погледнат на външната политика от гледната точка не на противопоставянето на Изтока срещу Запада, а на човешките права и прогреса.

Нещо повече, тази книга е насочена към всички, които биха искали да разберат сложните процеси, определили съдбата на Балканите през последните няколко десетилетия, както и за онези, които се стремят да ги променят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това Й в заглавието?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бурна история хммм Ами Югославия е изкуствено създадена от евреи масони и комунисти. После разбита от същите.Същите от Дейтънското споразумение което създаде измислената Босна и Херцеговина с ясната цел след време( а то дойде) да има нови конфликти там. Македония по същия начин. Майната им на конспирациите обаче за последните 120 години няма войни и въстания довели до очертаване на реални граници за народите според местоживеенето на етносите.За това и конфликтите не спират.
5
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Насила хубост не става, затова се разпадна Югославия, прочистиха(смазаха българското самосъзнание) в Македония, почнаха същия процес в Босна и Хърватска, но вече свързаността и разпространението на информацията беше по-голямо и се почна техния разпад. Най-много май ги е яд че ние сме били като култура и традиции винаги пред тях
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вийната в Югославия беше реванш за трагедията и избиването на българите от Македония и насилственото им македонизиране!Откраднаха ни Македония и западните покрайнини от лакомия,но колелото на историята се завъртя и им го върна!
3
3
 
2
 
! Отговори
,,Рот фронт"?!? преди 4 години
Ноам Чомски-един от идеолозите за социалистически САЩ,верен другар на Джодж Сорос и други леви милионери,като СандърсНа въдицата им се лови и поколението на милениума което не разбира какво е социализъм,тъй като никота не са имали реален досег с този строй.!Знаменосци на лявата идея за равенство и братство,ама без да се пипат техните милиони-,,Демократичен социализъм?!?!" -нещо като ,,дървено желязо"....Ние това го ,,играхме"г-н Чомски и все до фалит води.Времето на лозунгите мина-видяхме ефекта
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците сяха раздори на Балканите, но сега ще ипитат от тяхното си лекарство.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ги чака в много държави в ЕС няма как да напълниш страната си с хора с друга вяра и бит и да очакваш, че всичко ще е наред.