Стефан Цвайг и наблюденията му с "Огнената тайна" и други новели"

Излиза творба с негови сборници
27 фев 2020 20:48, Петя Славова
3
Стефан Цвайг и наблюденията му с "Огнената тайна" и други новели"
Снимка: ИК "Колибри"

Вещият познавач на човешката душа Стефан Цвайг отново провокира с "Огнената тайна" и други новели".

Книгата може да намерим у нас на 28 февруари в превод на Димитър Стоевски.

Творбата е първият от три сборника с изящни новели, в които авторът е представил творбите си на тематичен принцип. Първият, "Огнената тайна", с оригинално заглавие "Първо преживяване. Четири новели от света на детството" (1911), включва творби, посветени на съзряването и първите любовни трепети.

Вторият сборник, "Амок", е с подзаглавие "Новели за страстта" и съдържа 5 новели за драмата на изпепеляващите душата увлечения.

В третия, "Смут в чувствата", авторът е предложил 3 новели за противоречивите чувства, владеещи човешкото сърце. Тези три сборника могат да бъдат подписани само от истински демиург на словото, владеещ до съвършенство финия рисунък на психологическия портрет.

 Стефан Цвайг е роден през 1881 г., учи в университетите на Берлин и Виена и се посвещава на перото, за да се превърне в гениален хроникьор и свидетел на една историческа епоха, раздирана от трагедии.

Любим на няколко поколения новелист, биограф, есеист и поет, Стефан Цвайг създава внушително творчество, ужасено от бездните на човешката лудост и обвеяно от носталгия по един по-топъл и безметежен свят.

Авторът на "Нетърпеливо сърце" и на блестящи биографични романи като "Мария Стюарт", "Мария Антоанета" и "Триумф и трагедия на Еразъм Ротердамски" се самоубива заедно със съпругата си Лоте в Бразилия на 22 февруари, 1942 година. Същият човек ни завеща прозрението, че само моментите на криза имат значение в историята на един живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: новелиСтефан Цвайг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Това е демокрацията - художниците са келнери.
2
1
 
4
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Вижте си подзаглавието: "Творба с негови сборници". Може би сте искали да кажете: "Сборник с негови творби". Има известна разлика, нали Петя?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли такава аматьорска корица и кич за такъв знаменит писател?!