Как Доналд Тръмп се озова в Белия дом, разказва "Страх"

Книгата на журналиста Боб Удуърд, разкрил аферата "Уотъргейт" у нас
30 май 2020 04:15, Петя Славова
17
Как Доналд Тръмп се озова в Белия дом, разказва "Страх"
Снимка: ИК "Сиела"

През 2016 г. световната политика завинаги промени облика си. Сред морето от слогани и обещания изборите в най-могъщата държава на планетата най-неочаквано бяха спечелени не от "професионален политик", а от милиардер, чиято противоречива слава го преследва като бизнесмен, шоу-звезда, и по време на предизборната му кампания.

Две години след като Доналд Тръмп зае поста на 45-ия президент на САЩ, на американския пазар се появи "Страх" от Боб Удуърд – журналиста, помогнал за разкриването на скандала „Уотъргейт“, довел до оставката на американския президент Ричард Никсън през 1974 г. Книгата моментално се превърна в безапелационен бестселър и предизвика агресията на държавния глава в Twitter.

Месеци преди президентските избори на 20 ноември 2020 г. и в разгара на световна пандемия, в която съдбата на стотици хиляди американци зависи от решенията на държавния им глава, тази поразителна книга излиза на български език в превод на Георги Иванов.

В "Страх" един от най-авторитетните американски журналисти, отразявал управленията на деветима президенти и двукратен носител на "Пулицър", разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом през последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика.

Това не е книга "за" или "против" Тръмп. Удуърд проследява с безкомпромисна прецизност не само действията му, но и на хората, с чиято помощ той успя да съкруши кандидата на демократите Хилари Клинтън – и най-вече кой е Стив Банън.

Позовавайки се на разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп и изграждайки книгата си на база събраната информация от срещи, лични дневници, протоколи и правителствени документи, той описва как са вземани ключови решения в сферата на външната политика, а също и за вътрешни въпроси като търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика. Не са пропуснати войните, разтърсили социалния и политически живот на  САЩ – изострените отношения с ФБР и медиите, скандалите около личния живот на милионера и др.

"Страх"  навлиза в кухнята на Белия дом, без да спекулира и да създава fake news. Това е практически учебник по журналистика и по демократичен популизъм, в който ще откриете една звучаща почти невероятно, но съвсем истинска и смущаваща история – документ на времето, в която изпълнителната власт на най-могъщата държава в света в продължение на години е пред нервен срив и окована в най-безмилостния страх – страха от властта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
доказа се че псих.опати лесно могат да хванат властта от времето на хитлер,сталин,днес вече тръмп,джонсън,сидеров,фараж,и мн други..гласуващите за подобни елементи са като слепи шарани помирисващи вкусна но вредна стръв на която кълват поради не възможността да използват не функциониращите си мо.зъци
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Ясно е, че човекът автоматично е сбъркал. Искал е да напише дано републиканците надвият демократите, аз така го разбирам, защото след това ясно е написано, че от левичарството следват само беди.И ти да станеш да пишеш по тъмно, значи или си махмурлия, или още не си се разсънил.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Той да надвие републиканците?!?! И ти си тръгнал коментари да пишеш, че и плюсове ти слагат. Що се излагате, дори не знаеш Ончо от коя партия е, ама тръгнал коментар да пише.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
додо свирк,и без пари ли ще правиш .......само на донация.......каскет смачкан.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох до "милиардер". Тромбона е милионер! Как да вярвам на останалото написано
9
0
 
8
 
! Отговори
Juan преди 3 години
Защо не се вълнува бг народа кой е президент на Монголия?Какви са тези страсти и вълнения кой е президент на САЩ? Или Русия?Пет милиона народ останахме в територията, най-бедната и бързо изчезваща група етнос на планетата, с превъзходно географско разположение и природа, вместо да си решаваме нашите проблеми, даваме тон в живота на други, които дори не подозират за съществуването ни...Ганкиното кафене... Нищо не се е променило.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писано в стил Работническо дело.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е по-*** и от Бате
6
0
 
6
 
! Отговори
Питам само преди 3 години
Тази статийка защо не е маркирана като реклама? Некоректно е към влизащите в сайта ви и към професионализЪма на работещите в него!
5
7
 
6
 
! Отговори
Повече "слогани преди 3 години
Книгата била "учебник по демократичен популизъм". Ъхъ, Боб Удуърд цял живот безпристрастно и обективно воюва с републиканците на страната на демократите. И това негово книжле изобщо не е поредният пропаганден пасквил. "Смех, смех, ама не сме тука да се хуморираме", както мъдро казваше Царвуля Симеончо.Впрочем не съм почитател на Доньо Рижия. Но от това книжлето не става по-малко противно.
4
5
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Петя Петяяя, жОрнализЪма не ти е даден като талант. Със сигурност...уви! Мислила ли си да правиш нещо друго?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоуна има още 6 месеца.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха руШките хибридки това недоразумение още да търси кръщелното на О бама
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милион пъти по-добре стана, че избраха Тръмп, а не Хилари.Дано и през ноември той да надвие републиканците. От левичарство следватсамо беди.