Карлос Кастанеда представя "Учението на дон Хуан"

Една книга пътешествие на духа към истината
16 апр 2021 16:05, Петя Славова
20
Карлос Кастанеда представя "Учението на дон Хуан"
Снимка: ИК"Сиела"

По книжарниците излезе "Учението на дон Хуан" от Карлос Кастанеда – ново преиздание на световноизвестния труд на американския антрополог. Първоначално издадена като дисертация по антропология през 1968 г., книгата достига култов статут с описанието си на живота и обичаите на дон Хуан Матюс, индиански шаман от племето юки от Сонора, Мексико. Карлос прекарва пет години като чирак на дон Хуан, което дава начало на продължилия му интерес към магическите ритуали на юките.

Докато търси как да се запознае по-добре с пейота, вид разпространен кактус в Мексико и Аризона, който съдържа психоактивни вещества, Кастанеда се запознава с възрастния дон Хуан. Опитът му да впечатли възрастния индианец с натрупаните си до момента познания за мескалито – духа, който местните вярват, че обитава кактусите – завършва с провал. Младият учен подхожда с интерес към обичаите, но няма особено доверие в ученията на дон Хуан. Но колкото повече време прекарва с индианеца, толкова повече допуска вярата в сърцето си.

Дон Хуан, който е професионален шаман, прави тънка разлика между действията на различните психоактивни вещества, които се съдържат в растенията. Според него растенията могат да бъдат съюзници по пътя към познанието и чрез магически ритуали той се допитва до тях за отговор на своите въпроси. Други растения и животни – като пейота – не са съюзници, а по-скоро са могъщи приятели, от чиято мъдрост можем да черпим знание, ако съзнанието ни е достатъчно отворено, за да ги чуем. Защото живият свят е едно цяло и всяка частица от него може да се свърже с всяка друга.

Има ли светове отвъд този? Има ли същества, които не се нуждаят от материална обвивка, за да ни влияят, променят, да ни дават сили и да ни разкриват ново познание, недостъпно по пътищата си и по законите на нашия разум? Съвременният човек отдалечил ли се е толкова много от природата, за да стане глух за нейните учения?

"Учението на дон Хуан" е книга, променила живота и начина на мислене на поколения и повлияла на развитието на ню ейдж философията. Кастанеда разкрива хоризонти и пътища, до които иначе не бихме достигнали, и ни насърчава да се опитаме да разберем истинската същност на самите себе си и света, който ни заобикаля.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Diablero преди 3 години
Хубаво е добре да премисляте какво казвате и какво пишете. За това се носи отговорност. Ако ме питате пред кого, нещата са много зле за вас. Кой бил шарлатанин, кой наркоман са си ваши размишления. И Дон Хуан и Кастанеда си свършиха поверената им работа, да изнесат познание за онези, който могат да го разпознаят ('щото много го има). И на двамата не им е било хич кеф от тази работа и въобще от съвместната им работа. Но...как да пренебрегнеш повеля на дyха, на намерението. Няма как.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна боза са тези книги (изчел съм половината и се отказах). Ама разни дребни душици от моите познати ахкаха и охкаха колко бил велик.Да не говорим, че авторът почина преди повече от 20 години. Явно някой е решил да осребри авторските права за пореден път...
8
1
 
3
 
! Отговори
нищо не се знае преди 3 години
До Анонимен 1Само веднаж споменава между другото,че е намерил млад нагуал и група от 2 жени и двама мъже!Те продължават след него!
7
1
 
5
 
! Отговори
Драга Петя, преди 3 години
Отвори си съзнанието и прочети какво пишеш: "Други растения и животни като пейота не са съюзници, а по-скоро са могъщи приятели, от чиято мъдрост можем да черпим знание, ако съзнанието ни е достатъчно отворено, за да ги чуем." Пейотът не е животно, а растение - кактус, както си написала по-горе в публикацията. Твоите публикации са лишени даже от логика, камо ли да има мъдрост... Не се напъвай да пишеш за неща, които са ти чужди, моля! Обидно е за хората, които знаят за какво иде реч...
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кастанеда разкрива начини чрез , които човек да се откъсне от капаните на света и да развие съзнанието си над нормалното човешко съзнание
5
3
 
9
 
! Отговори
Алтер преди 3 години
Много сложна книга... Кастанеда е ял гъби и пейот, описвайки свойте наркотични пътешествия, е взел, че е написал книга.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая книга пробвах да я чета преди 25 години.Не ми се получи.Но имах съученик, който я прочетете и я хвалеше много.
3
6
 
12
 
! Отговори
Фики Стораров преди 3 години
Кастанеда е талантлив писател и отявлен шарл атанин, бил е гуру на секта, базирана на измишльотините му, естествено, като всеки гуру е имал задължителното чудотворно семе:)))
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и карл май е писал "Винету" без да препуска из прериите, но е любима на Борисов книга.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето вече се знае, че въпросният автор дори не е напускал университетската библиотека, докато е съчинявал тия истории.