Дигитализация на библиотеките като основен акцент в бъдещето

Наблюдава се бум на аудиокнигите
18 май 2021 09:54, Ния Христова
19
Дигитализацията на библиотеките у нас е един от основните акценти на 15-ата Националната библиотечна седмица, която е организирана от Библиотечната асоциация и Фондация "Глобални библиотеки - България".
 
"Сигнализираме за необходимостта да има национална програма и стратегия за координация и дигитализация между различните видове библиотеки - университетски, регионални, общински, читалищни. Идеята е да може библиотеките да се кооперират и да се дигитализира съдържанието по-бързо", заяви Спаска Тарандова от Фондация "Глобални библиотеки-България" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея по време на пандемията от COVID-19 необходимостта от дигитализация е проличала още повече.
 
"Бяхме поставени в условия на изолация и хартиените книги трябва да престояват по 72 часа преди да бъдат ползвани, а имаше и периоди, в които не можехме да излизаме. В този момент пролича, че дигиталното съдържание, което библиотеките предоставят, е крайно недостатъчно с оглед на нуждите", добави Тарандова.
 
Тя смята, че пандемията е ускорила този процес.
 
"Отдавна говорим, че читателските навици се променят. Но до момента дигитализацията ставаше чрез проектно финансиране, а всяка програма има своите изисквания и затова всяка от библиотеките избира каква част от своите колекции да бъде дигитализирана. Основните са свързани с опазване на периодичния печат, който е до 1944 г. - те са ползвани от изследователи и студенти. Там има най-много проблеми с хартията. Другите са някакви по-редки издания", каза още Тарандова.
 
Тя коментира и въпроса с аудиокнигите.
 
"Решението е да има достатъчно предлагане. Едно време хората си казваха, че аудиокнигите няма да вървят. А сега се наблюдава абсолютен бум. Децата и учениците обаче трябва да четат на хартиени носители, а електронните ресурси само да допълват навиците, които се градят на хартия", добави Тарандова.
 
Категорична беше и че дигитализацията е свързана с технологичното обновление на компютърната база в библиотеките. Допълни също, че е необходим диалог относно пиратството, за да се избегне омагьосания кръг, в който читатели свалят такова съдържание, а писателите въобще не искат то да бъде качвано, за да не бъде злоупотребявано с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .!.Да, ако се прави шумна правителствена кампания с популистки цели и корупционен привкус, сумата наистина може да стане космическа. Ако се събере експертна група от грамотни технологично ***, които познават материята и спецификата на работата в библиотеките, нещата могат да се получат с изненадващо нисък бюджет.Проблемът е, че тогава няма да има "папкане", т.е. "усвояване", а от друга страна, всеки се бута за воевода и иска той "да кара влака".Нормално БГ риалити.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
6
0
 
1
 
! Отговори
До до 3 преди 2 години
Абе четох аз за новата система за електронни билети и заместване на старите пластики! Та как беше отиваш на гишето и ти заменят старата пластика с нова! което не знам защо се прави! После те ти създават автоматично нов маил адрес и потребителско име! След това ти искат да си оставиш ЕГН и телефон! След това ти трябва да идеш да си седнеш пред ПЦ то и да си създадеш същия маил адреси същия потребител! И след това можеш да използваш новата система, която още не е влязла в употреба! Та така!
5
0
 
4
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Така промяната на историята и цензурирането ще доста лесно
4
3
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
В София вече има електронни билети, информацията ти е стара. : )
3
1
 
8
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи как по просто да ви го кажа, че няма да стане!? Не за друго ми знаете ли колко милиарда лева (5 милиарда) за 10г сме дали за електронно правителство и все още НЯМАМЕ такова! Знаете ли колко милиона лева се е дало за да се направи електронни билети в Пловдив и всеки знае, че такива няма! знаете ли колко милиона лева се е дало за да се направят електронни билети и в софия и все още няма такива! Ко да ви кажа! Това с библиотекище ще струва десетки милиарди и няма да стане!!!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дигитализация на библиотеките"Виждаме го на практика в Русия от години, а тук се надаме да е "основен акцент в бъдещето". Видими резултати с мутротиквени водачи-вождове.
1
0
 
10
 
! Отговори
педагог преди 2 години
С тези аудиокниги децата съвсем ще се отучат да четат и да пишат грамотно. Вижте само по сайтовете и социалните медии колко неграмотни материали има и си правете изводите.