Умно село: Валери Петров в навечерието на 90-ата му годишнина

Епизодът от поредицата представя забележителния поет, преводач и хуманист
5 дек 2021 21:21, Ния Христова
15
 
Валери Петров винаги е избягвал да се появява пред камера. Искрен, човечен, мъдър, по детски откровен може да видите поетът в епизода от поредицата "Умно село" по Bulgaria ON AIR, заснет в навечерието на 90-ата му годишнина.
 
"Всички четат Валери Петров" е внушението на филма, защото винаги ще има будни, мислещи, "хвърчащи" хора от всички възрасти.
 
Камерата на "Умно село“ е запечатала кадри юбилея на автора - импровизиран спектакъл с откъси от пиеси, стихове и басни. 
 
Споделеното от него винаги си струва да бъде чуто.
 
"Времето и вечността са сестри. Първата бързо се влюбва, зачева и ражда. А втората – вечността, е безплодна. Но от време на време си харесва някое от рожбите на времето и я осиновява... То е много рядко – по-често тя ще попрелисти това, няма да й хареса онова… и току виж дори няма да прочете нищо от теб. А ние – не че се борим за вечност… но просто ни се ще, човешко е, да поискаш за известно време да продължиш съществуването си на тази грешна земя…", споделя тази ярка личност. 
 
Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасно е наистина. Нито дума за това, че обектът на статията е покойник. Да напишем нещо и за 1300 годишнината на хан Аспарух.
13
1
 
7
 
! Отговори
ТОЯ ЛИ БЕ! преди 2 години
Валери Петров и на 100 години да стане, той си остава комунистът, който е настоявал за избивани на всички политически противници на шумкарите. В историята ще остане като приятел на комунистическите кръволоци, умъртвили стотици хиляди българи.
12
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин отново преди 2 години
"Забележителен преводач"? Без да знае една английска дума "превежда" Сонетите на Шекспир. Превежда ги проф. Марко Минков, но за него нищо! А преводите на Владимир Свинтила и особено неповторимият превод на Кирил Кадийски? Пак нищо, Меворах е "велик".
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздравления за бездуховността на примитивите!
10
2
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
"Забележителен хуманист" защото е зовял за убийства и смърт?
9
2
 
6
 
! Отговори
коректор преди 2 години
"Епизодът от поредицата представя забележителния поет, преводач и хуманист" ...последното да се чете "комунист"!
8
6
 
4
 
! Отговори
Кичка Бодурова преди 2 години
На Валерката колко близалки съм му подарила, ей така от любов към поезията и литературата. Стар е и не го вдига, но желанието ООО смукалки близалки
7
9
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Валери Петров е един глезеник на властта,който в целият си живот е живял гратис. Един евреин без капчица любов към България у Българите. Редови книжник. Но нека каже някой отде му се появиха български имена в паспорта. Защо не си носи Вавилоно-Египетските еврейски имена? Ето това правят евреите,за да останат поне за дълъг период неразкрити като това,което са-napaзuтu и врагове на държавата,в която живеят. Гнус ме е от тоя вампир и злодей книжник! Тежка му пръст!
6
7
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Валери Петров е един глезеник на властта,който в целият си живот е живял гратис. Един евреин без капчица любов към България у Българите. Редови книжник. Но нека каже отде му се появиха български имена в паспорта. Защо не си носи Вавилоно-Егиоетските еврейски имена? Ето това правят евреите,за да останат поне за дълъг период неразкрити като това,което са-napaзuтu и врагове на държавата,в която живеят. Гнус ме е от тоя вампир и злодей книжник!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бас държа, че написалия статията не знае за *** на твореца. Невежество и срам.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червен ***.
3
3
 
24
 
! Отговори
Един преди 2 години
Валери Меворах/Петров пише на 25.9.1944 г. в Р. дело: Стреляй верно и забивай ножа дълбоко!
2
1
 
41
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Заглавието и съдържанието на статията са изключително подвеждащи и манипулативни, да не кажа друго. Създава се впечатление, че Валери Петров сега навършва 90. Този човек не е жив от 2014 г.
1
1
 
21
 
! Отговори
читател преди 2 години
Първата му стихосбирка се казма "Смърт, смърт, смърт..." Песнопойка за осъдените от НС врагове.Илюстрации - М.Бехар