Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип

COVID-19 уврежда тежко кръвоносните съдове
24 май 2020 22:20, Нели Христова
62
Учените обясняват защо вирусът е по-опасен от обикновения грип
Снимка: БГНЕС

Още в началото на епидемията от коронавирус имаше хора, които казваха, че COVID-19 не е по-опасен от обикновен грип. Има ги дори и сега. Но ново проучване на New England Journal of Medicine, публикувано в четвъртък показва, показва защо новият вирус е много по-опасен от грипа.

След като група от учени изследват дробовете на пациенти, починали от коронавируса, те откриват, че той атакува лигавицата на кръвоносните съдове, което го различава много от обикновения грип. 

След аутопсиите става ясно, че пациентите, загинали в следствие на COVID-19, са развили и микроскопични кръвни съсиреци. В отговор на атаката, в белите дробове се наблюдава развитието на нови, малки кръвоносни съдове.

Много лекари, които се занимават с лечението на COVID-19, описват щетите, които той нанася на кръвоносната система. Нещо, което не е присъщо на респираторен вирус.

"Различното при COVID-19 е, че белите дробове не се сковават или нараняват, или унищожават, преди да има хипоксия, (медицинският термин за лишаване от кислород), обяснява Стивън Менцер, професор по хирургия в Медицинския университет в Харвард и част от екипа, който провежда изследването. - По някаква причина, в допълнение към щетите, които нанася грипът, има и фаза, която засяга кръвоносните съдове."

Учените сравняват белите дробове на хората, починали от COVID-19, с тези на хора развили пневмония от грип. Проучването обаче не изследва останалите органи като бъбреци и черен дроб, където, според други експерти, коронавирусът също нанася щети.

Броят на големите съсиреци в белите дробове е почти сходен между пациентите с грип и тези с коронавирус. Но при пациентите с COVID-19 се наблюдават девет повече микроскопични кръвни съсиреци в малките капиляри и въздущни торбички, които позволяват на кислорода да премине в кръвта и извеждат въглеродния диоксид от тях. Вирусът поврежда стените на тези капиляри и пречи на обмена на тези газове, пишат учените в изследването.

Те също така откриват възпалени и повредени клетки в лигавицата на кръвоносните съдове на пациенти с COVID-19.

Но най-изненадващо е, че болните от SARS-CoV-2 развиват нови кръвоносни съдове.

"В белите дробове на пациентите с коронавирус се наблюдават голям брой нови кръвоносни съдове", гласи изследването. Според Менцер, това може да се дължи на факта, че белите дробове се опитват да прехвърлят повече кислород в хипоксичната тъкан.

"Това може би е едно от нещата, които позволяват състоянието на хората да се подобри", казва той. Екипът му се опитва да намери и генетични различия, които биха могли да помогнат да се предскажае при кой болестта би се развила по-тежко, но не успяват.  Досега COVID-19 удари силно определени групи, включително възрастните хора, афро-американците и хора със заболявания като диабет.

"Пациентите, които успяват да се възстановят, развиват респираторен синдром, а при тези, които умират, често има усложнение в кръвоносната система", обяснява Менцер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ерфурт Логично е всичко да е отминало, но създателите на сценария едва ли ще се успокоят защото успяха но не съвсем. На разните му там габриелки им се привиждат милярди ваксинки. Ще трябва още да тичаме до финала, защото те пак ще опитват, докато не бъдат отстранени и разобличени мискините
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Хората обясняват, но кой ли ги слуша." Ако това е вярно то следва, че преболедувалите остават заразоносители като при спин или има некаква дискриминация.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мене ако насила ме сложат в такъв скафандър дори да съм здрава ще си умра.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-опасен my ass... Стига глупости. Затворихте света заради хрема
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик Ржевски Да беше си сложил един плюс поне, защото и това е важно.
52
1
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Анонимке, трябвали да спираме света заради МЕРС? Как смяташ? Ако кажеш НЕ - ще идеш ли да ти набият един МЕРС?Трябва ли да спираме света заради спин? Ако кажеш НЕ - ще идеш ли да ти набият един СПИН?Разбираш ли сега колко са умни разсъжденията на Москов?
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До просперитет ГРОБВ Швеция дето не плащат, защо пишат, че има толкова много умрели от вируса?
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До просперитет ГРОБДай един за който са палатили и да му дадат писиар пробата. И в моето село на трима им предлагали, ама никой не знае кои са тези и кой им е предлагал. По двама, трима умират на денонощие! Ако бяха 50-60, 100 да кажем, че се плаща. Сега, ако някой от БСП или опонентите на щаба иска да изкара, че смъртноста е голяма, т.е. мерките са неадекватни, махни ГРОБ от никнейма си. БСП имат изгода да плащат и да плюят управляващите. Аман от м атре ал. Въпрос на елементарна логика!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик РжевскиДобре де. Откликнете на поканата на д-р Москов и начело с пРЕЗИДЕНТУ, и Курделия идете и се нашмъркайте от респираторите. Кат сте толкова ербап и давате оценка. Мангъров го оставете, той си чете още учебниците и публикациите от преди вируса. В Швеция колко са вече безработните? Нали спасяваха икономиката? Умрелите ги знаем.
48
4
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Починалите от този вирус имат ужасни щети по тялото, а тези умрелите от обикновен грип изглеждат супер - КАТО ЖИВИ са. Имаше такъв виц. Един катаджия убеждава хора за ползата от коланите и показва катастрофа номер 1. "Вижте - тези са станали на кайма, били са без колани". После показва катастрофа номер 2 - "Тези са били с колани и са като живи"Така че такива статии са наистина смехотворни. Обикновенния грип не бил толкова ужасен, там болните просто им е омръзнал живота...
47
3
 
3
 
! Отговори
Стрина Ганювица преди 3 години
До АнонименНа бай ***...Ти да не би да си ингилизин, бе/***?И нещо не си разбрал/а за Алековия герой - той може да е простоват, но е находчив, схватлив и е успял да натрупа състояние. А това, за пЛандемията - колкото повече ни плашат, толкова по ясно прозира измишльотината! Поражения, тъкани, органи, хронично болни... всичко това го знаем едва ли не от детството си, като усложнения след грип. Удря организма в слабите му места.Айде стига квалификации и паника.
46
2
 
7
 
! Отговори
prevodach преди 3 години
Вирусът нанася "щети"?! Не бях чувала за щети в такъв контекст, може би се има предвид увреждане, поражения... "Лигавица" на кръвоносните съдове?! И за такова животно не бях чувала. На кого е поверено да се превеждат тези материали? Недопустимо е да има такава неграмотност!
45
1
 
0
 
! Отговори
Веселка преди 3 години
До Янко от ЯбълковоЯнко Желязков Вълчанов, ти ли си?😆
44
3
 
7
 
! Отговори
четящ преди 3 години
Хем се обяснява, че е по-опасен, хем при прочетеното се доказва, че човешкия организъм вече се е адаптирал към този вирус и създава допълнителни кръвоносни съдове в белия дроб, които компенсират щетите, нанесени от вируса. Вие за *** ли ни взимате бе????
43
4
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитирам:"В патентното ведомство на САЩ има регистрирани патенти, както за този корона вирус, който ни удари (с пълната РНК структура), така и протеините, които допълнително са добавени. Всеки от тях има патент, вижда се и по години/месеци кое кога е добавено към оригиналния вирус.US10130701B2 - корона вирусаWO2004092360A2 - протеина за респираторни заболяванияWO2005049814A2 - протеина за пневмония.Има добавени още цели 16 протеина (4 от HIV и т.н.)"ВЯРНО ЛИ Е?
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом се налага да се обяснява колко е опасно, работата е ясна. Ако действителността е такава, обяснения не са нужни. Продължават да ни убеждават, че трябва да сме уплашени, да не мислим, и да се крием. Нищо повече.
41
3
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Глупости. В Холандия никой не слага грипни ваксини а смъртността беше голяма! Правиш внушения!! Не се опитвай да завоалираш
40
3
 
11
 
! Отговори
СЕЗОННИ ВАКСИНИ? преди 3 години
Потърсете статистика за обхвата на покритието със сезонни противогрипни ваксини - България и Албания се дават за пример за изключително ниско ниво на ваксинално покритие. И ИЗНЕНАДА - ИТАЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ИСПАНИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ СМЯТА, ЧЕ СА ПОСТИГНАЛИ 100% ПОКРИТИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.Пише го дори в родната ни "Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022"И какво се случи в тези страни? Не искам да правя внушения, ПРОСТО ФАКТИ.
39
6
 
5
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Учени от англия, ***, нищо не разбират тия, тва е просто едно грипче, най много да умрат родителите ви но те са сухи съчки нека изгорят.
38
7
 
26
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 3 години
Медици и политици по цял свят в момента са заети не толкова с вируса, а да събират доказателства, че е имало смисъл от събарянето на света. Реакцията беше несъразмерна, и тепърва ще се плаща цената.