Възможно ли е никога да не открием ваксина срещу коронавируса?

COVID-19 ще бъде победен трудно
26 май 2020 11:25, Нели Христова
72
Възможно ли е никога да не открием ваксина срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Разработването на ваксина за Sars-CoV-2 е от основно значение, за да се върне светът обратно към нормалния живот. За това всички държави по света правят каквото могат, за да помогнат за разработването й. Екипът от учени на Оксфорд нае 10 хил. доброволци, за да започне следващия етап от тестове на своя медикамент. Но в последните дни, експертите не изглеждат толкова оптимистично настроени. Ето защо:

Още по темата

Може ли опитите да се създаде ваксина да са обречени на провал?

Миналата седмица заместник-главният медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там каза онова, което никой не искаше да чуе: "Не можем да сме сигурни, че ще имаме ваксина." И не греши - разработването на ваксини е трудна задача, която изисква много време. Идеалната ваксина предпазва от инфекция, предотвратява нейното разпространение и е безопасна за човека.

Близо 30 години след като учените изолират ХИВ - вирусът, който причинява СПИН, все още няма ваксина срещу него. През 1943 година пък е идентифициран вирусът денга, който причинява треска. Но едва миналата година е одобрена първата ваксина срещу него. Дългото време, което отнема разработването й обаче не променя факта, че дори и сега има учени, които се съмняват, че тя усложнява симптомите на треската при някои хора.

Учените и преди са работели по ваксини срещу коронавируси, така че не започват от нищото. След появата на много по-смъртоносните SARS и MERS започват изследванията за изработване на ваксина и за двата, но нито едно от тях не е лицензирано. Причината е проста - SRAS изчезва, а MERS се ограничава до Близкия изток. Знанията, натрупани през този период, ще помогнат на експертите за разработването на ваксина за Sars-CoV-2, но все още има прекалено много неща, които са неясни за вируса.

Едно от най-големите притеснения е, че коронавирусите не създават дълготраен имунитет. Около една трета от настинките се причиняват от човешки коронавируси, но имунният отговор избледнява толкова бързо, че хората могат да се разболеят отново още на следващата година.

Наскоро учени от Оксфорд анализираха кръв от пациент, болен от COVID-19. Резултатите показаха, че нивата на IgG антитела, отговорни за дълготрайния имунитет, са високи в началото на заболяването, но след това бързо започват да падат. Експертите от университета Рокфелер в Ню Йорк пък забелязват, че повечето хора, които са се излекували от коронавируса в домашни условия, не са създали много антитела.

"Именно това е предизвикателството пред нас - ако инфекцията не ви дава имунитет, освен когато е тежка, как ще ни помогне ваксината? Може и да е по-добре, но не знаем. Ако ваксината ни пази само една година, то вирусът ще е с нас дълго време", казва Стенли Перлман, експерт по коронавирус в Университета в Айова, пред The Guardian.

Фактът, че вирусът мутира, е друг проблем, който стои пред учените. Инфлуенцата се изменя толкова често, че всяка година има нова формула за ваксина срещу нея. Еволюцията, през която преминава вирусът на ХИВ е причината, поради която 30 години няма ваксина срещу него. Засега Sars-CoV-2 е сравнително стабилен, но се наблюдават леки мутаци, но те са най-вече в протеиновите шипове на вируса, които стоят в основата на всяка ваксина.

Ваксината трябва да е безопасна

В момента по цял свят се разработват близо 100 ваксини. За всички тях безопасността е основен приоритет. За разлика от експерименталните лекарства, които се дават на най-болните, тя ще бъде инжектирана в милиони здрави хора. Това означава, че учените трябва да са много внимателни за опасни странични ефекти. През 2004 година, когато се разработват ваксините за SARS става ясно, че един от кандидатите причинява хепатит. 

Друго притеснение е, че изградените антитела от ваксината само могат да влошат симптомите на бъдещата инфекция. Както ваксината за SARS, така и за MERS, нанасяли сериозни щети върху белите дробове.

Тук ли е COVID-19, за да остане?

Отговорът е лесен - да. Дори и да се сдобием с ваксина, борбата срещу вируса не спира до там.

"Дори и да имаме ваксина, не всичко ще е дъги и еднорози. Ако трябва да изберем ваксина, която ни пази само една година, то ние сме обречени да живеем с COVID-19 - инфекцията ще е винаги с нас", казва Лари Брилянт, изпълнителен директор на Pandefense Advisory, който ръководи програмата на СЗО за ликвидиране на едрата шарка.

Вирусът трудно ще бъде надвит, дори и да имаме ваксина, която ще ни предпазва с години.

"Ще е по-трудно да се отървем от COVID-19 отколкото от едрата шарка. При едрата шарка поне знаем кой е заразен, докато при коронавируса хората могат да го носят, но никой да не разбере. Друг голям проблем е, че когато вирусът се появи дори и в една държава, всички останали са изложени на риск", обяснява Брилянт. По думите му, COVID-19 ще се връща "като топче за пинг-понг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
В близките 50 години ще бъде създадена ваксина. Но населението на земята все пак трябва да падне под санитарния минимум. ООН да въведат глобална забрана за повече от едно дете. Който има две деца - без помощи, надбавки, социални привилегии и да плащат годишен данък за всяко следващо дете. САЩ да станат глобален гарант за оцеляване на човечеството.
64
1
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
До ДДРОнегЗа това може да благодариш на овцете дето за всеки со.пол пият антибиотик! Ама нормално.. с тоя никакъв естествен подбор при хората, дето всеки болен и на години, на които по принцип не би трябвало да има деца, ходи и се възпроизвежда както си иска... еми как няма след това да се раждат индивид с почти никаква имунна система или с два листа хронични заболявания!
63
0
 
5
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
хахаха... сладури. Милите ли, че на някой от властимащите въобще му пука за тия дето *** от тоя конкретен вирус??? Даже напротив - за всички им е по-добре тия да ги няма... болните и дъртите - само товарят социалните системи. Единствените, които ще страдат за тях са фармацевтичните компании, защото това са им най-лоялните и добри клиенти.Ще се пошуми известно време за "короната", едни хора ще ритнат камбаната, други ще реват по социалните медии и след година никой няма и да се сеща за ковид-а.
62
0
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Има и още един голям проблем с микробите:Учените отдавна алармират, че може да се почви супербактерия, неподвластна на анрибиотиците !!!
61
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
А възможно ли е да престанете да пишете глупости и да престанете да занимавате хората с тая корона?
60
0
 
1
 
! Отговори
Възможно ли е преди 3 години
Два футболни отбори от едно и също първенство , град, с еднакво име и фанелки единият на 62 години другия с 31 титли никога да не се срещнат по между си??? - сигурно са неизлечимо болни.
59
2
 
6
 
! Отговори
До 55 Анонимен преди 3 години
Религиозните фанатици са нищо пред последователите на новата религия наречена "наука". Ходи си сложи една 9-валентна ваксина да се успокоиш.
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58До хахахаха Ами провери какво съдържат и какви странични ефекти причиняват. И това ако не е отрова, вземи се ваксинирай с всяка възможна ваксина!А ти как 'провери' какво съдържат ваксините? Не сме те видяли на снимка където да си с лабораторно облекло, едър и запотен диоптър в близост до микроскоп. Пак са ви изтървали в нета от този 4-ти километър! Как пипнете клавиатура и се почва с фантастиката! :)))))))))))))))))))))))))
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтрещялите българи са много-повече от предполагаемите "количества"!
56
1
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
До хахахаха Ами провери какво съдържат и какви странични ефекти причиняват. И това ако не е отрова, вземи се ваксинирай с всяка възможна ваксина!
55
4
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
е не - "ваксините са отрова"?! наистина трябват чипове
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно възможно е.Важното е вируса постепенно да загуби медиино внимание и всичко ще се подреди и без ваксина.
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53СПИН не е изкуствена болест. Вирусът на HIV е попаднал във ваксините против Хепатит В от зелените маймуни от които са извличали болни клетки заразени с хепатит В. Първите ваксинации са през 1978 г. в гей общността в Ню Йорк. Оттам тръгва СПИН......Вирусът на СПИН по-принцип предпочита среда от зелева чорба. Заразата става като един пиян решава да отпие сериозна доза срещу сутришното алхохолно главоболие като през това време СПИ-на си е пиел кафето и гризал кроасани!
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотна новина. Вдъхна ми надежда и за икономиката също ! Икономика ?! Има ли вече такава ?!
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СПИН не е изкуствена болест. Вирусът на HIV е попаднал във ваксините против Хепатит В от зелените маймуни от които са извличали болни клетки заразени с хепатит В. Първите ваксинации са през 1978 г. в гей общността в Ню Йорк. Оттам тръгва СПИН.
50
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Съветските другари приятели и братушки вече са открили ваксина, даже са я тествали на товарищ Путин и той е останал много доволен. Не че не може повече да се зарази, но вече изобщо не му пука дали ще се зарази или не.........Също така новата съветска ваксина му дала нечовешка енергия, бил одървен цяла седмица и все му се играло Казачок! :))))))))))))))))))))))))))
49
2
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
Е, ваксината вече тотално ще ни изтреби. Защото нали не мислите, че тя ще ни помогне?! Ваксините са отрова и тежко ни и горко, ако наистина създадат това "спасение". Защото ще е задължително, но скрито зад уж благовидни подбуди.
48
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветските другари приятели и братушки вече са открили ваксина, даже са я тествали на товарищ Путин и той е останал много доволен. Не че не може повече да се зарази, но вече изобщо не му пука дали ще се зарази или не.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не! Щом има хора които имат изградени антитела няма как да няма ваксина! Ако всички заразени опъваха търнака тогава отговора щеше да в ДА!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма невъзможни неща в политиката и парите. Дали всичко това е истина или не, дали е допре планиран план или просто една тренировка за нещо още по-мащабно и ... Да кажем, шепа хора си потренираха с нас - опитни зайчета.