15% от заведенията в Добричко върнали персонала на работа

90% от заетите в бизнеса били в отпуск или на трудовата борса
27 май 2020 04:00, Анисия Иванова
2
15% от заведенията в Добричко върнали персонала на работа
Снимка: БГНЕС

Около 15 на сто от собствениците на заведения в област Добрич са върнали на работа персонала си в очакване на новия туристически сезон. Това съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров.

По думите му 90% от заетите в този бизнес са били в отпуск или на трудовата борса, заради принудителното затваряне на заведенията по време на извънредното положение и много малка част от ресторантите са предлагали храна по домовете, при това със силно ограничен състав.

Браншовиците очакват заповедта на здравния министър, с която да се разреши посещението в заведения на закрито, дори и при изискването само една трета от площта им да се използва. "По-добре, отколкото нищо", коментира Димитров, който наблюдава завишена посещаемост на летните тераси през последните почивни дни, макар и със занижени обороти.

"По-голямата част от ресторантьорите мислят как да запазят подготвения си квалифициран персонал, затова ще се радват, ако поне излязат на нула, а не на загуба", допълни той, съобщава БТА.

Надеждите са скоро да отпаднат ограничителните мерки за румънските туристи, които са втори след българите по посещаемост на северното ни Черноморие. "Подготвени сме, в Добрич заведенията спазват абсолютно стриктно мерките за дистанция и дезинфекция", категоричен е Димитров.

Според него все още има страх у част от хората, но повечето клиенти са преодолели притесненията си и бизнесът постепенно се връща към нормалното си състояние. Оптимизмът му за предстоящия сезон се подхранва и от факта, че област Добрич, която се радва на най-голямата пясъчна ивица, разполага и с най-много свободни зони за плаж, а в Балчик и Албена цените на чадърите са най-евтини, съответно 1,50 лв. и 1 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърде оптимистично заглавие.Правилното е 85% от заведенията не са върнали персонала на работа
1
2
 
1
 
! Отговори
потребител преди 3 години
Съжалявам за сервитьорите и барманите, ама едва ли скоро ще им вляза в заведенията.