Съд срещу Китай за коронавируса е нарушение на международното право

Прокурор от САЩ се опитва да осъди азиатската държава
28 май 2020 22:00,
22
Съд срещу Китай за коронавируса е нарушение на международното право
Снимка: БГНЕС

Опитите на някои американски представители да съдят Китай като причинител на пандемията от COVID-19 са явно нарушение на международното право, се казва в коментар на Хуан Дзин, председател на Китайското общество за международно право, публикуван във вчерашния брой на вестник „Жънмин жъбао", цитиран от Радио Китай.

Според информации в медии главният прокурор на щата Мисури Ерик Шмид е завел дело в местен съд, с което се изисква китайското правителство да поеме отговорност и изплати компенсации, заради глобалната пандемия.

Това е грубо нарушение на националния суверенитет на Китай и принципа за суверенно равенство на държавите, който е широко признат от международната общност и е записан в Устава на ООН, пише авторът на коментара. Отговорът на Китай на епидемията от COVID-19 е вид суверенно или публично действие, а не търговско, и по тази причина то е защитено от имунитета, който носи със себе си суверенността. Обвиненията, че китайското правителство е скрило епидемията, въз основа на което се искат компенсации, нямат фактическа нито юридическа основа в международното право.

Произходът на COVID-19 е въпрос, на който трябва да отговорят учените, и той не бива да се политизира. Според международното право той няма връзка с отговорността на една държава. Действията на китайското правителство за обявяване на информация за вируса и за контрол на епидемията са в съответствие с международните разпоредби в областта на публичното здравеопазване, пише още Хуан Дзин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.