Робърт Кох: Не само втора, но ще има и осма вълна на коронавирус

Не е ясно дали COVID-19 е сезонен
5 юни 2020 17:15, Петя Славова
84
Робърт Кох: Не само втора, но ще има и осма вълна на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Какво ни очаква през есента и зимата? Дали понижаването на температурите няма да докара втора вълна от инфекции с коронавирус? На този въпрос експерти на Института "Роберт Кох" дават изненадващ отговор.

Повечето вирусолози са единодушни, че през есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от COVID-19. Мнозина обаче избягват термина "втора вълна". Експертите от Института "Роберт Кох" твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма.

Фактът, че сега случаите на зараза са намалели силно, не означава, че през есента и зимата не ни очаква нов взрив от епидемията. "По-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2. Затова трябва да се очаква, че ще има втора вълна от Ковид-19", пишат експертите, цитирани от "Дойче Веле".

Експертите от института "Роберт Кох" изреждат няколко фактора, от които зависи появата на втора вълна. Най-главният, разбира се, е спазването на противоепидемичните мерки.

Още по темата

Не е напълно ясно дали коронавирусът е сезонен

"Много вируси, които причиняват тежки заболявания на дихателните пътища, се разпространяват по-слабо през лятото", пишат от "Роберт Кох". Те обаче не се наемат да дадат категоричен отговор дали новият коронавирус също ще се проявява като сезонен.

Учените все пак предполагат, че ниските температури облагодетелстват разпространението му. Повод за това заключение дадоха например огнищата на зараза в няколко германски кланици.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" физичката Виола Приземан казва, че все пак е слабо вероятно по време на евентуална втора вълна да се достигне толкова рязко покачване на заболяванията, каквото имаше през месец март.

Втората вълна може да бъде предотвратена

Приземан е създала математически модел, отразяващ разпространението на пандемията досега. Тя смята, че сега сме далеч по-добре подготвени за евентуална нова вълна от заболявания и прогнозира, че ако хората продължат да бъдат предпазливи, да спазват дистанция и да се съобразяват с хигиенните мерки, нов пик ще бъде предотвратен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
ЕЙ преди 3 години
УМИШЛЕНО ЩЕ НАСТРОЯТ НАРОДИТЕ СИ СРЕЩУ ТЯХ.САМО НА СВЕТОВЕН ЕЛИТ ЩЕ СТАНАТ СЕГА ПРОВЕРЯВАТ ТЪРПЕНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЯТА СИ И ПОСЛЕ ИХУУУУ ....
72
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 72Прав си пич, но трябва да ни е през оная работа какво е казал някакъв институт, открил в началото на април, че маските помагат.В ес, единствено холандските "учени" откриха това по-късно.
71
1
 
5
 
! Отговори
bai yj преди 3 години
До Handel . Хората го обясниха поне 1 милион пъти защо е 19, а именно - щама е открит 2019-та. Казах!
70
3
 
3
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Съжалявам за прочетеното.Трябва да свикнете , както с г-н Борисов.Има някой вечни неща .....
69
5
 
8
 
! Отговори
Приятел от Германия преди 3 години
Нито сред близките, нито сред познатите ми има някой, който да е засегнат от Ковид19.
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А мангъра какво предсказва?
67
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е "РобЪрт, а е РобЕрт, защото е германец, а не англичанин или американец! И освен това, не го е казал Роберт Кох, а хора от ИНСТИТУТА "Роберт Кох", защото самият Роберт Кох отдавна е умрял...
66
2
 
7
 
! Отговори
-0-0 преди 3 години
РОБЪРТ КУХ или РОБЪРТ СУХ?
65
20
 
12
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
След Covid 19 живи ще останат само глупаците. Умните и знаещите просто знаят, че вирус няма. Ще им мине.....
64
22
 
21
 
! Отговори
Роберт Кух преди 3 години
Не знам за осма вълна, ама ше ти влезат поне 18 куpa в миризливия мръсeн гъъъз. Ковида е МИТ и лъжа. Никога не е бил опасен. Знаете го! ОРИ е имало и ще има винаги! През 4-5 години ни хващат остри респираторни инфекции и до сега не се е ревало толкова никога... САМО ДА ВИ ОБЯСНЯ! остра респираторна ИНФЕКЦИЯ! ОРИ! Инфекцията е процес на вредно заселване на чужд организъм в гостоприемник. ТВА СЕ СЛУЧВА ВСЯКА ГОДИНА! А ОСТРИ респираторни инфекции се появяват през 4-5. Аз лично съм го лежал.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Handel Ти адекватен ли си?
62
15
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе всички много приказват, но никой не казва защо вирусът в Covid-19, а не Covid-1. Защото иначе тряжбва да се признае, че досега е имало не втора вълна, а цели 18 вълни вече и докато политиците не се усетиха, че хем могат да се нагушат, хем и популярнoст да вдигнат, на никой не му пукаше. Защото грипна епидемия има всяка зима, и винаги като се затопли вируса изчезва. А ледващата зима идва нов вирус - никога не се повтаря един и същи вирус, поради което и ваксина не е възможна.
61
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има нов вирус който ще изпива мозъка на всеки комунист .И така докато свършат комунистите .
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не било Роберт Кох, най били германски ***!
59
5
 
10
 
! Отговори
проверих го преди 3 години
Роберто Кох, е кохезоиден,реп-тил
58
6
 
24
 
! Отговори
Хмммм преди 3 години
Щяло да има осемстотин осемдесет и осма вълна. Паникьосайте се и давайте парииии, за да ви спасяваме от корона вируса. Като ви паникьосаме и си напълним гушите, вие ще умирате от глад, а не от коронавирус, а ние ще сме с пълни джобове.
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 88 вълна да има , нищо не може да спре *** , той се е разпищолил и вика, че такова животно като короната нЕма, а и БЦЖ са му напраскали като малък и нищо не го лови!
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Баце говори, то и боговете мълчат.Ясно ли е, да не повтарям!!!!
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са като СЗО, два пъти едно не казват, лошото е че лекари започнаха масово да не казват истината, половината по очевидна некомпетентност. Това е много разочароващо. Некомпетентността не може да бъде оборена, защото не се интересува от факти и аргументи. Интелигентните хора, които могат да помогнат са изолирани и нямат достъп до СМИ. Хората трябва да вземат нещата в свои ръце и да се защитят срещу неграмотните професори и особено професорки, които показаха много ниско ниво напоследък у нас.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце говори на живо по бнт1, да се включат всички бърже!!!