Коронавирусът е тук, ако нещата са на самотек, ще има проблеми

Кризисната ситуация ще продължи още месец - два
Обновена: 7 юни 2020 12:30 | 7 юни 2020 11:16, Камелия Цветанова
71
Коронавирусът е тук, ако нещата са на самотек, ще има проблеми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му ситуацията ще продължи още поне месец-два.

„Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с тези огнища, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“, посочи той.

Доц. д-р Кунчев не изключва никоя теория за произхода вируса.

„Ако има нещо положително, то е че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести... Ние щем-не щем направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения. На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят както за системата на общественото здраве. 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, настоя доц. Кунчев.

Според държавния здравен инспектор основният проблем на системата са кадрите.

„Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай“, призна той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да затворят народа отново. Ще си ритнат стола. Вината е на щаба с широко отворените граници толкова време. Другото е пестенето на пари за тестове.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 100 000 умират годишно в страната.Всеки ден по около 300.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера умряха 300 българи от различни болести. Никой обаче не се интересува от какво са умрели и може ли и трябва ли да правим нещо за да го предотвратим. Нула човека умряха вчера от covid, но само за него пишат и за страшната перспектива, ако все пак умре един пенсионер от covid. Нещо гнило има в това преекспониране на covid-a пред стократно по-големи проблеми!?
60
1
 
0
 
! Отговори
Пълен съпорт преди 3 години
Пред институциите ли?
59
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай, призна той.В частните болници и там ли няма?!Приказките:"Дайте да дадем!" - вече не вървят!
58
1
 
2
 
! Отговори
Кирчо Галеното преди 3 години
Го включиха сам на цяла болница. Частна де. Много бързо го включиха
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Оставете ни да си живеем живота!"
56
2
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Повечето заразени не кашлят. Какво се опитваш да кажеш?
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42 Замисляли сме се ми то от както дойде ковито, Грипа изчезна, а бяхме във втора грипна ваканция за срока. Изведнъж казаха ковид деветнайсет, каквото и да е това.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 53 "Много ги разбираш, баце." си *** провокатор" Да си учил и ти ами не си и не съм ти баце, викай на друг, който ти плаща за размиване на истината. Платените *** в ада да се пържат дано. И дано им платят в маски вместо с пари айси и троловите тука. Като нямат аргументи пуснаха трлове да провокират общественото мнение и да се опитват да го обръщат на обратно.Това е долно.
53
4
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Надявай се, бакшишо. Програмист съм, живея на квартира от 13 годишен, а от 16 годишен се издържам сам. На 29 взех апартамент 100 по старото, 120-130 по новото площообразуване апартамент. Такива като теб ме возят когато съм пийнал и трябва да стигна пт точка А до точка Б.
52
4
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Много ги разбираш, баце. А как различаваш различните видове коронавирус?
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне веднъж видяхте ли го проклетия коронавирус на електронен микроскоп, защото само така се доказва коронавируса. Да му се видят коронките. Относно тестовете за мен остава открит въпроса какво точно доказват те, каква болест и прочие. Къде изчезнаха болните от грип тая година и защо спря да се говори за грипния вирус и инфлуенцата.
50
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Чиче, коронавирусът е на Земята откакто съществува животът на нея, как сме живяли досега с него и как отскоро стана толкова ''страшен''!? Не разбра ли че само *** ви вярват, от нормалните никой не ви вярва!?
49
3
 
10
 
! Отговори
Ае преди 3 години
Тия няма ли да си затворят шиб.ните усти вече и да ни оставят на мира.Короната тва,короната онова,пикове,катафалки,чували,ваксини,егати ненормалщината.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 150 000 дето влезнаха от италия франция и англия през границите как си мислите че вируса ще изчезне. Ако тези бяха карантирани в полеви болници и бяха лекувани а не свободно да се разхождат между нас нямаше да има нито един заразен. Но ако нямаше заразени нямаше да им дадат 812 милиона евро триполовите. Вируса никога няма да изчезне това трябва да го знаете. Това нее обикновен вирус това е бактериологично оръжие изпуснато от лаборатория. И следд десет години ще го има.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ще е тук докато се използват тестове, които дават положителен резултат на сок от папая. Да питат президента на Танзания. Има ПСР- има вирус, няма ПСР - вирусът е неоткриваем.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато видя, че някой от щаба стои с маска на бул. България и чака трамвай на 30 градуса жега, ще се замисля за коронавируса. Надявам се някой ден и в затвора да влезете за тези манипулации.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разходете се по градовете пеша и ще разберете, че няма епидемия в България.Аз като се разхождат не откривам кашлящи.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, бабо Пено.Щес'стоим!