Кризата тласна 60 милиона души към крайна бедност

Пандемията е пагубен удар за световната икономика
Обновена: 7 юни 2020 13:29 | 7 юни 2020 13:25, Камелия Цветанова
10
Кризата тласна 60 милиона души към крайна бедност
Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус е “пагубен удар” за световната икономика, според президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Той предупреди, че препитанието на милиарди хора ще бъде засегнато от пандемията и прогнозира, че икономическата криза може да продължи десетилетие.

През май Малпас предупреди, че 60 милиона души могат да бъдат тласнати в “крайна бедност” от ефектите на коронавируса.

Световната банка определя “крайната бедност” като живот с по-малко от 1,90 долара на човек на ден.Въпреки това, в интервю за ВВС Radio 4 Дейвид Малпас заяви, че повече от 60 милиона души могат да се окажат с по-малко от 1 долар на ден.

„Комбинацията от самата пандемия и блокадите означават милиарди хора, чийто поминък беше нарушен. Това предизвиква загриженост. И двете преки последици – изгубени доходи, но също така и последиците за здравето, социалните последици, са наистина тежки.”, допълни президентът на Световната банка, цитиран от БГНЕС.

Той поясни, че най-много са пострадали тези, които най-малко могат да си го позволят.

“Можем да видим, че индексите на борсата в САЩ са сравнително високи и въпреки това хората в бедните страни са не само безработни, но и неспособни да намерят работа дори в неформалния сектор. И това ще има последици за десетилетие. “

Световната банка, заедно със своите партньори, оказва подкрепа на най-тежко засегнатите страни, но казва, че е необходимо много повече. Институцията призовава търговски кредитори като банки и пенсионни фондове да предложат облекчение на дълга на бедните страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 2Хубаво си го измислил, но едва ли аграрния сектор, ще е достатъчен да поеме работниците от фалиралите автомобилни заводи. Когато затвори автомобилен завод, това означава, че има опасност и от други фалити на предприятия, които доставят материали и оборудване за автомобилите произвеждани в завода. Китайските инвеститори също няма как да спасят ситуацията, защото никой няма да инвестира в нещо, което няма да му донесе достатъчна печалба. А продажбите на нови автомобили са ниски.
7
3
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 7Ти предполагаш, ама никой не знае какво реално ще стане. Защото кризите в този естествен кръговрат, както си се изразил, не са нещо естествено и нормално, а са резултат от несъвършенства в икономическата система, които ще се натрупват все повече с времето и кризите ще стават все по-чести. Освен ако радикално не променим икономическата система в бъдеще.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега историята покзва, че след войни, кризи и катастрофи икономиките започват да дърпат много, после следва застой, поредната криза и после пак бум на растежа. Кръговрат.Та и сега предполагам ще е същото.
5
4
 
39
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не вируса,всички политици го направиха,за да оправдаят поредната криза на тая гнила система.Много е удобно да се обвинава корона вируса,страхотно изигран театър,бедняците отново ще издухат супата.Сега всички да се поклоним на нашите спасители...
4
4
 
20
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Блумерег написа ,че България ще се "завърне" тържестено в 90-те години на XX век ! а да и ЕЦБ няма да отпуска вече евтини кредити за строителството и кредите за имоти .Хм,какво ли ще се случи с имотите -кога ли има срив до 50-60 % надолу следващата 2021 или 2022 г !?
3
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига глупости. ДВА месеца спря икономиката и вече изпаднаха в истерия. По време на световните войни какво ставаше? И пак светът се оправи и се развива.Дай ни да всяваме паника.
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем да предложим лечението, с което Западна Европа лекува Източна Европа вече 30 години: Трябват реформи, приватизация, закриване на губещите предприятия на Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Продаване на фалиралите предприятия, като Луфтханза, Рено, Пежо, на китайски инвеститори.Преквалификация на работниците от закритите предприятия към берачи на ягоди, от които се нуждае британската, германската икономика.
1
4
 
11
 
! Отговори
бъг преди 3 години
След като допуснат Библейския Звяр, т.е. ИИ да управлява всеки аспект от нашия живот, натам вървим, ще видим тогава какво значи милиарди хора крайно бедни!