Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай

Той обаче не е по-тежък, показва ново проучване
3 юли 2020 21:00, Петя Славова
95
Настоящият щам на коронавирус е три пъти по-заразен от първия в Китай
Снимка: БГНЕС

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък. Проучването е публикувано в научното списание "Cell", съобщава "Дойче веле".

Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

Още по темата

“Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване”, каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Аника преди 3 години
КАТО ЩЕ МРЕМ ДА МРЕМ .
78
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Добре че са 999, ако бяха 1000, щеше, да е страшно.... Смешници!
77
0
 
1
 
! Отговори
poslednite "nov преди 3 години
....ot propagandnata radiostancia DW !!!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой не е казал, че е по-малко смъртоносен.
75
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-заразен, но и по-малко смъртоносен.Вирус, като вирус.С който обаче направиха политика и пари. Някои хора само, разбира се.
74
0
 
3
 
! Отговори
жена за една нощ преди 3 години
До Анонименчиста работа - плати и клати! няма да ти запали чергата и обере.Преди за чаша млеко цяла крава вземаш-
73
1
 
22
 
! Отговори
ЖУРНАЛСИТИ МЕДИИ преди 3 години
ЖУРНАЛИСТИТЕ И МЕДИИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ОТ ЯНУАРИ 2020 ДО СЕГА.
72
1
 
5
 
! Отговори
кьорфишеци преди 3 години
До нов рекорд...ново 25...
71
10
 
19
 
! Отговори
нов рекорд... преди 3 години
182 нови заразени и 7 починалиАми... за власите и Дунав има една приказка... Мутафчийски ще се окаже прав...
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сетне една "добра" новина да прочета тук !"Успокоих" се, че всичко ще отшуми......
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
79Ти вече си облъчен от........микровълновата печка на съседа........за теб хапове не са измислени.
68
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля,който се чувства застрашен от корона вируса да се прибере в къщи и никога повече да не излиза навън. Да си слага на носа и устата поне по 4-5 маски наведнъж . Да нахлузва на главата презерватив/ за мъжете на всяка глава/ ,и коркова тапа отзад /задължително със вазелин за уплатнение срещу вируса/Нека навън да останат само безотговорните и лудите ,които неиска да слушат щаба. Нека само те да измират от вируса. Така най после ще спре този спор. Умните вътре, тъпите навън и готово!
67
1
 
11
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
днеска 3 пъти, утре 300 пъти!
66
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че като че ли този вирус все избира за жертви добри и съвестни хора -както лекарят, който е починал вчера едва на 50, а лошите и ***.аците пак ще оцелеят..... Ако на това му се вика естествен подбор..... май вече трябва да идва второто пришествие!
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано лекарите ни изучат добре разликите между сезонния грип и коронавируса , иначе зимните месеци ще е " шок и ужас " за тях .Здравната каса - и нея я окрадаха за съжаление / Дянков по заръка на БОрисов/ ,отделно си я източват недобросъвестни медицински лица, едва ли ще може да поема тестове за грип и коронавирус за всеки съмнителен. Май към нова заключванка ще отидат нещата , ама при нашата празна хазна , едва ли ще го направи Борисов И накрая ще минем към К.С. - "кото стани "
64
3
 
14
 
! Отговори
Q too shareniq преди 3 години
Писнали сте ми с вашите тъпотии!! Сумати пари измъкнахте от тия недодялани статии! Как не ви съхнат ръцете като ги пишете?
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината от тия 30 даже не са във ВМА, а и в други болници. Смешници са тия.
62
2
 
25
 
! Отговори
Реалистът преди 3 години
ВМА се претоварила, а по официални данни има 30 пациента с covid19! Ако 30 болни от грип претоварват болници като ВМА и Пирогов, проблема определено е друг, а не вируса...Или пък искат по-скъпи "пътеки", което вероятно ще се случи и болните от covid19 ще започнат да се заплащат скъпичко и после ще ги хоспитализираме повечко и така докато тече...Да живее банановата ни Република!
61
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
60
7
 
24
 
! Отговори
Обикновена кратуна преди 3 години
Мащаба на драмата с ковид премина границата, гражданите по света започват все повече да се подсмихват по темата. Журналистите говорят друго разбира се, както и в България, но реалната ситуация е, че хората видяха истината! Пренебрежимо малък брой жертви при това не особено доказани, масова забрана за аутопсии, компрометирани тестове и т.н.. Няма чували с трупове, няма препълнени морги, въпреки липсата на каквито и да е реални мерки.