Бананът - най-стабилната стока в пандемията

Как коронакризата повлия на цените на храните?
6 юли 2020 22:48, Анисия Иванова
28
Бананът - най-стабилната стока в пандемията
Снимка: Pixabay

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена  от 3.45 до 3.50 на килограм. В момента имаме цена от 2.75 на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Оказа се, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината".

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. "Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви гостът.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение.

“Това е една от стоките след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, обясни той.

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта.

Това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия.

“По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, смята той.

По думите му единственият проблем, който имаме е с по-ниската цена на свинското месо.

"Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, каза Иванов.

При плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а климатът - неблагоприятен край на месец май и целия юни.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САШУ АПАШУ И ЧЕРВЕНИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, НО СОЦИАЛИСТИ ЧЕСТО ПИТАТ- КАК СА БАНАНИТЕ- АМИ ДОБРЕ СА- ОСВЕН БАНАНИ ЗАБРАВИХМЕ ЗА КОМПОТИТЕ И ЯДЕМ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ..
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е в Замунда бананите да са най-стабилната стока.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време нямаше банани или бяха кът, но имаше стабилни мъже и жени които ги ядяха. Сега? Банани бол, врът си ги къде ли не, дори е на почит във фейса дълбокото гърло, както от едните, така и от другите. Та банаба е мулти-функционален инструмент, но не и плод за ядене...
19
0
 
5
 
! Отговори
Anon преди 3 години
... и бананова държава- очаква се поне бананите да са стабилни...
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 А сега понеже " екология" е най- познатата ни дума, сме потънали в *** и нарушения и станахме бунището на другите страни.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките окрадени и фалирани заводи бяха построени от ссср.Сащ какво е построил в Блгария
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме със СССР България беше сред 30те икономически най-развити страни в света. Днес при демокрацията със САЩ и ЕС България е първа по смъртност в света и най-бързо стопяваща се нация.
15
6
 
5
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Добре чи беши Комунизма и СССР чи да фидим банани,коли и плаж.Питайти баави га за пръф път фидя банани и портокали!Ней приди 44-та!
14
1
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Бананът - най-стабилен? Че на брашното какво му е, месото, млякото, че кафето и цигарите, ако щете? Не пием, не пушим и не ядем, щото сме вкъщи ли? Ресторанти нямало - ми вкъщи нали пак е потребление, какво е спаднало толкова?
13
13
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Да, по няколко завода,които произвеждаха некачествени ***. Изключение бяха заводите за торове и капролактам, но пък бълваха отрова, а екологията беше непозната дума. В момента, в който при профилактични прегледи ми откриха някакви следи от циклохексанон в кръвта, смених професията. Разбира се, изкарах до края на държавното разпределение, което беше към края си.Много малко от колегите, които се пенсионираха там доживяха над 70 г.
12
0
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Какво нещо е Съдбата и нейните шеги. През комунизма толкова ритахме за банани, а сега най - стабилната стока. Тогава умирах за банани, а сега банан не съм опитвал от пет години.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долна лъжа е че банана не е поскъпнал, взеха ни за бананова република. Навремето курса на бананата беше 1 кг за 1$
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега има банани!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки град имаше по няколко завода.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е с онова време, че хората бяха недоволни, проблемът е, че сегашното време е много по-лошо от онова време, онова време никога не е имало такива извращения и такава мизерия както при демокрацията.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5. Това изобщо не е вярно. Хората си знаеха задълженията и държавата си знаеше задълженията. Хич не беше толкова лошо. Дори напротив.
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите си продадоха държавата за банани. На Запад бананите са по евтини от картофите, а Ганьйо се радва, че има банани и мизерства като скот.
5
10
 
5
 
! Отговори
До бай Тошо преди 3 години
Ревахме, ама наум.Сега можете да си лаете каквото искате. Ако се върне онова време, тогава ще опищите света, след като сте видяли свободата. За три месеца ограничения ревнахте, че ви нарушавали правата, а тогава правата бяха само да слушкаш, щото а си отворил устата, а си останал без зъби. Ама тя деменцията си е много тежко заболяване и лечение няма.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банани който не яде,той голям демократ неще да порасте..
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най стабилната стока са кинтите. В частност евраци в чекмедже