За първи път от 100 г.: Австралия затваря граница между два щата

Това се прави заради скок на заболелите с коронавирус в Мелбърн
6 юли 2020 14:12, Елка Василева
3
За първи път от 100 г.: Австралия затваря граница между два щата
Снимка: архив, БГНЕС

За първи път от 100 години Австралия ще затвори граница между два щата в страната от сряда за неопределено време. Това са най-населените Виктория и Нов Южен Уелс, а причината е рязкото покачване на заболели от новия коронавирус в Мелбърн.

За последните две седмици са установени стотици случаи в столицата на Виктория. Там са над 95 на сто от новите инфекции в Австралия.

Право да преминават границата ще имат онези, за които пътуването е "неизбежно" и кандидатстват за разрешително или по работа.

Главният съветник по здравеопазването във Виктория Брет Сътън оправда решението. "Всеки бум на епидемията води до случаи, които изискват хоспитализация. Някои от тях се озовават в интензивното отделение. Така се поставя в риск живота на хората. Но ние знаем къде се появяват случаите и как да ги контролираме и овладеем," каза Сътън.

Още по темата

А премиерът на Виктория Дейниъл Андрюс призова: "Да останете в апартамента си е най-безопасното и най-доброто нещо, което да направите. Не е приятно, знам, че е много трудно. Но е за предпочитане, пред това да видим много хора, заболели от вируса, да го разпространяват помежду ни и неизбежните трагичните изходи от това."

Маршрутът между Сидни и Мелбърн - двете щатски столици, е един от най-натоварените в света, отбелязва Би Би Си. Днес във Виктория са регистрирани 127 нови заболели от COVID-19. Това е рекордно ниво от началото на пандемията. Въпреки ръста напоследък в сравнение с останалата част от света Австралия остава по-слабо засегната. Общият брой на инфектираните там е 8500, а смъртните случаи - 105.

За последен път границата между двата австралийски щата Виктория и Нов Ужен Уелс е била затворена през 1919-а по време на пандемията от испански грип, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как смеят да взимат мерки, не са ли чули за мангъров? преминаха всички граници, мръсни австралийци
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е измама на ГЕРБ и Бойко Борисов. БСП победа! Ура!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ СА ОСНОВЕН РАЗВЪДНИК НА ЗАРАЗАТА И ПРОСТОТИЯТА. ПОД ТЯХНО ВЛИЯНИЕ СЕГА ХОРАТА МИСЛЯТ, ЧЕ МАЛКАТА РУСАЛКА Е РАСИСТ.