Болниците, пациента, Здравната каса - кой плаща PCR тестовете?

Здравната каса е платила едва 330 от тях за месец май
8 юли 2020 12:08,
18

Дневно у нас се правят над 2000 теста, а за май месец Здравната каса е платила едва 330. В същото време от август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница.
Още по темата

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК - Пламен Таушанов, коментира в "България сутрин", че все още не е ясно дали болниците или пациентите са дали пари за тези тестове.

"Не може да се твърди, че Касата не разполага с необходимите средства. Има ясна концепция за какво се плаща. Има утвърдена клинична пътека и процедури при хоспитализация", поясни той.

По думите му е важно да се знае, че и при сегашната клинична пътека, която е 630 лв., има процедури, при които пациентите са в реанимация и при тях Касата не поставя условия за колко дни важат, а е за колкото е нужно.

"Алгоритъмът за приемане на пациенти все още не е изписан и не може да се иска или твърди, че директорите на болниците ще решат какво изследване да направят", заяви Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че тази система трябва да бъде обсъдена, защото виждаме прехвърляне на топката от различни институции и в края на краищата потърпевши ще бъдат пациентите и медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Аз имам следния *** въпрос! Всеки ден, от щаба, ни казват, че са направени 2000-3000-4000-5000 теста! Та първо как така щаба прави толкова тестове и къде ги прави? После кой плаща и по колко и след това защо аз не мога да ида да се изследвам за короната там където правят тия 5000 теста на ден! Та ..... ????????? Щото явно щаба НИЩО НЕ ПРЯВИ!!!! А само МЕ ЛЪЖАТ, ЧЕ БИЛИ НАПРАВИЛИ ТОЛКОВА ТЕСТОВЕ! АЙ СИКТИР!!!
16
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Решението ко й да плаща тестовете ще стане ясно, когато свърши епидемията ...докато се натуткат ...
15
1
 
9
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Днес разбрах, че един приятел в София е с коронавирус. Обадил се с оплаквания на личния, той го пратил в Пирогов и теста е бил положителен. А от там му казали да си стои вкъщи и да пие парацетамол за температурата. Добре, че намерил някакви връзки в Александровска и успял да си уреди снимка на дробовете, и му казали какъв антибиотик да пие. Е познайте дали не си е платил като поп? И въпреки, че е дал имета и адресите на всички, с които е имал контакт, нито един не е потърсен...
14
1
 
8
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 3 години
Ще го плаща данъкоплатеца, пък после парите от ЕС към шкафчетата, за черни дни
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов коментира, че тази система трябва да бъде обсъдена, защото виждаме прехвърляне на топката от различни институции и в края на краищата потърпевши ще бъдат пациентите и медиците.Въпросът е кой да я обсъди и утвърди. Този човек дали не е твърде зает да спи изтощен край чекмеджето с пачките, кюлчетата и пищова?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До9съпругът ми и аз си платихме тестовете 268 лв общо за двамата, защото имаше "положителна" проба на човек от фирмата, в която работи, която при повторен тест от частна лаборатория се оказа че тестът на човека е отрицателен, естествено и нашите общо 4- кръвен и ПСР се оказаха отрицателни. но предполагам че на въпросния господин пробата стои в статистиката като "заразена"
11
2
 
3
 
! Отговори
До9 преди 3 години
Не трябва пациента да го плаща.Спорно е, че трябва да е здравната каса, защото в доболничната помощ няма как да се изследват неосигурените.Засега е добро решение РЗИ ( бивше ХЕИ) да се занимава, защото те издирват контактните.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това,че досега нищо не знае, колко лева е получил този симпатяга?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната каса трябва да плаща теста и да е по желание на пациента а не насилствено
8
2
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
17 лв е била потребителската такса
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЗИ ги плаща.Затова знаят броя на тестуването.Казаха го в самото начало и няма промяна.Тоя Таушанов как досега те е разбрал?Несменяем като Мао Дзе Дун
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън Дрън!Като нямаше пътека ковид, как ги лекуваха.Счетоводни драми. И теста е инструмент за диагностика, и се назначава от приемащия лекар.Другата употреба, за откриване и обхващане на огнища е през РЗИ.
5
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
много ясно, че не са пациентите ... Щяха да са по телевизията викайки ако бяха те. Предполагам държавата е отпуснала средства на болниците. Защо този не знае е мистерия...
4
2
 
9
 
! Отговори
Жо преди 3 години
Клиничната пътека за приемане в болница при съмнение за Корона вирус е 630 лв.Наскоро имах задух при дишане и линейка ме закара в болница. Междувременно задуха отшумя, но в болницата ми направиха PCR тест за Covit 19.На другия ден ми съобщиха, че тестът ми е отрицателен, т.е. не съм заразен.Въпреки това, ме държаха още 2 дни без да ми правят никакви процедури (освен да ми мерят температурата), за да си "усвоят" пътеката от 630 лв.Аз, пък, трябваше да платя 17, 40 лв за трите нощувки.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали има няколко свръх богати фамилии, защо не платят те всичко
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се твърди туй, не може да се твърди онуй, ами като не може да се твърди не ни лялакай оправяй се сам.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всички случаи и обстоятелствата си плаща и народа и аз лично парите в хазната са наши не ваши или там другите хранилки ,,институции ''