Безлихвените кредити достигнаха близо 50 милиона лева

Средната стойност на заемите е 4200 лева
7
Безлихвените кредити достигнаха близо 50 милиона лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица. Това показват данните към 13 юли т.г. на Българската банка за развитие (ББР) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд вследствие на пандемията от COVID-19, съобщава ББР.

Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 20 677 искания за кредити, от които потвърдени са 11 986, а обработващи се - 1701. Средната стойност на заемите е 4200 лв. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет условията по тази програма бяха променени, за да имат възможност повече хора да участват по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит.

Самоосигурените лица може да декларират 20 на сто спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски - достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад. Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: заемибанкикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Събиране на вземания преди 3 години
В случая изобщо не е важно има ли кредита лихва. Важно е, че след като изпадне в предсрочна изискуемост (а такива ще бъдат около 25% от въпросните), ще бъде продаден на колекторски фирми (вече определени), които сериозно ще се облажат, раздувайки дълга двойно и тройно с адвокатски хонорари, такси и мораторни лихви. Всичко е схема ;)
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛораКакво искаш да направи за бизнеса? Свали ДДС-то, плаща осигуровките. Какво още искаш да направи? Да раздава на всеки по 1 милион на ръка? Хайде взимайте си парцалите и ходете да чистите тоалетни в Англия, от такива няма нужда тук.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобряват почти всички. Моя приятелка взе, като няма нито апартамент, нито кола. Нито работата и е толкова сигурна. Парите са на държавата, а не на банката и затова подбор няма. Дори хора с други кредити пак вземат. Виж за лошо ЦКР не знам
4
1
 
7
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Безлихвените кредити искат връщане.През следващите 2021,2022 и 2023 най-трудните за бизнеса,според отиващия си Бойко Борисов-Тиквата.Е,какво направи за бизнеса?Нищо!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Те ако преди 3 години
Нямат минимум 200% покритие на риска- няма да ти отпуснат 1 стотинка. Едно време е ставало, с връзки ..има листна на около 200 кредитни милионери....повечето от тях са избити, но децата им живеят в чужбина добре!
2
1
 
1
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Одобряват хора които работят и също така получават пенсия. Знам за подобен случай. Пенсионер който работи изтегли 4500 безлихвен заем. Но му дали 4450 лева. Удържали му 50 лева за нещо. Той погаси друг свой банков кредит с лихва (били му останали 2000 лева) приспаднали му и лихвите заради предсрочното погасяване а останалите 2 хиляди и кусур от безлихвения си ги харчи.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобряват хора които имат апартаментче естествено после като не го върне кредита да му го вземат на човек дето няма нищо няма да му дадат кредит който не е съгласен да пробва да е безработен и да иде да иска кредит а да няма имущество никакво да видим кво ще му кажат