Джеф Скол – милиардерът зад филма "Зараза", който се бори с пандемиите преди Бил Гейтс

Той финансира десетки организации за превенция на инфекциозните болести
13 юли 2020 20:51, Нели Христова
30
Джеф Скол – милиардерът зад филма "Зараза", който се бори с пандемиите преди Бил Гейтс
Снимка: БГНЕС

Още преди Бил Гейтс, милиардерът Джеф Скол влага голяма част от средствата си в една мащабна цел - да предотврати следващата голяма пандемия. Преди девет години филмовата му компания Participant Media започва да си партнира с Warner Brothers. Така се появява филмът "Зараза", който разказва за глобална пандемия започнала от... прилеп. След появата на новия коронавирус, сравненията между "холивудската измислица" и реалния живот не закъсняха.

В лентата американска бизнес дама, изиграна от Гуинет Полтроу, се връща от пътуване в Китай и разпространява нов, изключително смъртоносен вирус. Преди девет години всички виждат филма като обикновена научна фантастика, но Скол има други мотиви за създаването на лентата. Той се надява, че чрез него ще увеличи подкрепата към американския Център за контрол и превенции на заразните болести и ще предупреди света, че евентуални глобални пандемии в бъдещето не са изключени.

И докато за голяма част от света "Зараза" е просто начин да прекарат спокойна петък вечер в киното, Скол се оказва прав - глобалната пандемия, която разтърси света, се оказа по-близо, отколкото хората очакваха.

Джеф Скол става милиардер преди две десетилетия, заради акциите, които получава като първия президент на eBay. Той напуска eBay през 2001 година и след това става продуцент на повече от 100 филма и телевизионни програми, като всички те са по теми, които тормозят обществото като глобалното затопляне, насилието над животни и сексуалното насилие над деца от католически свещеници.

По време на пандемията, когато светът си остана у дома, хитът от 2011 година "Зараза" отново се завъртя по екраните на хората. Според Warner Brothers, това е най-гледаното и печелившо заглавие тази година. Но още преди "Зараза" и още преди COVID-19, през 2009 г., Скрол започва да финансира подготовката и превенцията на заразни болести. Това се случва 6 години преди известният TED talk на Бил Гейтс, в който милиардерът предупреждава за наближаващата опасност. Скрол създава Skoll Global Threats Fund, където внася 100 милиона долара в самото начало. Сега, от началото на годината, той е внесъл близо 200 млн. долара, 100 млн. от които в края на април. Те ще отидат специално за борбата с коронавируса.

Скрол не обявява публично даренията си. "Не виждам смисъл в това. В извънредна ситуация сме", казва той пред Forbes. Средствата от фондацията му ще помогнат на най-бедните в Лос Анджелси и ще финансират контактно проследяване на заразени в Калифорния. "Това е черният ден, за който всички спестявахме. Ако не помогна сега, кога?", пита той.

Той работи по 20 часа на ден от кухнята си в Бевърли Хилс. Шегува се, че това е "командният му център". Скол разговаря с хора от цял свят, за да усеща пулса на пандемията и да търси лица, организации и компании, които имат нови и добри идеи за справяне с пандемията. "Всеки ден има ново откритие, за което не сме и подозирали", казва милиардерът в разговор с Forbes.

"В основата на всичко е ранното откриване и крайната реакция", казва Скол, който през 2018 година, чрез Skoll Global Threats Fund, финасира организацията Ending Pandemics, която се бори с появата на нови пандемии. Още през декември той е наясно с опасността, която представлява новият коронавирус.

"Имахме колеги в Ухан. Знаехме, че нова болест е прескочила от животно на човек", признава милиардерът. Той започва да се притеснява за страните, които търгуват с Китай, най-вече за Африка, където оперират някои от фондациите, финансирани от него. През февруари той прави и първото си дарение, свързано с COVD-19 - 3 милиона долара на African Field Epidemiology Network за да помогне на африканските държави да подсилят възможността си за проследяване и откриване на вируса. Горе-долу по същото време Бил Гейтс дарява подобна сума пари на същата организация. Благодарение на тези две дарения, Африка успява да отговори добре на наближаващата опасност, а след това започват да идват и други големи суми от Швеция, Германия, САЩ и Великобритания.

След това Скол дарява средства на Southern African Center for Infectious Disease Surveillance Foundation и така Мозамбик, който има необходимата инфраструктура за тестване, но не и достатъчно пари да купи тестове, успява да си набави необходимите средства. Милиардерът дава и по 50 хил. долара на 64 социални организации. А през последният месец на пандемията, даренията му са свързани с места, по-близо до дома, давайки пари на семействата, най-тежко засегнати от COVID-19 кризата в Лос Анджелис. Той също така дари 8 милиона долара, които да помогнат на Калифорния за отговорът й срещу коронавируса и 4,1 млн. за обществена кампания за контактно проследяване, която е в "основата на това да се справим с втората вълна".

Ending Pandemics, организацията, която Скол финансира, е партньор с 36 държави, 11 от които имат система за наблюдение и проследяване на коронавируса и други инфекциозни болести. Самият милиардер финансира още десетки организации по цял свят, борещи се с инфекциозните болести. Но той има и солидна причина, която го кара да приеме каузата още по-лично - докато работи по превенцията на Ебола през 2014 година, той се заразява с рядка тропическа болест. На лекарите им отнема около 2 години да го диагностицират, а на Джеф се налага да си вземе 18-месечен болничен. Сега той се чувства много по-добре.

Въпреки многото предизвикателства, Скол е оптимист, дори и по въпроса с пандемиите. Той признава, че случаите ще продължат да се увеличават с отварянето на икономиките, но това лято най-вероятно ще се открие лекарството, което да се пребори с вируса. "Надявам се, че ще открием решението в следващите няколко месеца. Виждам пътя към това", казва той и добавя, че не едва ли скоро ще има нова голяма пандемия: "Има толкова много вируси, които прескачат от животни на хора, но често те не са толкова летални. Едва ли скоро ще видим подобна пандемия, но ако това се случи - светът сега е нащрек."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф аман от щедри милиарделри, а докато трупаха несметно бгатство, което не могат зда изхарчат колко хора обедняха и колко икономически кризи се причиняват точно от такива аномални явления? Най-вече в кравария можеш да станеш свръх богат от няма нищо...за сметка на това простолюдието е ниско образована машина за плюскане на телешко с гмо
20
0
 
11
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Ужас! Оказва се, че и прим.ат не е позволена дума. Чудя се вече по какви учебници учат биолози и бъдещи лекари!?
19
3
 
1
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
видяхте ли сега що дава пари за тва? щот се бил заразил с нещо и две години не моат го излекуват, Чефооо, като си вкарваш желанието в неправилните дупки така е мойто момче, зарази има, аз кат прааадна и си мисля, че ни обгъзяват пък
18
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До До 9Да не си опитал да напишеш бозайник близък до ***? Тази дума не е политкоректна, но световната академия за цензура и лингвистика още не е обявила "правилната".
17
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
В "Тhe Lancet" има публикувана статия през 2015 година за създаването на нов вирус на базата на прилеповия. Изрично пише, че този от прилеп не може да влезе през Ace рецепторите на човека и затова са променили върховия протеин и са получили вирус с голяма смъртност най-вече за старите опитни мишки. Създаден е в Ухан с помощта на американската армия, затова не се говори за разследване. Намерете си статията и прочетете преди да са я изтрили
16
4
 
12
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Отново манипулации. Вирус не може да прескочи от животно на човек, защото белтъците, които го обграждат се адаптират към всеки един отделен животински вид. Чрез тези белтъци вируса навлиза в клетката, която го разпознава като свой. Не може вирус, който е изградил белтъци за клетка на прилеп да навлезе в човек. Необходимо му е време, за да изгради белтъци, които да бъдат разпознати от човешката клетка. Четете бе хора, не вярвайте на всяка простотия, писана в нета и давана по ТВ.
15
4
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Това с *** е Заразата с Дъстин Хофман и Морган Фрийман, а Зараза е с Мат Деймън, Гуинет Портлоу, Лорънс Фишбърн и кой ли още не. Първият е як, да. Вторият е докучентален и скучен.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъмммм, само да отбележа за архива, тези т.нар. "дарения" се правят от тези т.нар. "филантропи" само и САМО с цел легализирано укриване на данъци. Не че можем ние да направим нещо, но да не си мислите че пасем трева. За пример ще ви кажа че данъците на Амазон за миналата година са в размера на зашеметяващите.... $0. С Апъл е почти същото, с Гугъл и с останалите "филантропи".
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сексуалното насилие на деца от католически свещенници"...хмм, добре. А за сексуалното насилие и трафика на деца от Демократичната партия (в частност DNC) и Холивуд не е ли повдигнал въпроса? Или онея деца които "потъват" при либерастите във Вашингтон и Холивуд са по-маловажни от тея които католическите свещенници насилват?Наглостта и лицемерието на либерастичните отпадъци е умопомрачителна!
12
5
 
6
 
! Отговори
Далече, далече преди 3 години
До 15: Дали си постъпила правилно или не единствено ти можеш да прецениш за себе си. След като си решила да напуснеш от страх или друга причина значи това е било най правилното решение. Избрала си здравето и собствената безопасност пред всичко друго. Работа се намира и се губи, съвсем нормален процес, но със здравето нещата седят коренно различно. Аз работех допълнителна работа като шофьор на Юбер, но откакто започна истерията с Короната месец март, спрях да возя хора.За мен здравето е приорите
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма много връзка с темата, но бих искала да попитам пишещите тук, дали взех правилно решение: напуснах корабна фирма за речни круизи за германци. На ден през ръцете ми минаваха по над 100 карти на пасажери, в някои дни излизаха по 2 пъти на ден( работех на рецепция). Не можеше да се работи с ръкавици заради компютъра, отделно се пипаха и паспортите им.Прибрах се във Варна след 3 седмици с разклатено психическо здраве. Сега се чудя къде ще си намеря работа. Правилно ли постъпих?
10
4
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
До АнонименДобре, че си ти да разконспирираш Бил Гейтс, само за 1минута.Но, разбира се...той е изедник, забогатял на гърба на бедните и онеправдани хора като теб :)Как само си пропуснал, че нищо не е направил за света и за бедните хора, при положение, че има милиарди :)
9
7
 
12
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Опа, плиткоумните налазиха и тука и плюят достойният човек. Ще се скриете в миша дупка от изненада и страх, когато и в родината ни стане сериозно положението!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опа, не само Гейтс има интереси да лекува целия свят. :-)
7
6
 
11
 
! Отговори
Яко умрял преди 3 години
Тук трябва да направят филм за телевизионния щаб от врачки, които всяка сутрин и вечер побъркваха хората с брифингите си.
6
1
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 2Точно щях да ги подпукам, че не са си направили домашното, но си ме изпреварил! ама какво очакваш от "***", които бъркат и, й и ьо. Поздрави!
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холивуд затова служи да подготви хората за манипулации ,които се възприемат после по лесно
4
5
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ае стига с тия глупости за прилепа бе!95-та година служих в 'триъгълника на смъртта' долу на турската граница!Гладни времена,брашняни супи,булгур,макарони и булъон от кокали!Боб и леща рядко бяха лукс!Имаше пичове ловяха костенурки и смоци,и ги консумираха!Аз съм консумирал единствено месо и кръв от костенурка!На никои нищо не му стана,нито имаше стомашни неразположение!Незнам защо ви е къса паметта и забравихте,че казармата учеше да се оправяш сам
3
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс не се бори, той печели милиарди от пандемиите - първо заразява с вируси, а после си пробутва скапаните ваксини
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе поне правете лементарни проверки в гугъл когато превеждате! Филмът не се казва Зараза, а Заразяване! Зараза е друг филм от '95 с Дъстин Хофман и Доналд Съдърланд