Повече пациенти със симптоми на коронаривус през есента

Тогава ще тръгнат и другите инфекции, които са характерни за сезона
7
Повече пациенти със симптоми на коронаривус през есента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус. Има разлика между
заразен и болен и има много неща, които трябва да бъдат изчистени. Проблемът не е само в тестването и правенето на рентгенови снимки, а основно в логистиката. Трябва да се изправят алгоритмите на поведение на лекарите на всяко ниво, за да може пациентът да получи по-бързо адекватна помощ и по-бързо да бъде излекуван, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред bTV.

Още по темата

 
Промени и в дехоспитализацията на пациентите, които са с доказан или вече прекаран COVID-19 и се чувстват добре. За да бъдат пуснати, се изисква отрицателен PCR тест.

„Ако пациентът е напълно здрав, той може да бъде карантиниран. Защо да се натоварва здравната система, нали нея пазим?“, запита лекарят.

По думите му през есента ще има повече пациенти с подобна на коронавирус симптоматика, тъй като ще се намесят и другите банални инфекции. Той обясни, че хората трябва да бъдат ясно диференцирани – на такива с COVID-19 и други заболявания.
 
„Ние не сме научени да лекуваме пациентите по телефона и не трябва така да се прави. Ситуацията обаче го изисква. В по-малките градове има по-добра колаборация между общопрактикуващите лекари, здравната система, РЗИ и НЗОК. Повечето от тях имат разкрити коронавирус кабинети, към които се насочват пациенти със съмнение за вируса. Не трябва в лечебните заведения да влизат такива пациенти“, подчерта той.  

Д-р Брънзалов подчерта, че средствата, с които се лекуват извънредни ситуации, все още са с бюджета на НЗОК и изтъкна, че бюджета на касата не е правен за извънредни, а за нормални ситуации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече тестове се продават свободно.Макар че не хващат всички позитивни, поне са чувствителни.Какво му дойде до главата на българина.Сега и вирусолог го направиха.Не се изненадвам че има вълнения.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които не могат да се самоизолират , как да се оправят.Това трябва да се обмисли.Лесно е да кажеш - карантина , но ромите как да я спазват.Сега е време ромските НПО да се мобилизират. Те имат доста пари. Могат да организират хотелски услуги за хората си.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дп: номер 2Нали великото правителство на още по-великото Слънце - Бог се хвалеше, че сме изпреварили другите европейски държави, че те гледат от нас и се учат?Защо тогава вирусът още не е изчезнал?Извинявай, но Мангъров не ти е виновен!В Сърбия като въведоха вечерен час и полиция охраняваше улиците защо и там не се справиха?
4
3
 
2
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 3 години
''Ето това е стадния имунитет, за който Мангъра толкова плачеше :) До 2 седмици от въпросните 3-4 хиляди крякащи, 30-40% ще са я втасали.''По-важното е дали ''крякащите'' въобще ще разберат, че са я ''втасали'', тиквичке! Вие, TV зомбитата, по принцип сте постоянно напрегнато-тревожно-стреснати като ударени с мокър пешкир между очите заради TV ''епидемията/пандемия''!
3
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус.''Значи оплакващите се без въобще да са си правили каквито и да е изследваниия ''знаят'' че са с коронавирус!!!??? А иначе това е единствената ''епидемия/ пандемия'', за която хората научават единствено по телевизора! Много странна ''епидемия/пандемия''!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕто това е стадния имунитет, за който Мангъра толкова плачеше :) До 2 седмици от въпросните 3-4 хиляди крякащи, 30-40% ще са я втасали.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено... Сега набираме скорост. С платени митинги и протести от олигарсите,които Гешев подгони.