Да се заразиш с коронавирус повторно? Възможно е...

Мъж за втори път развива COVID-19 инфекция в рамките на 3 месеца
14 юли 2020 18:32, Нели Христова
40
Да се заразиш с коронавирус повторно? Възможно е...
Снимка: БГНЕС

"Почакайте... Възможно ли е да се заразя два пъти с коронавирус?", това попита 50-годишният ми пациент, след като в началото на юли за втори път даде положителна проба за SARS-CoV-2 - три месеца след първата си инфекция. Предвид колко малко знаем относно имунитета, който се изгражда след тази болест, отговорът ми беше - да."

Тази история разказва доктор Клей Акърли, специалист по вътрешна медицина, практикуващ във Вашингтон, окръг Колумбия, пред Vox. Той също така е бил преподавател в Харвард и е заемал високи постове в правителството, включително и в Белия дом.

"Да се заразиш с COVID-19 втори път може да е по-лошо, отколкото само веднъж. При първата инфекция пациентът ми имаше само леки симптоми - слаба кашлица и болки в гърлото. След втория положителен тест обаче той имаше треска, не му достигаше въздух и получи хипоксия, която го накара да идва доста често до болницата", разказва д-р Акърли. По думите му, в тук не може да става и дума за редките случаи, в които някои пациенти карат болестта прекалено дълго. Неговият пациент се чувства добре в продължение на 6 седмици след лечението и дава отрицателни PCR теста.

Доктор Акърли не е единственият, който забелязва това. Двама пациенти в Ню Джърси се заразяват повторно с коронавирус, два месеца след като напълно са преборили болестта. Даниел Грифин, физик и учен от Колумбия, Ню Йорк, също описва случай на реинфекция в своя подкаст This Week in Virology.

"Напълно съм сигурен, че пациентът ми се излекува от COVID-19, а след това е хванал вируса втори път от по-млад член на семейството си, който се оказва заразен. Той не успя да си направи тест за антитела след първата си инфекция, така че не знаем дали имунната му система е създала такива или не е реагирала по никакъв начин", категоричен е д-р Акърли. Малкото изследвания, които има по въпроса, показват, че някои пациенти така и не създават антитела срещу коронавируса. Всъщност тези, които така и не проявяват симптоми, имат антитела срещу коронавируса, но месец по-късно от тях няма и следа. Факт, който тревожи учените.

Ала всъщност, много вируси заразяват хората повторно за кратък период от време, включително и коронавирусите, с които вече сме свикнали да живеем. Това означава, че държанието на SARS-CoV-2 не е особено необичайно. Но неизвестните за имунния отговор срещу COVID-19 надхвърлят знанията. Не е ясно какъв е имунитета, след като някой се зарази с вируса, не знаем и колко дълго продължава. Не знаем и колко антитела са нужни, за да се предизвика ефективна реакция на организма. И въпреки че има известна надежда по отношение на клетъчния имунитет (включително Т-клетъчните отговори) при липса на траен отговор на антителата, ранните доказателства за повторна инфекция поставят под въпрос и ефективността на тези имунен отговор.

"Случаите като този с моя пациент помрачават и надеждите ни за колективен имунитет", казва още д-р Акърли. По думите му, естествено предобитият стаден имунитет е най-лошият сценарий от всички в плановете на вирусолозите, тъй като има и безопасни начини да се изгради, но въпреки това позитивният тест за антитела все още дава надежда на хората, че втори път няма да се срещнат с болестта.

"Притеснително е, че много хора се опитват да твърдят, че стадният имунитет е възможен. Според някои, увеличаването на броят на заразените ще помогне за достигането на стаден имунитет до 2021 година. Това мислене е опасно и води до вярването, че COVID-партитата и големите събирания на закрито без маски са най-лесният и бърз път вън от пандемията.

Това, което се случи с моят пациент е предупреждение на няколко фронта - вирусът може да е подобен на този на денгата, при който инфекцията става по-остра всеки път щом се заразиш, антителата не са носител на надежда, много хора отпускат гарда си, щом се заразят, но това може да е опасно. И на последно място - ако реинфекция е възможна в толкова кратък период от време, то това поставя под върпос ефективността на ваксините", обяснява д-р Акърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То веднъж не се заразяш,те два пъти.....
35
0
 
2
 
! Отговори
Подценяване... преди 3 години
Това е в основата на почти всички нещастия от които си патят хората...
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Брей ти да не си на Нострадамус приятел. Всички сме в кюпа!! Споко.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да съм лош пророк обаче този вирус е началото на края на човечеството. Няма да бъде веднага, ще става постепенно.Да благодарим на Китай за това. Но не мислят че когато ние измрем няма да има къде да си изнасят ***. Да ги евваа мръсните чайници.
32
5
 
0
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
КОВИД19 е последната ми надежда! Бог да благослови създателите му от Партията в Китай!!
31
0
 
10
 
! Отговори
Нормални ли сте бе преди 3 години
Все едно да питаш може ли да имаш зачервено гърло два пъти в годината
30
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До От ПлевенАма и тука ли софиянецо разцъкваш за няма и левче!Какъв ли си софиянец с дядо и баба от Горно ***!?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен27Викаш иначе без тоя вирус, всички ще живеем вечно, а?
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лекарство, няма ваксина, няма имунитет.КРАЯТ е близо.........
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22И теб това те чака, споко.
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Когато измре половината ти рода ще повярваш........Сега едва започва.......
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Бунтовете почват по цял свят. Ващите продажни *** не са човечеството.
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-гадно беше виенето на свят. Два пъти за малко да падна ,както си стоя прав в стаята. Всичко се въртеше и се уплаших ,защото за 45 години нямам нито един такъв момент. Няколко дни имах и гадене освен температура. Не знам, как е с други хора, но за мен мина сравнително лесно и двата пъти. Вероятно организма ми има някаква защита и затова.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Това значи и твоят край. Честит всички сме там. А ти човечеството не го мисли или и ти си от БОГОВЕТЕ
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Аз също го карам втори път по-леко.Опасявам се че хората още незнаят колко лошо е положението.Някой мислят че ги плашат но аз си мисля че по-скоро премълчават мрачните сценарии.Няма да има милост за никой.който си мисли че ще му се размине много се лъже.Това е само началото и още нищо не сме видели.Не че нещо ама не бих отхвърлил вероятността това да е началото на КРАЯ на човечеството.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не вярва вече, при ново затваряне ще има още по голям бунт и ще ядат дървото политиците!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"прЕдобитият стаден имунитет".......?!?!АлоУУ, прЕдобитата, ти кой клас ходи на училище?!Как може такива неграмотни птеродактили да бъдат назначавани за журналисти БЕеееее???????
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ме повтори, но беше по-леко от първия път.Обаче месец и половина общо бях под домашен арест(карантина). Беше по-гадно и от вируса. Кошмар.
18
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Престанете с дивотиите си!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мутация D614GА Глупацията Т1 Р2 О3 Л4 е МНОГО УПАСНА за продажници