От ненужни до задължителни – защо се промени отношението към маските?

За първи път от началото на пандемията видяхме Тръмп с покрито лице
14 юли 2020 21:40, Нели Христова
57
От ненужни до задължителни – защо се промени отношението към маските?
Снимка: БГНЕС

През последната седмица видяхме нещо, което се случи за първи път от началото на пандемията - президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Борис Джонсън сложиха маски за лице. Разбира се, обществото не скри изненадата си, тъй като само преди няколко седмици Тръмп се подиграваше на онези, които носят предпазни средства и дори заяви, че хората носят маски, за да покажат личната си неприязън към него.

През това време във Великобритания маските не бяха задължителни, а властите дори не съветваха хората да ги носят, въпреки че в цяла Европа това е една от основните мерки за борба с коронавируса.

Единственото място, на което хората в Англия трябваше да носят маски, бе градския транспорт. След като Борис Джонсън се появи с покрито лице, бе въведена и нова заповед - хората трябва да носят маски и в магазините, иначе ще бъдат глобени.

В началото на пандемията много експерти твърдяха, че маските не помагат в ограничаването на разпространението на коронавируса. Сред тях бе и СЗО. Ала сега всички, дори и здравната организация, са на едно мнение - маските трябва да бъдат носени на закрити пространства.

Какво промени отношението към маските и защо?

Броят на държавите, в които маските станаха задължителни, се увеличи значително в последните 6 месеца. През март те бяха едва десет, а днес предпазните средства са задължителни в 130 държави и 20 щата в Америка. Някои проучвания посочват, че се е променило и отношението на хората.

"Някои нации, които преди никога не са носили маски, бързо се приспособиха към новото нормално, като Италия, където 83,4% от хората носят маски, САЩ - 65,8% и Испания - 63,8%", гласи доклад на Royal Society, една от водещите научни организации във Великобритания. А промяната, според нея, се дължи на факта, че сега хората имат по-голяма яснота как се предава COVID-19.

В началото на пандемията СЗО препоръча само медиците да носят маски. Но през последните месеци стана още по-ясно, че много хора нямат симптоми на вируса и въпреки това го предават на други, а маските са единственият начин това да не се случи. За това СЗО промени препоръката си през юни и настоя всички да носят маски.

Имаме и повече информация за това, колко бързо може да се разпространи вируса в затворено пространство без вентилация. А това е поредната причина, поради която целият свят промени мнението си - маските могат да ни предпазят и в такива условия, поне на 65%, както и да предпазят останалите от нас, ако сме тих носител на вируса. Проучванията показват, че държавите, в които маските са задължителни, броят на заразените спада.

И тъй като краят на пандемията не се вижда, учените се обединяват около идеята, че обществото трябва да свикне с носенето на маски, защото само така ще успеем да преминем и през това, пишат от BBC.

Мнението на обществото обаче остава полярно

Докато правителствата на държавите взеха почти единодушно решение, че маските са необходими, то обществата им не са на едно и също мнение. 83% от хората в Италия казват, че са готови да носят маски извън дома си, 59% твърдят същото в САЩ, но едва 19% от народа на Великобритания е на това мнение, според данни на  Covid-19 Behaviour Tracker.

"САЩ, Обединеното кралство и Канада бяха доста по-бавни във въвеждането на маските спрямо Испания, Франция и Италия", казва казва Сара Джоунс, изследовател на здравното поведение в Imperial College London и един от създателите на тракера.

По думите й, настроението на хората към маските варира според това колко уязвими се чувстват те от вируса. Също така, не е необичайно общество, което бе ударено толкова силно, като Италия, бързо да свикне с идеята за маските.

Eстествено, държавите в Азия, които бяха изправени пред SARS и MERS преди години, бяха по-готови отново да започнат масово да носят маски. И тъй като Запада няма скорошна история с респираторни заболявания, в началото на пандемията учените пренебрегваха това, което азиатските им колеги обясняваха - че маските са нужни.

Според данни както на Covid-19 Behaviour Tracker, така и на iCARES, повечето хора обаче предпочитат да използват дезинфектант, да спазват дистанция и да мият ръцете си често, пред това да носят маски. Според експертите това се дължи на факта, че спазването на дистанция и миенето на ръцете са неща, които лесно можем да контролираме, докато носенето на маска е малко по-сложно - трябва да си я купим, винаги да я носим със себе си, а и не е особено комфортно.

Но сега, когато Борис Джонсън и Доналд Тръмп сложиха маски, експертите изразяват своя оптимизъм, че все повече хора ще започнат да носят предпазни средства. Това вече се наблюдава в САЩ, където поддръжниците на Тръмп отказваха да носят маски, но сега вярват, че това е "патриотично". А най-вече там, носенето на маски е от първа необходимост, тъй като броят на новозаразените все още не е под контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кукловодите да си заврат маските мерките и новото нормално отзад ... най малоумно скалъпената манипулация в историята, явно и те са пострадали от прецаканото образование щот това само болна загубила връзка с реалността кратуна може да го измисли и да смята че ще се наложи ..
44
0
 
6
 
! Отговори
ковидиот преди 3 години
Скоро света ще се обърне срещу тези псиxопати които измислиха ковид19.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоунада си е характерна за Щатите от десетилетия. С тоя, перукирания, е направо шутовщина.
42
2
 
10
 
! Отговори
До Martin Bormann преди 3 години
До Martin BormannБез глоба - спиш 3 дни в ареста и спестяваш 200 лева!
41
6
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Да видим как точно ще ми наложат глоба като не нося документ за самоличност :))
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отношението се промени, защото това стана бизнес. Продават се се пет пъти по-скъпо от преди и ти внушават как маската предпазва. но всъщност това е един *** и от него можеш да хванеш бактериална пневмония. Не, благодаря, който иска да ги ноди, но без мен.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отнощението се промени, защото това стана бизнес. Продават се се пет пъти по-скъпо от преди и ти внушават как маската предпазва. но всъщност това е еин *** и от него можеш да хванеш бактериална пневмония. Не, благодаря, който иска да ги ноди, но без мен.
38
5
 
1
 
! Отговори
за 41 преди 3 години
Пише намордник, вместо наморДник, а коментира световна пандемия.По правописа ще ги познаеш.Предвид правописа, смисълът на коментара е повече от ясен.
37
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, защото този нечестивеца, трън досега дрънка глупости.Хората му казват истината в очите, а той им се присмиваше.Плешив кyфялник!
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох интересно мнение на един католически свещеник. Какво е "новото нормално", което ни налагат: маска на лицето (заличаваме индивидуалността си), без ръкостискане (подтискаме човешкия контакт), дистанция (губим способността си да общуваме), изолация (сами ставаме слаби и уязвими). Не е лошо да се замислим.
35
4
 
8
 
! Отговори
Фак да маск преди 3 години
Бай дончо Тръмпофф е преминал на страната на Сатанинския Култ, затова носи намордник! Фурнаджийска лопата!!!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами страх го е някой да не му пръднеПод носа, а и може и той да е ял боб
33
3
 
16
 
! Отговори
Koe преди 3 години
Маските са задължителен атрибуте за сатаниските изпълнения и театри. Гледайте клипчето от отркиването на Олимпиядата в Лондон през 2012, където ще видите Борис Джонсон в Болница Коронавируса на стадиона.Също така може да видите в ютуба и сатанинските ритуали в ЦЕРН, с едно влакче и едни хора с маски, които ги бутат в пропастта.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наморниците ги искат само кастратите
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СоколБратле ние не сме удобни на овцете. Тука ще има само беееее и новият смартфон. Системата създава *** и ние сме враговете и
30
2
 
9
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Когато ви набиват редовно в главата,какви дрехи да носите,как да си подреждате къща,прически,нови марки коли,смартфони,каква храна е полезна,как да възпитавате детето си,къде да почивате и т.п. "съвети и препоръки"- не го приемате като насилие и манипулация,нали? Маските са част от многото "препоръки" за вашето здраве...ха-ха-ха,с вашите пари..Мисли за всичко с ирония.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То от самата снимка си личи че е политическа игра. Опитвате се да създавате разделение. После този който я яхнал вълата идва като Исус и казва, че това е правилното. Идва огромното бееееееее и в кошарата. 4-5 милярдери и копорациите които притежат владеят света, отнемат ти се свободи в името на обществото и тн. Похватите са познати на просветлените. Не случайно интелигенцията с избива първо при тоталитарната власт. Благодаря, ама кажете на вашите репортери, че имат да учат много
28
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Защото човечеството е късогледо и пее в хора.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват ви, трябва да имате нещо на устата. Дори шал или кърпа. Как мислите, една кърпа покрива ли някакви стандарти за да предпазва. Отговорът е еднозначен. Тогава се запитайте защо ви карат да го правите.
26
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Мангърччету *** не лови куроната оти Айшету кълне вирусо на 2 часа без маска! И назе ни не лови. Оти да плащаме здравни, куту моем да кълнем болестите?*** виъ сте шашови дека плащате! Будали.