Проф. Христова: Коронавирусът ще е с нас години

Имунният отговор в някои случаи нанася повече поражения
Обновена: 3 авг 2020 21:35 | 3 авг 2020 21:35, Веселина Йорданова
51

СЗО призова правителствата да не въвеждат отново карантина заради пандемията. Според зам.-директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - проф. Ива Христова, коронавирусът ще е с нас години наред.

"Това е епидемия, която не може да бъде спряна за седмица или за месец с карантинни мерки. Вирусът се разпространява, той ще е с нас години. Тези тежки рестриктивни мерки не са решението, но решението е в собственото ни поведение", каза проф. Христова за "Денят ON AIR".

По думите ѝ трябва да спазва дистанция и да избягваме събирания с много хора.

Световната здравна организация е притеснена от броя на случаите, смята тя. По думите на ѝ у нас се провеждат много изследвания, поради което смъртността е ниска.

"Над 670 000 са вече смъртните случаи. В нашата страна можем да се похвалим с една сравнителни ниска смъртност спрямо средната за Европа и за света. Но случаите и в нашата страна са твърде много. Вече почти няма човек, който да не познава някой заболял", отбеляза проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

Според нея все повече млади хора боледуват, като при тях причината не е в придружаващите заболявания, които се обострят, а в свръхреактивността на имунната им система.

"Толкова хиперактивен е имунният отговор, че той нанася повече поражения, отколкото полза на организма. Това е нещо, което не може да се предвиди при кого как ще протече", обясни гостът в студиото.

Проф. Христова е на мнение, че много хора дълго време опитват да се самолекуват, вместо да потърсят навременна лекарска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
OLEE преди 3 години
virusite gi ima i ste gi ima dokato ima vazdux i givi sachtestva.. kvo da pravim. da sterilizirame vazduxa. nai -lesno koreizite veche imat dostatachno iadreni raketi. distanziata e 2-4m. madamme. maskite paziat samo 30 min.
38
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 39Холера е било! Не е чума! Навремето наборниците ни ваксинираха и за холера! Докато имаше армия!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епидемиологИстината е че ако при всеки вид грип, прилагаха същите такива *** мерки, шеше да се влачи с години! Пък и никой не броял измрелите старци и болни от усложнение след грип. Но едва ли са по-малко!
36
1
 
4
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Айдее пак намериха неква докторка за жълти стинки да ръси безумия! Най-вредното при всеки вирус са националните карантини, маските и дистанциите. Те само удължават епидемията и нищо друго. Тоя вирус да си бе отишъл иначе до сега.Изолация е нужна само за стари и болни хора. И то един два месеца месеца. Които са достъчни за всеки вирус да изчезне, ако се размножава свободно в здрави хора. Но някои искат това да продължава.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая много говори и нищо не каза.Обаче титла професор!С лопата да ги ринеш такива!!!!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ученик съм в 10- ти клас и вече няколко пъти го повтарям, още не мога да стигна до 11-ти. Цели изгорени села през средновековието - ето ти доказателството за процентите. Е, вярно - никой не знае точно. Да, не е имало здравеопазване - съгласен, но за сметка на това сега има масово придвижване/миграция на хора, несравнимо с това по онова време, което увеличава риска. Всичко е на кантар за мен.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 Ти ако помислиш щеше да се сетиш,че в средновековието не е имало лечение на тези заболявания. Никъде не е уточнено,че смъртността трябва да е 30-50 % . Почти никоя пандемия не е била с таква висока смъртност, Испанският грип от 1918г. е с по-ниска смъртност от 30-50%. Пандемия се подразбира,че е маСОВА,КАКТО ЕПИДЕМИЯ. Масова пандемия се пише ако си ученик до 11 клас. Пандемия е и това е обоснивано медицински. Щом заразате е извън една държава или континент, не помня как
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквато и да е тази га_дина, не може да се говори за пандемия - това пресилено.Масовата епидемия (пандемия) отнема много-много повече животи (30-40-50%), както е било през средните векове да речем.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Handel, ти не се отличаваш с ползотворна мисловна дейност и не е лошо да се занимаваш с неща,които отговарят на умствения ти капацитет. Коронавируси има много и докато 99% те са с леко протичане като настинка, този нов коронавирус протича тежко и е с виока смъртност. Те са зоонози,т.е. прехвърлили са се от животните върху хората. Проблемът на Ковид 19 е ,че се държи по-агресивно и много хора загиват от него. Онзи ден загина здраво 19 г. моме от В.Търново след абитуриентския си бал.
30
3
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ако случайно не знаете коронавирусът е изолиран за пръв път през 1962 година (не помня точно, но там някъде). Т.е за последните 60 години е имало поне още една "пандемия" (в годината, когато е изолиран), само дето никой не е разбрал. И едва ли за тези 60 години никога не се е появявал - едва сега когато е китай прилеп натаковал жаба, взе че се появи...Ако вяврвате на това, елате да ви продам Айфеловата кула.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A нещо за чумата по време и след ПСВ, която е отнесла 50М живота (5 пъти повече от загиналите при военни действия), т.нар. Испанка, колко години е била "с нас" някой да каже, като става въпрос за пророкуване.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шр се мре яко
27
3
 
0
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До SSи ***/с цялото ми уважение към майките,особенно младите/има вина за лошото ти възпитание,ами финансирайте наука бе,не да закривате училища и да си купувате острови,финансирайте откриване на ваксина и лекарства...не да крадете и отнемате свобода за да прикриете кражбите...не ни заплашвайте и лъжете...ЕССССР е фашистка организация съсипваща една прекрасна идея за страведлив,солидарен и социален свят...ЕНП е отговорна за фашизма налаган в Европа....Аз съм Свободен!!!
26
1
 
4
 
! Отговори
Звучи странно преди 3 години
това че следим нещо от преди 8-9 месеца не означава изобщо, че това нещо преди не е съществувало, т.е.Ако нямахме тежък грипен сезон който се случва веднъж на 7-8 годино със сериозни и тежки щамове Б, изобщо нямаше да забележим наличието на този т.нар. нов ворусВземете малко да мислите нали сте професори
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо, но оставам с впечатлението, че модераторката повече знае от професоршата! Професоршата мяза на калинка, може да чете, но почти не разбира! Може и да не съм прав, но така изглежда!
24
3
 
8
 
! Отговори
до 29 от славянин преди 3 години
''Поне три год и половина пандемията няма да отмине.Не вярвате ли?Днес погребах приятел.Умря от това.Не искам да ви описвам как изглеждаше.Това е биологично оръжие бе тикви с тикви.Ама какво ви разбират дебелите бг чутури.Понякога наистина се страмувам ,че съм българин.''И като си погребал приятел ''от това'' аз какво да вляза м манастир до края на живота си ли!? И аз съм погребал много близки и даже и приятели! А че са ти казали че е умрял от това не означава задължително че е умрял от това!
23
0
 
7
 
! Отговори
Др@вници преди 3 години
И къде ще я търся тая навременна специализирана помощ? Нали идиотщината на оня гл***в***нец беше именно да НЕ се търси помощ докато не пукнеш, ако ще да е за кифла, заседнала в гърлото. Затова се изпокриха *** и пульо в бели престилки и удариха кепенците и за сезонен грип, и за сезонен парагрип, и за адено и пенкилер вируси, че и за палнови онко-операции. Няма да го простя това скудоумие-да обикалям 1 седмица в дете с 40градуса всчики столични болници да се моля някой тиквун да го прегледа.
22
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Мда,също както разноцветните другари.
21
5
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Поне три год и половина пандемията няма да отмине.Не вярвате ли?Днес погребах приятел.Умря от това.Не искам да ви описвам как изглеждаше.Това е биологично оръжие бе тикви с тикви.Ама какво ви разбират дебелите бг чутури.Понякога наистина се страмувам ,че съм българин.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говори едни и същи клишета. Нищо съществено и нищо полезно за зрителите.