Пандемията разми границите между работа и почивка, какви професии се търсят?

Експерт: Хибридният модел на работа ще е новото нормално
7 авг 2020 12:10, Анисия Иванова
47
Пандемията разми границите между работа и почивка, какви професии се търсят?
Снимка: Pixabay

Работният ден се увеличи още с появата на социалните медии. В условията на пандемия се размиват и границите между работа и почивка. Това каза Георги К. Първанов, изпълнителен директор на Cteam и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта настоящата ситуация ще изправи много служители пред работно прегряване, като ще отнеме месеци, вероятно години за някои, да преодолеят и страховете около пандемията. Той посъветва хората, които имат нужда от външна помощ, да потърсят такава.

"Трябва да има ясна граница, за да може човек ефективно да почива", допълни той.

По думите на Първанов дистанционната работа може да има позитиви в краткосрочен план, но в дългосрочен тя трябва да се комбинира с работата и от офиса, тъй като в противен случай има заплаха от спад на ефективността на служителите и пречки пред работата в екип.

Експертът очаква хибридният модел между отдалечена работа и работа от място да е новото нормално.

Той посочи, че у нас се търсят служители в сектора на търговия на дребно, ИТ сферата, медицина и фармация. “На другата крайност са хотелиерството и ресторантьорството”, заяви гостът.

“Няма намаления на заплатите в ИТ сектора, но вероятно ще има забавяне на ръста през тази година”.

Експертът отбеляза, че и начинът на търсене на работа се променя у нас. По негови думи кандидатстването вече е почти изцяло дистанционно, като търсещите работа вече са много проактивни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, колко ни мразите... 'Що бе, ***? Вие като ви беше време да решавате, защо не взехте да станете програмисти, ами избрахте мотиката, а? Нали всеки може да е програмист, то по-лесно от това няма, дори копаенето е по-трудно... Между другото, картофите се копаят с мотика, а не с лопата, да светна всички копачи от бесните коментари по-долу...Аз като бях дете баба и дядо ми дадоха да опитам мотиката. Тогаз реших да стана програмист. Вие къде сте спали, та не сте разбрали, че има опции??
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмисти и инженери вече копаят много повече от човек с лопата. Колко картофи можеш да прекопаеш с една лопата? Защото селскостопанската техника, проектирана от инженерите и програмистите, прекопава много повече.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гoвeдо, да сравняваш програмисти с други браншове като строителство и други физически дейности говори за капацитета ти. Какви екземпляри сте се навъдили след 98-*** набори не знам... Вие ще сте пагубни за тази държава. Въпрос на време е
36
6
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
Работата на ceляните и строителите била по-трудна от работата на програмистите... Боже, в каква държава живеем...
35
5
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
ти какъв мaлoyмниk си, знаеш ли? Кeлeш, не ти давам повече от 20+ год лигльо. Да ти кажа мога ги и двете, но след време ти ще ядеш софтуери и ще пишеш в гугъл как се копаят картофи, Тъпо нагло поколение
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пратете програмиститАко още не си разбрал - всеки, хванат от улицата, може да копа на село или да строи. Затова се нарича нискоквалифициран труд. Затова и се плаща малко.Програмирането е висококвалифициран труд и по тази причина има недостиг, който не може да се запълни, ако хванеш първия аграр от улицата.Като почне да има недостиг на строители или земеделци - тогава можеш да си мечтаеш за повишаване на заплатите в бранша.
33
2
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименЗа закуска изяж една флашка, на обед почни да гризеш лаптопа, за вечеря - принтера.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обществото може да оцелее без програмисти ,но не може да оцелее без земеделеие , строителство и др. Но последните изкарват в пъти по-малко пари въпреки ,че работата им е много по-трудна."Всеки *** може да маха с лоипатата и да мъкне чували. Всеки идот може ли да напише софтуера, дето връсква горивото на колата? Не! Може ли да проектира двигател? Не! Може ли да организира процеса по производство? Не! Ако не бяха тези промени, сега щяхме още да горим по 30/100. Ти си копай картофите.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Коя е тази фирма, която дава 3500 начална заплата? За един приятел питам
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 18Стига заблуждава хората. Програмисти на държавна работа взимат петцифрена сума на куково лято, а за архитекти да не говорим. Рекламата на висшето образование от кой "ВУЗ" са ти поръчали? От пернишкия с неприличното име?
29
0
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До до 18Просто сте имали Шанс. На друго място в Бг хора, образовани, знаещи и можещи работиха на полето. Друг, калпазанин, ***, Неук, лъжец, интригант, лицемер се пенсионира с хубава пенсия.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам празни чекмеджета за Пълни. Иам изискване. Само по 500 евро банкноти и злато приемам. Спокойно иам бухалка, ако не сте съгласни. Банкя стайл бейби/пистолет де на шкафчето Ми/. Честито!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 18Някога робовладелците са проповядвали ,че е нормално човешки същества да бъдат собственост.Сега новоизлюпените аристократи - програмистите и банкерите проповядват ,че е нормално те да са на върха на хранителната верига докато реално държат в ръцете си инструментите за контрол над обществото.Но борбата за човешки права никога не спира и програмистите също ще бъдат изметени и поставени там където им е мястото.
26
3
 
1
 
! Отговори
fF преди 3 години
То затова Холивуд ще фалират ако го легализират, защото един куп хора не само българи по националност теглят безплатно от замундата високобюджетни продукции, включително и простите местни муйни от САЩ, американската военна направила така.
25
3
 
1
 
! Отговори
fF преди 3 години
И това е важно да се знае, на вас колко пъти да ви се казва ако изобщо някой успява да го прочете, че простите май-му-няци от сащ местни, теглят за без пари от замундата откакто Обама дошъл на власт 2007ма и откакто прекръстиха торентите на банани, американската военна направила така, не за чужденците демократи а за простите местни муйняци които си делят всичко помежду си и не са никакви демократи, работещи заедно с американската военна, САЩ теглят от замундата всичко за без пари, това бг сайт!
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 18Платен е друг път. Това са само няколко човека с връзки а останлите харчат по 10 години по 10 хиляда лева такса или най-малко на година е 100 хиляди лева само за обучение. А после няма работа в България и отиват робу по нивите в ЕС.
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 18След 1 години си нула и трябва пак да учиш за ново програмиране. Но за да учиш трябва тлъста пачка и само децата на богатите или ГЕРБ с ОП и СДС.
22
14
 
24
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Драги ми смехурко, по цял свят интелектуалният труд е в пъти по-платен от силовия... Жена ми е архитект, взима петцифрена заплата. Аз съм програмист- отново с петцифрена. Учили сме по 10 години, за да стигнем до тук. Братовчед ми е на 21- бута колички в Икеа за 1100лв. и работи в склад за още 1200. Сам си избра да не учи. Не сме му виновни ние, че живурка с къртовски 12-часов труд. Въпрос на избор. Мързеливият се поти. Трудолюбивият си почива.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам 5 бона заплата, отпуска 30 дена, безплатни чадъри и безплатни барбарони! Долу ГЕРБ. Да дойдат Христо и Слави да ни дават по 5 бона заплати!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се, че 2 милиарда са излишни, може и без тях. Те може би никога няма да се върнат на работа, дори и да няма "пандемия".