В кризата: Спад на икономиката със 7%, скок на безработицата до над 10 на сто

По-трудно ще бъде и възстановяването и през следващата година
60
В кризата: Спад на икономиката със 7%, скок на безработицата до над 10 на сто
Снимка: Dnes.bg, архив

До края на годината се очаква ръстът на българската икономика да се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозираха от Търговско- промишлената палата. По-трудно ще бъде и икономическото възстановяване през следващата година. Работодателската организация представи днес своето годишно издание на класацията "България в цифри".

Още по темата

Икономическата криза в България се задълбочава, а страната се нарежда сред най-харчещите заради коронавируса в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възстановяване се очаква да се случи по-бавно и по-трудно след прогнозираното свиване на БВП.

"Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от което сме най-много зависими и където може би имаме по-високо доверие на инвеститорите към българската икономическа среда. Чувстват се все пак, в единното европейско икономическо пространство, по-сигурни в България", коментира председателят на палатата Цветан Симеонов

Не по-оптимистична е прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата.

"Ще расте безработицата, вече двуцифрена, над 10%. Не изключвам и това, ако не успеем да стимулираме предприемачите в България да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните различни условия на работа в епидемична обстановка", коментира той.

Класацията „България в цифри“ съдържа данни за икономическите показатели на страната през 2019 година. Изданието прави и съпоставка с информацията от 27 международни класации и присъствието на българската икономика в тях.

В международните класации страната ни запазва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода. Според доклада на фондация "Heritage" за тази година България се нарежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността се изкачваме с две места до 49-о спрямо предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократИ за какво да сме благодарни? Че сме някакъв просяк, смучещ от която чyчyрка пуска повече ли? Кога ще може, да си стоим на краката, без да се налага, да сме зависими, не в геополитически смисъл, а просот в смисъл, да може да се изхраним и облечем сами, без да се страхуваме, че от някъде ще спрат кранчето?
45
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Германска пивоварнаЕвропейските пари ,нещо се загубиха и в скоро време не се очертават
44
2
 
1
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
В интерес на истината спад от 7% (дано е така) не е много в сравнение със всички други, акто се има в пред вид ситуацията с туризма и сериозното намаляване на гурбета в чужбина дето са основни елементи на нашата икономика. Проблема е, че отново е благодарение на европейски пари, които ще отидат по чекмеджета и за къщи в чужбина и няма да допринесат много за развитието на БГ-я.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най смазания народ в Европа сме. За това са виновни всички управляващи през последните 30 години. Ще гласувам за всеки,който ми докаже ,че ще вкара тази мафия в затвора.
42
3
 
8
 
! Отговори
еша преди 3 години
кризата още не започнала и реалния спад ще е около 20-25% както и безработицата. Дано да не съм лош пророк, но с такива управляващи това ни чака.От друга страна ние сме си ги избрали или по-тояно казано ние избираме да ги изберат такива с нашата неактивност.
41
0
 
23
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Истинската криза още не е започнала!
40
0
 
7
 
! Отговори
стакмистика преди 3 години
истината е друга
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Съветският съюз остави цивилизация по света.Ко каза ко!?
38
7
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Другари да ви напомня само, че при БСП безработицата беше 40%
37
1
 
1
 
! Отговори
дядо Мраз преди 3 години
По Коледа стават чудеса !Вервайте ... и чЕкайте ... който е оцелял, може и да разхлаби колана празнично !
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сами си натресохте диктатурата през 2009 с култ към личността към бивша "харизматична" мутра. Всеки таксиджия и всяка фризьорка тогава имаше календар с лика на вожда и му се възхищаваше какъв е мъжкар.
35
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бойкономикате е била във криза ?!Сметките на минус все излизали.Цените европейските догонват,излъган *** вятъра да гони.
34
0
 
12
 
! Отговори
така е преди 3 години
До Анонимен Потребител Ако брат ти е някакъв бесен чорбаджия и на фирмата му се носи лоша слава като работодател- и двама кандидати са много.Не е само до заплата, трябва и отношение към работника, човешки условия.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-простият народ, който сам си затрива икономиката и държавата с африкански диктатури от третия свят. Накрая ще останат само герберите и полицаите на работа, да слугуват на Боко Тиквата. Всички нормални хора ще се изнесат някъде в чужбина.
32
4
 
14
 
! Отговори
До35 преди 3 години
Абе незнам дали Радев ще е спасителят или някой друг,ама знам че вождът ти Борисов не го чака нищо добро на зима!
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7% спад, но за чиновниците пари има. Които произвеждат...какво?
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев ще ни спаси в руската евразия, ще цъфнеме и вържеме като някога в Нрб то, то ни е цел и мотив!!! Венсеремос братушки, пращайте зелените човечета ( без пагони), че не се издържа вече под евро робство,
29
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен Потребител преди 3 години
Не знам, но брат ми има фирма за сглобяване на мебели. Естествено се търси човек с опит. Беше пуснал обява в Жобса за 1500лв чисто и кандидатите бяха само двама-трима за месец. За начинаещ даваше 1000-1200 и ако покажеш желание и умения след 6 месеца се вдига... А уж криза... Ще има някаква криза, но няма да е както я изкарват... Хората имат работа вече
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветският съюз остави цивилизация по света.Западният империализъм остави ислямизъм, радикализъм, бедност, войни.
27
1
 
6
 
! Отговори
До26 преди 3 години
Разбира се с тоя спад на БВП и все по намаляващи приходи в бюджета,трябва някой да го изяде,първи ще го хапна калинките на държавна Ясла,след това може би ще са и пенсионерите,ама всичко това ще се случи след изборите!Дотогава ще е пей сърце!