Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена

10% са филирали, 30% си търсят купувачи
70
Коронакризата удари сериозно ресторантьорите, всяка трета кръчма е затворена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30 на сто от заведенията в София въобще не отвориха в началото на май, след като бяха премахнати ограничителните мерки за работата на ресторантите.Това обявиха Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, пред "Телеграф".

10 на сто от фирмите в този бранш пък обявиха фалит, коментира Алибегов. Останалите 20 на сто от заведенията, които стоят затворени, търсят купувач за бизнеса си.

Още по темата
Причината е, че се оказа по-изгодно за много от собствениците на такъв бизнес въобще да не отворят. Това са основно заведения, които се намират в по-малките населени места, както и в черноморските курорти на север от Бургас. В един от най-големите курорти по Черноморието - Слънчев бряг, над 70 на сто от хотелите останаха затворени. Вследствие на това и магазини, и заведения в курорта не работят. В същото време на юг от Бургас бизнесът работи на обороти почти като миналата година, коментира Алибегов. Според него обаче капацитетът на местата на юг не може да достигне и половината от този на Слънчев бряг.

В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на сто, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е липсата на чужденци. По данни на организацията около 40 на сто от спада на оборотите се дължи именно на липсата на туристи, а около 5-10 на сто е заради факта, че повечето българи през летните месеци са в отпуски и са по морето.

Освен това има намаление на посетителите вследствие на изискванията за дистанция в заведенията. Заради ограничителните мерки около 10 на сто от капацитета в заведенията е намален.

Намаление на посетителите и на оборотите, каквото е отчетено в столицата, има и в Пловдив, каза още Алибегов. Той посочи, че най-драстични са сривовете в малките градове, където и оборотите не са толкова високи, както в по-големите. Очаква се, ако тази тенденция се запази, да има фалити на заведения както в малките населени места, така и в кварталите.

Вследствие на кризата, породена от пандемията, има сериозен отлив на клиенти в заведенията. Спадовете варират между 40 и 50 на сто. Причината е, че има голяма несигурност както от повишения риск за здравето, така и от икономическа гледна точка, коментира Алибегов. В момента много от хората се притесняват за доходите си заради политическата обстановка. Според него в случай, че има служебно правителство, повечето мерки и пари, с които се подпомага в момента бизнесът, ще свършат и не могат да бъдат гласувани нови. Той посочи, че допълнително затруднение за бизнеса са протестите. В момента много от заведенията и магазините не работят, защото нямат посетители.

Работните места са свити наполовина, каза още Алибегов. В момента в ресторантьорския бизнес са заети около 220 000 души. Преди години броят им е бил над 400 000. В случай че помощите секнат, се очаква тези хора да отидат на борсата, а и голяма част от бизнеса да изпадне в несъстоятелност, сподели шефът на Асоциацията на заведенията в България.

Свободните търговски площи са се увеличили със 7 на сто през юни, сочат данни на консултантска компания. Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки и отварянето на шопинг центровете вътрешното потребление остава на значително ниски нива през второто тримесечие на 2020 г. В отговор на понижените продажби повечето брандове се стремят да оптимизират своята мрежа от обекти, което води до увеличение на свободните площи.През май оборотът в търговията бележи рекорден спад по данни на НСИ. Продължава предоговарянето на наемите заради затруднените продажби и по-ниските приходи. Повечето собственици са склонни да се съгласят с редуциране на сумите за период до 6 месеца.

Данните сочат, че наемите на първокласни площи в моловете са спаднали с 10% през юни. В София за обект от 100-150 кв.м с първокласна локация в търговски център те са около 36 евро/кв. м, а на главна търговска улица - близо 55 евро/кв. м. За сравнение, в началото на годината наемът на магазин на бул. "Витоша" удари 60 евро за квадратен метър. В Пловдив, Варна и Бургас съответните нива са около 27 евро/кв. м, 28 евро/кв. м и 24 евро/кв. м.
Продажбите на бира в заведенията - с 60% надолу

Продажбите на бира в заведенията са се сринали с 60 на сто през първата половина на тази година. Това сочат данни на Съюза на пивоварите в България. Обемите, реализирани през магазинната мрежа, са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите в предприятията според членове на Съюза на пивоварите няма освободени работници и служители. В пивоварната индустрия работят 2100 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Значи преди 3 години
Тази година най-голям ще е бума на разводите. И фалити ще има, но и двете са производни на намалената покупателна способност.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВанкатаАма на много не им върви толкова, защото взе да има и доста безработни.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се някога, да направите разликата между ресторант и кръчма ...
62
3
 
18
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ами да се реорганизират. Много от ресторантите по света започнаха да продават само храна за вкъщи и бизнесът им върви. Ама наште, ако не печелят 300-400% вместо 100, го броят за фалит.
61
1
 
16
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Това си е бизнес, който оцелее
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо подобно,събота и неделя заведенията се пръскат по шевовете :)
59
4
 
19
 
! Отговори
На скоро, преди 3 години
с колеги, решихме една вечер да отидем по-на питие в ресторант.Речено-сторено.Това,което ми направи впечатление,че за 50 грама концентрат,което при тях е стандарт,цената е твърда-2.70 лева,без значение водка,ракия или мастика.Твърда цена за 50 грама.Пихме по-една,две ракии,платихме,станахме и си излезнахме.Обаче проста аритметика,а не висша математика-50 грама-2.70 лева,100 грама-5.40 лева,Един литър-54 лева,което идва на цената на бутилка марково,отлежало уиски от магазина?!?
58
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами че някой насила ли ви кара по заведения и кръчми да ходите?Не. Може да се оцелее и без кръчми. Аз лично не съм стъпвал от началото на годината. Много хора имат много по големи приоритети в момента, отколкото да си харчат парите по ресторанти, не мислите ли?
57
0
 
14
 
! Отговори
бакалин преди 3 години
А пък как звучи някак си английско името ричард като крал ричард та даже али бегов.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-голяма глупост от тази статия няма, само дето всички кръчми работят и човек неможе да си намери място.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Защото не са български най-вече,а правилата на работа са строги и ясни,а заплатите добри!
54
0
 
26
 
! Отговори
Ни става преди 3 години
Само с кръчми и дюкани!Требе са копа!В смисъл някой трябва да сее и копае,да пасе овцете кравите и тн.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ли търсят овчари вече?
52
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо заведенията на веригата Хепи са винаги пълни ...?!
51
1
 
32
 
! Отговори
Гарсон преди 3 години
Малко е. Всички трябва да фалират.
50
1
 
50
 
! Отговори
Айде де преди 3 години
Ами да бяха спестявали, деряха ни кожите качествено, влизаш за едно питие и оставаш 60лв и излизаш гладен! Шопска уж 420 грама - 5 лв а като ти донесат 5 резена краставици и 3 домати едва ли има 300 грама и кой ще ти я мери, ребърца 250 гр то 80% кокали - 8 лв, остава да четеш дробчета що годе да хапнеш!Та мисълта ми печелят печелят, режат глави а после реват от нашия джоб да ги спасяват!
49
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
сега кат ва квантират ши видите вие едни мутренски заведения ;) Те хората ви го точат ,ама вие от де да знайте ;) Ако имате пари бягайте в злато и крипто валути щото *** края на неплащането на заплати осигуровки ток данъци и кво ли не . Едва края на мафията герб и техните мутри. С бизнес като падне герб няма да се занимават мутри .
48
2
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
сега кат ва квантират ши видите вие едни мутренски заведения ;) Те хората ви го точат ,ама вие от де да знайте ;) Ако имате пари бягайте в злато и крипто валути щото *** края на неплащането на заплати осигуровки ток данъци и кво ли не . Едва края на мафията герб и техните мутри. С бизнес като падне герб няма да се занимават мутри .
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1
46
3
 
20
 
! Отговори
НОРМАЛЕН ЧОВЕК преди 3 години
Ега в КОФИТЕ за боклукааа вече ровят НЕГОДНИЦИТЕ! Експлоатират младежи и пенсионери за жълти стотинки! ФФ вкус пилета и продукти долнопробно качество! Чалга и МИЗЕРИЯ! "Заведение" и ресторант в България е синоним и еманация на МУТРИ, ЧАЛГА и Гербажии Калинки! Като отворят границата ходете в чужбина и посетете качествено ЗАВЕДЕНИЕ! До тогава БЪДЕТЕ ВСИЧКИ ЗДРАВИ, а тези които ни окрадоха скоро ще си платят сметката в "ресторанта" с лихвите ;)))