Ще има ли втора вълна на безработица до края на годината?

БСК: Има риск за изтичане на качествени служители
11 авг 2020 11:29, Анисия Иванова
12
Ще има ли втора вълна на безработица до края на годината?
Снимка: БГНЕС

Пикът на безработицата у нас вследствие на коронавирусната пандемия беше достигнат през април-май, като след това последва спад. През последните седмици обаче броят на безработните отново расте. Това донякъде се дължи на очакванията за по-висока сезонна заетост, които не се оправдаха.

Може да се очаква втора вълна на безработицата у нас, която ще е особено силна през късната есен и в края на годината. Нивото на безработицата може да достигне 9-10%. Това каза Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Томов мярката на правителството за запазване на заетостта в условията на пандемия, т.нар. 60 на 40, е полезна, но много малко работодатели са се възползвали от нея. “19% от компаниите у нас преминаха към съкращения”, посочи експертът.

Той отбеляза, че за работодателите е важно да оценят рисковете и да предприемат мерки.

"Трябва да се търсят възможности за пренасочване към други дейности и за по-голяма гъвкавост”, смята гостът.

“Заетостта трябва да се разглежда на базата на анализи и по региони, и по сектори и оттам да се въведат необходимите мерки изпреварващо”, допълни Томов.

Според госта има риск за изтичане на качествени служители от предприятията, тъй като някои кадри започват да търсят работа в места, които смятат, че са по-стабилни.

"Трябва да се постави сериозен акцент върху политиките по управление на човешки ресурси”, каза още експертът.

Томов очаква дистанционната работа да бъде нещо реално и устойчиво в бъдещето за част от служителите, като тя да се съчетава с присъствена и с други гъвкави форми.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Квото и да стаа мислете му гражданята.Язе на селу ни без раута ни гладен ша остана.Ни без пари ни без ракия.Ко има безработица и глад са надявам да поевтинее платената либоф.Иначе могу лошу иде щом мързеливите селяни дека избегаа по Софето и Филибето почнаа да си идът на селу та да пълнат торби и багажници начи рабутътъ не е на добре.От преди ич са ни вястваха.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече във вълни ли измерваме всички явления? Направо във вълново общество се превръщаме. Вирусни, 5G - вълни, вълни от безработица. Бая вълни (или вълна) се насъбра. Кога ще ни стрижете, като стана на въпрос?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има
6
2
 
6
 
! Отговори
Майтапчийски с Ифата преди 3 години
А втора вълна на коронята
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе сега с маски,догодина с костюми като ни сипят от корона-20.А по-догодина с корона 21 ще трябва на Марс да се преместят тези дето ще оцеляват....Иначе стройте си не пречите,ама кой ще ги купи тези жилища?
4
2
 
34
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Тия кeлeши от "бизнеса" е крайно време да разберат, че за НЕТНА месечна заплата 1200-1500 лв. могат да си позволят само нискоквалифициран труд.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от разбирачи като тоя! Защо той не се заеме с друг бизнес вместо да топли стола в измисления Национален център по не знам си какво.
2
1
 
13
 
! Отговори
Тиквата преди 3 години
Казва в Комюнике от Главната Квартира в Барселона, че България просперира. Магистралите отесняха. Хората се чудят как да си изхарчат парите. Всички ни завиждат и хвалят.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мярката 60/40 е за фирми които имат хоризонт за края на кризата,щом не се възползват от нея това показва,че ни очакват масови фалити и повсеместна безработица,изобщо близките десет години се очертават повече от ЧЕРНИ!