Децата също могат да боледуват от коронавирус с месеци

Много от тях дори нямат първоначални симптоми
12 авг 2020 20:12, Нели Христова
43
Децата също могат да боледуват от коронавирус с месеци
Снимка: БГНЕС

14-годишната Индиана Евънс от Хартфордшър, Великобритания е обещаваща танцьорка. Преди да започне пандемията, тя тренира по 16 часа всяка седмица след училище. През март Индиана започва да кашля и макар да няма никакви други симптоми на коронавирус, семейството й все пак решава да я остави у дома в следващите 14 дни.

Пред CNN майка й Джейн разказва, че момичето нямало тежки симптоми, заради които да я приемат в болница. Но сега тийнейджърката, която планирала да кандидатства в престижно училище по танци, едва успява да стигне до магазина. Като много хора, които се разболяват в началото на пандемията във Великобритания, Индиана не е тествана за коронавирус, но лекарите са категорични, че това е поствирусна умора след преболедуван COVID-19. Тя е едно от многото деца, които продължават да имат симптоми на вируса месеци след като са го преболедували.

Още по темата
За възрастни хора, които прекалено дълго имат симптоми на коронавируса, се говори често. Но дългосрочните последствия при децата не са добре познати. Техните родители казват, че има прекалено малко информация, която да им помогне да се справят с това. А причината за тази липса на познания е, че децата страдат от COVID-19 по-леко и така често минават между капките на здравната система, тъй като често не са тествани за наличие на вируса.

Затова родителите взимат нещата в свои ръце. Те създават групата Long Covid Support Group, където се опитват да разгадаят симптомите на децата си, които не се вписват в типичните симптоми на коронавируса.

Седмица след като се появява кашлицата, Индиана вече е по-добре. Но 10 дни по-късно я наляга силна умора. Първоначално тя се опитвала да навакса с домашните и с танците онлайн, но се влошавала всеки път, щом е тренирала. В следващите дни тя започнала да получава мигрена.

"Лицето й се поду, очите и се подуха, получи обрив по цялото тяло", раказва майка й. След като Индиана получава болки в гърдите и сърцебиене Джейн звъни в болницата, но лекарите й казват, че дъщеря й "просто трябва да си почине". В крайна сметка медиците се съгласяват да проведат тестове. Всичко на пръв поглед изглежда добре, но все пак Индиана ще трябва да премине през рехабилитация за подпомагане на дишането и укрепването на мускулите.

Подобно на Индиана, месеци след като се заразява с коронавирус, синът на Бриджит не може да тича дълго, без да остане без дъх.

7-годишният й син се заразява в средата на март и все още се възстановява. "Това беше като влакче на ужасите за цялото семейство", признава Бридижт. Първите симптоми на детето били висока температура, диария и конюнктивит. "Той имаше петна по кожата, беше доста разсеян. През следващите седмици изгуби апетит, а това продължава и до днес. Изведнъж започна да плаче много, а беше много щастливо дете", споделя тя.

Ситуацията е подобна и със 10-годишният Фреди, който има толкова силна кашлица, че не може да диша, за това лекарите му дават инхалатор и стероиди. За около седмица той се възстановява. След това отново състоянието му се влошава и той получава продължителен обрив и диария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
ooo преди 3 години
Чакай сега...хем не е тествана за вируса ама те знаят...брееей...абе направо могат да боледуват с години...минимум 3г. за да се излекуваш...изкашляш се вирус пръднеш вирус...всъщност други болести няма освен корона вирус...
36
1
 
6
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Фейк новина
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НовеЧустваш се по-спокоен, като си го внушаваш, нали?
34
5
 
3
 
! Отговори
Нове преди 3 години
Никакъв вирус няма корона глупости
33
2
 
3
 
! Отговори
СВЕТВА ОТ ЦАРЕВО преди 3 години
ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖИТЕ ОТ ВИСШЕ СТОЯЩИ ДО НИШИ ЗАЩО СЛУЖИТЕ НА ДЯВОЛА НЯМАТЕ СТРАХ И НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ЩЕ ВИ ВРЪХЛЕТИ СЪЩИТЕ ЛЪЖИ ЧУХТЕ ЛИ БАЩАТА НА 19 ГОДИШНОТО МОМЧЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО .ПРАВИТЕ СИ ОПИТИ С ХОРАТА
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това дете въобще не е тествано за КОВИД!!!! НИКОГА!! Но "лекарите са категорични", статията също, заглавието също.... Схващате ли?
31
5
 
3
 
! Отговори
65 преди 3 години
Колко ли още страшни последици ще се разкрият за този вирус. Идеята е да няма здраво младо поколение след 7-10 години. Тези деца ще нарастнат, ще стават родители.И ще стане втори Чернобил.
30
6
 
7
 
! Отговори
МОН какво мислят? преди 3 години
Ама отворете училища, детски градини и частни занимални... Таман ще се натрупат статистически данни, особено като се омешат нещата и със сезонните грипове. А и като се сложи една и съща еднократна маска 10 пъти с мръсни ръце в коридора на даскалото
29
15
 
13
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Аз не съм съгласна да започне учебната година присъствено.Нашите продажници да четат и слушат какво става по света.Турция я отложи с един месец.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът не изчезна през лятото. През есента ще се преплете с другите вируси и ще стане мазало. Добре се постараха малтусианците - който не умре от вируса, ще се гърчи в страх...
27
7
 
15
 
! Отговори
Асен преди 3 години
2 деца от десетки хиляди, може би дори стотици. Пак се хващате за нещо от сорта един се удавил с лъжица супа. Статия "Супата - смъртоностната храна на 21 век"
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
25
3
 
6
 
! Отговори
Казано така преди 3 години
Казано така е манипулативно, подвеждащо и определено объркващо за всички, които не са "доц. Кардиолози" . Отговори ми на въпроса като "кардиолог" или като какъвто искаш:От коя част е белия дроб:А) Дихателната системаБ) Сърдечно-съдовата системаПонеже мисля, че така наречения доц. Кардиолог не беше в специализирано предаване, а в сутрешен блок!
24
20
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Май тези дето твърдят, че вирус няма или че не бил опасен, трябва да бъдат осъдени за подтикване към самоубийство и за подтикване към масово убийство на околните.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете за страничните ефекти на стероидите е ще си обясните състоянието на описаните децата.
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Южна Корея отдавна предупредиха, че последиците от преболедуването са ужасни, но кой да ги слуша. После и други държави казаха същото.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ имат над 5 милиона и 330 хиляди регистрирани случая, което е над 1,6% от населението. Когато и ние стигнем тези стойности и в България родителите ще започнат да правят групи в мрежата, като тези американци.
20
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казаха че децата ще са с маски в училище. Това са 5-6 часа с маска. Време е да го махаме Боко.
19
7
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Могат да боледуват и с години ! :)Абе, изобщо може да боледуват цял живот от един измислен вирус. Стига това да обслужва интересите на така наречения "световен елит" и неговите колониални администратори по места.Забелязвате ли как с наближаването на септември се увеличава промиването на мозъци и се засилва ковид пропагандата по медиите ?!Все повече и все по-често ни поднасят новини за коронавирус.Убеден съм, че тази есен искат да ни затворят отново.Ще го позволим ли ?Народ ли сме ????
18
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени статии. Фалшиви новини.