Коронакризата тласка милиони европейци към дългова криза

В Южна Европа има повече "финансово нестабилни" домакинства
12 авг 2020 02:15, Анисия Иванова
22
Коронакризата тласка милиони европейци към дългова криза
Снимка: БГНЕС

Плановете за преустановяване на безпрецедентната подкрепа за служителите по време на коронавирусната криза заплашват да насочат милиони домакинства в Европа към капана на дълга, пише Bloomberg в свой анализ.

Организациите, които помагат на хората да се справят с финансовите си проблеми, предупреждават за очакван рязък скок на броя на домакинствата, затрупани със сметки, които не могат да платят. Дори страните, чиито граждани са по-богати и спестяват, като Германия и Австрия, имат повод за тревоги.

"В някои провинции виждаме значително повече запитвания от хора, които търсят съвет спрямо миналата година", посочва заместник-директор на организация, която съветва хора с дългове в Австрия. "През есента очакваме работата по консултирането да се увеличи с 40%”, добавя тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Подобни трудности са една от многото заплахи за икономическото възстановяване след коронавируса. Някои изследвания установяват, че рискът от по-широка финансова нестабилност може да продължи месеци.

Изследване на Bruegel установява, че почти една трета от европейските домакинства са били неспособни да покрият извънредни разходи дори преди удара на кризата. В южната част на Европа има повече "финансово нестабилни" домакинства, установява още проучването.

Загубата на работните възнаграждения е основната причина за финансовите предизвикателства на домакинствата, така че за момента пълният удар от пандемията беше преодолян, благодарение на правителствените помощи за временно освободени от работа. Въпреки това много правителства, притеснени от тежестта на собствения си дълг, планират да прекратят тази подкрепа, което потенциално ще доведо до ръст на безработицата.

Казусът показва как икономическите кризи заплашват да увеличат неравенството. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди миналия месец, че влиянието на пандемията ще е по-сурово за нископлатените служители, жените, мигрантите и младите. За тях ще е по-малко вероятно да имат възможност да работят от домовете си по време на блокадите, като често представителите на тези групи са сред заетите в най-тежко ударените сектори от пандемията, включително търговията на дребно, туризма и здравеопазването.

Високоплатените служители също ще бъдат изправени пред предизвикателства. Самонаетите също са уязвими, тъй като те обикновено разчитат на малък брой клиенти и вероятно нямат достъп до правителствените програми за подкрепа.

В още по-широк мащаб Европейската централна банка посочи устойчивостта на дълга на домакинствата като един от рисковете в последния си преглед на финансовата стабилност през май. Временните мораториуми върху кредитите могат да предоставят известно облекчение в тази насока, но то ще е краткотрайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти с колко долара заплата си, че дириш моята?Аз по времето на Жан нямаше как да съм добре или зле, защото бях студент.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплашени са най вече слабите държави, като най слабата от тях за сега остава България.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката показва едно - пари се печатат лесно, криптовалута - не. Не криптовалутата (също така злато, сребро недвижими имоти и др. активи) поскъпва а хартийките поевтиняват и се обезценяват. Бъдещето е на криптовалутите ама на евреите не им харесва да нямат контрол там.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-новата снимка от чекмеджетата.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми като гледам новините главният проституиращ инспектира магистрали, а по-дребните проституиращи - ходят на море, щото е август и парламента не работи. Лошото е, че проституират за наша сметка, а нискочели аграрни кадри като теб обвиняват хората, които протестират срещу тях.
16
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Стигнахме Зимбабве по прпизводство и БВП. Чакаме само цветът ....
15
1
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
До бл.134 в Зап. паркAaaaa...!!! Люлин се води ,,широк център ,, 6000 ? :))) Само да видиш кви обяви пускат ;) И Виница се води гр. Варна :))) Само и само да те измамят
14
4
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Нали за това го "измислиха" тоя "вирус".
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причините за "опасния" вирус започнаха да излизат наяве:)))) ***.
12
4
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Мачкай, бай Корронна тая ***..5000 евро кв.м в Люлин
11
3
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Сега вече схванахте ли за какво е измисленият вирус?! За да се приберат спестяванията.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бг, пишете какво става с проституиращите, не им ли дигнаха катуна
9
7
 
5
 
! Отговори
Смях преди 3 години
До анонимника 5,6. Май най-добре си бил при Жан. С 5 долара заплата...
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая дойде 2019 и си казахме вече куршум не ни лОви. Но след нея дойде и 2020 с вируса и окончателно клекнахме в киреча.Така, че хич да не ни плашат с нищо.Видели сме и две и двеста, а кой знае още колко има да видим, понеже кога е било бял ден за сиромаха?Нас тези новини са ни като закуска, да му мислят онези, които не могат да спят нощем да мислят за милионите си.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После през 2014, дойде мигрантската криза, идил,*** и пак ни завлякоха към киреча.Минаха две години, три и тъкмо бяхме позабравили за разните кризи, накупихме си плоски телевизори, Q 7-ци на изплащане за 50 години, тръгнахме на море у гръчко, че я глей колко близко било, и даже свикнахме да ходим всяка година за 1 седмица и да пестим цяла година, за са се покажем баровци за 7 дни.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не щеш ли най-накрая доживяхме кoпaнapитe Костов и Стоянов да се упражняват и те на демокрация във властта. Продадоха летището на Гад Зееви, а другите важни заводи на други гaдoвe и пак затънахме в киреча. И тъкмо св бяхме позарадвали, че сме част от ЕС, 2008 дойде световна финансова криза на надутият американски балон. И съответно, пак в киреча.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После дойде войната в Близкия изток, Саддам нападна Кувейт и доларът скочи спрямо лева и петролът, също.А за нас остана сеира и скъпите долар и петрол. Тъкмо я позакърпихме, БКП пак дойде на власт официално и Жан почна да обещава РМД-та, акции и приватизации.Накрая го изгониха с камъни, а дошарът достигна 3 000 лв.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, че то откак се помня, все нещо не е в ред.Преди натовците клатеха Варшавския договор да го съборят и нямаше ток, по време, когато работеха 4 ядрени реактора. После нямаше кибрит, после свещи и после събориха Съветския съюз и Варшавския договор и изгря милата демокрация и цъфнахме и вързахме.Казваха ни да търпим и да стягаме коланите, докато построим демокрацията.
3
0
 
10
 
! Отговори
Ние сега сме на дъно преди 3 години
А ако по развитите страни в Европа започнат да мизеруват тука ще приключиме!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Самонаетите също са уязвими, тъй като те обикновено разчитат на малък брой клиенти и вероятно нямат достъп до правителствените програми за подкрепа.''Е това казва истината.Според предишния *** на финансите Горанов,тези хора са маргинали,имат под 30 000лв годишен оборот и за тях няма никаква помощ,нищо,че си плащат данъците и осигуровките.