Печели ли светът битката с коронавируса?

Все още сме в разгара на ускоряваща се и много сериозна пандемия
26
Печели ли светът битката с коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изминаха малко над шест месеца откакто Световната здравна организация обяви новият вирус като повод за глобална извънредна ситуация, пише BBC. В края на януари имаше почти 10 хиляди установени случаи на заразени с коронавирус и над 200 жертви на заразата. Нито един от смъртните случаи не беше извън Китай.

Оттогава насам животът на хората се променни значително. Възниква и въпросът дали човечеството се справя в битката с коронавируса, пише Bloomberg TV Bulgaria..

Към момента в глобален мащаб има вече 20 милиона потвърдени случаи на заразени с коронавирус и над 700 хиляди смъртни случая. В началото на пандемията отнемаше седмици броят на заразените да се увеличи със 100 хиляди, докато сега това се случва за по-малко от денонощие.

"Все още сме в разгара на ускоряваща се, интензивна и много сериозна пандемия", посочва д-р Маргарет Харис от СЗО, цитирана от BBC.

Въпреки че пандемията е глобална, ефектът ѝ не е еднакъв навсякъде по света.

Един факт обаче е сигурен за момента, независимо в кой регион се намира човек, и той е, че вирусът се предава чрез близък контакт. Колкото повече време хората прекарват в близост, толкова повече се разпространява и коронавируса.

Именно това води до високия брой на случаите в Латинска Америка - настоящият епицентър на пандемията, и ръста на новозаразени в Индия. Това обяснява защо Европа и Австралия се борят с постигането на баланс между отварянето на икономиките и овладяването на пандемията, както и защо властите в Южна Корея следят банковите акаунти на жителите и телефоните им.

Друг факт, който вече е доказан, е, че проследяването на вируса е сложно, тъй като често заразените нямат симптоми, но Covid-19 е достатъчно опасен, за да се наложи част от болните да бъдат хоспитализирани.

Сред страните, които привличат внимание с успеха си в овладяването на пандемията, е Нова Зеландия. Властите в страната действаха рано, като въведоха строги мерки и затвориха границите, благодарение на което сега там почти няма нови случаи, а жителите до голяма степен успяват да се завърнат към нормалния си живот.

Внедряването на основни мерки помогна и на по-бедните страни. Монголия има най-дългата обща граница с Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса. Страната можеше да е много тежко засегната. До юли обаче в нея нямаше нито един случай, които да изисква интензивни грижи. Към днешна дата в страната има само 293 установени случая на заразени и няма жертви на болестта.

Голяма част от страните, които бяха тежко засегнати от вируса и въведоха строги мерки за ограничаването му, установяват, че той все още не е изчезнал и ще започне да се разпространява отново по-бързо, ако хората се завърнат към обичайния си живот.

Европа се опитва да отвори икономиките отново и да се завърне към нормалността, но Испания, Франция и Гърция отчетоха най-високия брой на новозаразени от седмици насам. Германия докладва за над хиляда случая на новозаразени за денонощие за пръв път от месеци. Носенето на предпазни маски за лице е общоприето в Европа, въпреки че някои летни курорти се опитват да се противопоставят на идеята.

Един от последните уроци е, че временният успех не е гаранция за бъдещето. Хонконг получи много похвали за овладяването на първата вълна на пандемията, но наскоро затвори баровете и фитнесите отново, докато Disneyland успя да остане отворен за по-малко от месец.

“Премахването на ограничителните мерки не значи завръщане към стария начин на живот. Това е ново нормално. Хората като цяло не разбират посланието”, твърди лекар в лондонска болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-ефективно(и даже,по-евтино!) средство за борба с всякакви причинители на болести,включително и с обявения за универсален унищожител на хора,ковид-19(с безбройните му афиширани модификации),ОТ ИМУННАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА И ТОВА,КОЕТО Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВИ САМИЯТ ЧОВЕК,Е ДА Я ПОДПОМОГНЕ,ЧРЕЗ СЪЩСТВУВАЩИТЕ,ДАДЕНИ НИ ОТ МАЙКАТА ПРИРОДА СРЕДСТВА И СВОЕТО ПОВЕДЕНИЕ,КАТО ЛИЧНОСТ!НИЩО ДРУГО!Затова,прибягвайте,в рамките на собствените си познания и ОПИТ към тези средства и всички лекари АУТ!
22
0
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
В руските сайтове няма въодушевление от ваксината. Защо ли....
21
2
 
2
 
! Отговори
Обективно до 123 преди 3 години
Ваксината, която и да е тя, НЯМА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ САМО.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123 "Ковид се разпространява само в медиите на Глобалистите(Ротшилд, Рокфелер и др.)"Имаш право. Затова слугата им Путин, първи измисли и първи ше приложи ваксина на населението си.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България от епидемията спечелиха мутрите. Някои мутри присвоиха много със схемата 60/40, пак мутри спечелиха маса пари от намалено ДДС и т н.. От всичките мерки на правителството на мутрите, мутрите откраднаха много милиони.
18
2
 
4
 
! Отговори
Реално преди 3 години
Реално програмистите спечелиха от коронавирусаПренасочиха вниманието си към фармацефтичните компании които имат нужда от техните услуги и отново излязоха на огромни печалбиПрограмисите (най-ценените ИТ специалисти) имат огромно влияние и информация накъде да се насочат предварително което им позволява да властват над така нареченият от тях 'плебес'Те са хората които успяват да извлекат полза от всяка ситуация - а от екстремни ситуации като коронавируса печелят наистина МНОГО!
17
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Швеция и Нова Зеландия имат почти еднаква гъстота на населението, но пренебрегването на опасността от епидемията в Швеция, я изпрати в челните места на негативните класации, за разлика от съседните Норвегия и Финландия, както и в сравнение с далечната Нова Зеландия. Сухопътна граница се затваря, както и морска граница или както се спират полети.
16
1
 
6
 
! Отговори
Комично ... преди 3 години
...продължават да сочат Нова Зеландия като пример за справяне с вируса. Явно тези, които го правят, никога не са виждали географска карта на света . Поради което не са наясно, че НЗ няма сухопътни граници с друга държава, невероятно балансиран топъл климат, рядко населена / около 5 млн на близо 270 000 кв км/, отдалечена купчина от острови, най-близка до които е Австралия - само на 1700 км, направо на плюнка разстояние:)Смях в залата!
15
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 13 - нито съм неудачник нито некадърник .Предполагам, че си седиш в къщи и драскаш. АКО МЕДИЦИТЕ СА ЧЕСТНИ, НЯМА ДА ДОПУСНАТ да се публикуват тези глупости. Ако политиците са честни няма да ни сложат в маски, а ти щеше да ходиш на работа.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самия вирус не знам дали ще остави последствия.Със сигурност обаче контра-мерките ще оставят съсипани икономики, хора с разклатено прихическо здраве и масова безработица.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12До момента заразените в света са под 1% от населението. От тях 3% са умрелите като масово са над 80 години. На база на това и общият брой "известни политици" на подобна възраст, колко очакваш да са умрелите? Доста глупово и несъдържателно съждение, но то мисленето не е за всеки.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Защо не осъдиш всички хора, които в главата си имат пух, като тебе. Медиците се борят да лекуват *** кат тебе, ти си тръгнал да ги съдиш. Омръзнало ми е от съдници, които в своето ежедневие за неудачници и некадърници, но имат претенции към всички останали на този свят.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След две семици няма да го има вируса,ще изчезне както се появи,но ще остане страхът!А страхът е метод за ръководене и начин на политика.Защо за толкова време нито един известен политик не почина от този вирус?Как става тая работа?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Не мога да повярвам, че 107 *** са подкрепили 123!???
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какво влагаш в понятието светът.Ако имаш предвид колективния, "цивилизован и високотехнологичен" запад,то той определено губи битката, като най-зле е хегемонът Пиндостан.Русия, Китай и Куба уверено и триумфално печелят битката със заразата.
8
2
 
124
 
! Отговори
Кастро преди 3 години
Някои спечелиха от битката и някои загубиха. Се ла ви.
7
14
 
122
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма никаква пандемия. Ковид19 е измама за да ви бият отровната ваксина. Ковид се разпространява само в медиите на Глобалистите(Ротшилд, Рокфелер и др.) и тяхната СЗО.
6
11
 
43
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Много добра публикация на г-жа Цветанова, благодаря! Добавам, че пандемията ще удари не само беднотията по света, но и империите. Тя е бич божий върху човечеството, самозабравихме се и сметката не закъсня да дойде. Ваксина няма да бъде измислена, защото вируса мутира с непознати дименсии. Не се знае дали изобщо някога човечеството ще си отърве от него. Господи, бъди милостив, дано да не съм прав.
5
6
 
52
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Хората, които живеят с абстрактни страхове в душичките, сега са много щастливи, защото провидяха причината за страха си, нали- едно е да те тресе шубе без причина, и да те пращат да пиеш хапчета, друго е да кажеш, че те е страх от пандемията страховита-т.е. щом се страхуваш, значи си умен човек / Кантарджийски бай Шиле Ердоган го каза/
4
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения лек е дисциплина.За съжаление трудно постижимо за малка България.Невъзможно в световен мащаб.