След коронавируса: По-близо ли сме до четиридневна работна седмица?

Възможно ли е тя да бъде отговор на икономическата криза
Обновена: 20 авг 2020 19:18 | 20 авг 2020 19:05, Красимир Ангелов
38
След коронавируса: По-близо ли сме до четиридневна работна седмица?
Снимка: БГНЕС

Многобройни работни места в Германия са застрашени от кризата с коронавируса. В тази връзка един от водещите синдикати в страната предложи въвеждането на четиридневна работна седмица. Може ли мярката да проработи?

От 1960-те години насам в Германия е в сила 40-часовата работна седмица. Чак през последните години се появиха предложения за други модели на работа. Председателят на мощния синдикат на заетите в металообработващата промишленост Йорг Хофман твърди, че въвеждането на четиридневна работна седмица би било подходящ отговор на структурните промени в редица браншове, като например автомобилостроенето, пише в свой анализ DW. "По този начин могат да се спасят работни места, вместо да се съкращават", зави той пред медии.

Само при намаление на заплатата

Президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер смята, че четиридневната работна седмица е възможна, но само при съответно намаление на заплатата. Защото съкращаването на работната седмица би означавало скрито повишаване на заплатите, каквото една икономика в условията на криза, като сегашната, не би могла да понесе.

Фрацшер предполага, че през идните години в много сектори на икономиката няма да има нови увеличения на заплатите. Всеки опит да се повишава цената на труда, според него, ще доведе до допълнително натоварване на фирмите, което те не могат да си позволят.

Представители на управляващия ХДС смятат, че предложението за съкращаване на работната седмица, дори и да е придружено от частично намаляване на заплатите, не е приложимо в браншове, намиращи се в структурна реформа. Волфганг Щайгер от Икономическия съвет на ХДС заяви, че във времена на недостиг на квалифицирана работна ръка подобна мярка би била истински опасна. "Тогава не само ще има недостиг на работна ръка, но и наличната би работила още по-малко", зави той.

"Капитулация пред кризата"

Президентът на Института за германска икономика (IW) Михаел Хютер също се изказа против модела за четиридневна работна седмица. Според него, "това би било не просто удължаване на кризата, а чиста капитулация пред нея". Хютер обръща внимание на факта, че през второто тримесечие БВП на Германия е спаднал с близо 10%, и предупреди, че всяко потенциално повишаване на цената на труда би означавало да се застрашават работни места.

Примерът Нова Зеландия

Други страни в света обаче показват, че моделът за четиридневна работна седмица би могъл да носи ползи, ако са изпълнени и някои други предпоставки. Един от примерите в това отношение е Нова Зеландия. От две години насам близо 200 служители на една фирма за правни консултации приключват работната си седмица в четвъртък – и то без да им намаляват заплатата.

Практиката показала, че производителността на труда на служителите е останала непроменено висока, независимо от намаленото работно време и без те да се чувстват претоварени.

Новозеландското правителство на министър-председателката Джасинда Ардърн се надява да даде нови импулси за развитието на засегнатата от кризата икономика на страната. Междувременно Ардърн официално окуражи всички да изпробват нови по-гъвкави модели на труд, включително и четиридневната работна седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Германския институт за икономически изследвания има манталитет на телефонен измамник. Когато студент се явява на изпит, преподавателят не се интересува колко време е отделил изпитваният за да се подготви върху включения в конспекта материал. Когато спортист участва в състезание е важен резултата, а не колко време той или тя е отделил(а) за тренировки. Какво става, ако за 4 работни дни, работникът произведе същото, което е правил преди това за 5 или повече дни?
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоКолко и да псувате, Пешо е прав - да сте учили, да сте мислили :) Аз и сега бачкам по 3-4 дни в седмицата, заплатата е пълна, работа за целия китайски народ има, стига да имаш акъл обаче. Черноработниците и Иссус да се върне, пак ще сте недоволни.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре шъ ви дам язе 4 дни седмица - 8 дни требва да работоте за мен и то за половин заплатастига сте драскали ту ами марш на работа че яхтата ми илезе от мода и требва да я сменям
27
1
 
7
 
! Отговори
Св преди 3 години
По - близо сме до 0 дни раб. седмица!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е по добре? Безвъзмезден доход или намалена работна седмица?
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А по близо ли сме, до по празно чекмедже ? И като работим по малко ,Мафията Герб ,по малко ли ще краде ?
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година ставаме все по-добри и продуктивни, а все така ни заливат с повече работа. Четири дни стигат, а и така ще има повече време да си изхарчим парите.
23
3
 
9
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
"Работа" е трудно дефинируемо и изключително разтегливо понятие в днешно време. Някой страдат от "маясъл", други се изгърбват, трети ги боли устата(или другото). Но истината е че без някои може, а други правят хляб, боза, ток, вещи...без тях не може все още, а от работна седмица се вълнуват тези дето не им се работи
22
13
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Така ще е, нискоквалифицираните полу-роби ще работят по 10 часа на ден плюс събота, а ние мениджърите и IT спецове ще работим от 10 до 6 по 4 дни в седмицата...Пчеличките са зa това, да носят мед..
21
3
 
11
 
! Отговори
62360 преди 3 години
Реалното е да се утвърди работата вкъщи. Намалява се потокът от хора, които се местят два пъти дневно - облекчен трафик, облекчен градски транспорт, удобство за служителя, удобство за неговото семейство и децата, повишена работоспособност, подобрено качество, икономии за работодателя при поддръжката на офиси, режийни и пр.
20
5
 
12
 
! Отговори
frd преди 3 години
няколко по-богати страни може и да получат привилегия като 4 дневна раб. седмица, но за сметка на новозавоюваните робски колонии
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама че пример взели от Нова Зеландия,с производителността във фирма за консултантски услуги,дето всеки служител може и СЪС СИГУРНОСТ СИ НАВАКСВА недостигащото работно в реме у дома си,а не в офиса!Защо не видят,как стоят нещата с материалното производство,например със строителството?!Перверзия на квадрат!
18
5
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
При нас в офиса е същото - ядене, пиенье и тея три неща. И сех, ноо сех. И плащат пущините - шесцифрени заплати да си гледаш кефа. Работа - 0. Кеф - 100 %. Безусловен базов доход - ноо пари ноо нещо.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, то работа с петдневна седмица почти няма, какво остава за четиридневна...
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не у нас синдикатите в задруга с работодателите искат 60 часова работна седмица.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид кризата в съчетание с пет-G със все по бързото развитие на дигиталната икономика и електронна търговия светът върви все по бързо към ББД,подаяние което ще осигури на над 90% от населението средства единствено за хляб и вода! Да ни е честито настоящото бъдеще!
14
1
 
22
 
! Отговори
МЕРЦЕДЕС-КОРОНА,САТА преди 3 години
КАК ДА СГЛОБИМ МЕРЦЕДЕС ОНЛАЙН И НА ЧЕТРИ ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА ШВАБИТЕ ЩЕ НИ НАУЧАТ С ПОТОЧНА ЛИНИЯ В АПАРТАМЕНТА!
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Офисен плъх до 8Не може всички да сме с мики маус дипломи трябва и реална икономика и производство.
12
3
 
23
 
! Отговори
kowid19 преди 3 години
започват фалититепо-близо сме до нулева работна седмица
11
13
 
6
 
! Отговори
Офисен плъх до 8 преди 3 години
Ми да си учил, мама!