Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила

За началото на учебната година и ще има ли втора вълна, коментира специалистът
13 сеп 2020 09:45, Петя Славова
58
Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила
Снимка: БГНЕС

В очакване на втората вълна от COVID-19, все повече изникват въпросите как ще се състои учебната година, какво ще стане със световната икономика, ще се намери ли бързо сигурна ваксина. За пандемичната обстановка говори д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

"COVID-19 наруши учебния процес в световен мащаб. 1,6 милиарда деца не влязоха в клас по време на карантината. И това предизвика огромни странични ефекти. Сега е времето да осигурим безопасното завръщане на децата в училище. Всяка страна трябва да прецени внимателно епидемиологичната обстановка и да направи необходимата подготовка заедно с учителите, родителите, учениците.", коментира специалистът пред Нова тв.

По думите му, учебната година ще е различна от всички останали досега, но все пак е възможна с добра координация на всички нива. "Важно е насоките и протоколите, съставени от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и останалите власти, да бъдат много ясно разяснени на родителите, учениците и училищните ръководства, за да се намали риска от разпространението на инфекцията", обясни той.

Представителят на СЗО обясни, че училищата не са изолирани от обществото. "И в България разпространението на заразата е същото, както по света. В някои общини, в някои региони броят на заразените е по-висок, в други – по-нисък. Затова трябва да сме готови да дадем и крачка назад. Ако ситуацията се влоши, обучението трябва да премине в друга форма – онлайн, за да намалим риска от разпространението на заразата."  

А на въпрос как да се действа, ако ученик или учител се заразява в училище, той каза: "Преди всичко трябва да се изясни дали има симптоми. Независимо дали се е заразил ученик, учител, технически персонал. Независимо дали е Ковид или не, не бива да ходи в училището. Първата стъпка е консултация със семейния лекар, с джипито, за да се изясни дали става дума за COVID, грип или друга зараза.  А координаторът на училището трябва да се свърже с местните власти и да им съобщи. Те ще решат какво да направят –дали да изолират класа или определена група."

Още по темата

Специалистът  обясни, че е важно децата над 12 години да носят маски в училище, защото данните, с които се разполага до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират.

По думите му, децата трябва да спазват у дома дистанция от бабите и дядовците си.

Д-р Сила сподели, че единият от синовете му се е заразил с COVID това лято: "За съжаление се случи в началото на юли, бяхме в България със съпругата ми, а двамата ми сина бяха в Косово, където живеят с баща ми. Единият ми се обади по телефона и разбрах, че не се чувства добре. Искаше да омаловажи ситуацията и каза, че не е нищо особено, просто тялото го боли. Настоях да си направи тест. И ако е положителен, да се изолира, за да не рискува дядо си, а и колегите си на работа. Направи си тест на следващия ден и се оказа COVID-положителен. Не беше лесна ситуация. Самият аз, който съм ангажиран с проблема, знам, че по-младите хора, по-здравите лесно преборват заразата, но никога няма 100 процентова гаранция. Виждаме и млади хора в интензивни отделения с респиратори. И в главата ми изплува тази картина. Върнахме се със съпругата ми в родината. Бяхме близо до него, но го изолирахме на единия етаж. Имаше си отделна баня, храна му подавахме през терасата, нямахме никакъв пряк контакт. Щастлив съм, че му мина без странични ефекти. Но най-важното е, че не зарази околните."

Симптомите били леки - загуба на вкус и болки в тялото. "Само един ден беше с висока температура, но нямаше други респираторни симптоми. Краката го боляха 3-4 дни. След петия, шестия ден започна да се чувства добре. Но искахме да сме сигурни, затова го изолирахме за 14 дни . След това повтори теста, беше отрицателен. Що се отнася до лечението, взимаше само лекарства срещу болката, Парацетамол, нищо друго. Имаше апетит, въпреки че нямаше вкус. И го преодоля.", коментира специалистът.

Той допълни, че е парадоксално, че в държавите от Западните Балкани през лятото има увеличение на случаите, особено през юли и август. А когато заразените се увеличават, можем да очакваме и увеличение на смъртните случаи. "Но ако анализираме общият брой на смъртните случаи, и бих искал да използвам възможността да изразя моите най-искрени съболезнования към онези, които загубиха любими хора заради COVID-19, България е  в диапазона с другите европейски държави.  Но е твърде рано да правим изводи. Защото пандемията още не е приключила.", заключи Сила и завърши, че един ден ще има и ваксина, тъй като учените по света работят усилено за намирането й.


 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаааДоста тъпо сравнение,но пък явно отговаря на интелекта ти.
48
1
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
1984
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега в България починалите да около един на 10000 население, а заразените са един на всеки 390 човека. При това заразените и починалите са концентрирани по огнища на заразяване, т.е. напълно е възможно да не познавате все още починал от вируса или заразен, както и че е доста вероятно, ако познавате един заразен, да познавате още няколко.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18-та вълна ще има.. Измамата на века!
45
3
 
11
 
! Отговори
барон фонЗорлендупен преди 3 години
Прав е бай Скендер- вирусът се побеждава , като се живее отговорно !И не само вирусът на ковид 19 , с когото ни проглушиха ушите ,а всеки един такъв !Само че ковид вируса е много удобен за всякакви мошеничества и спекулации , щото е представен за нов и още неизледван и му се приписват какви ли не страхотии .
44
3
 
3
 
! Отговори
Лекар ОТ БЛАГОЕВГРАД преди 3 години
Всеки ден назначавам лечение на Ковид-пневмонии за в къщи, тъй като отделенията ни са пълни. И всичките ми пациенти досега са оздравяли безпроблемно. А за профилактика взимам Zn, Se, имунобронхопам, комбинация от биологични витамини А, С, Е и ехинацея, репей и шипка- комбинация от стандартизирани екстракти. И пациентите профилактирани по този начин нямат проблеми, а пневмониите - Аугментин, после Таваник и Азатрил.
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само смъртта може да убеди ковидиoтите, че вируса е опасен,но тогава вече е късно.
42
3
 
7
 
! Отговори
Истината за Ковид19 преди 3 години
Има такъв вирус, изкуствено създаден. Истинската смъртност е много по-малка от винския грип да речем, статистика от свински грип 4 000 починали за един месец. Ясно е, че има световен натиск да се тръби за Ковид19 и най-верочтната цел е ваксинацията. Първоначално доброволна, а след това, след фалшиви проучвания и доводи - задължителна. А какво се цели с това аз не знам.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Аз там работя.
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩото на тебе си стиска ,нали?
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз познавам доста болни от КОВИД.Някой иска ли да се запознае с все още живите? Да занесе цветя на гробовете на починалите?Заповядайте в Пирогов като доброволци.Не ви стиска, нали? Това е, защото сте мизерни драскачи, които за нищо не стават.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до ДаааМангърчето каза всички да се разболяваме, за да утрепем вируса!Пък и маските струват пари! Ние спестяваме. То така са и тези, които казват, че не трябва да се пазим.Те са пациенти на Мангъров!
37
7
 
4
 
! Отговори
до Дааа преди 3 години
Къде са тея болни? Познаваш ли такива?Тока не се вижда , но виждаме въздействието му, докато симптоми на ковид никой не проявява.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Млогу си прав! И язе така викъм и дъ знаеш дека нема да ни фане ништу оти Айшету *** кълне тоа вирус секи ден пъ и нощем куту и съ допикае и стане да оди пу нужда.Язе си мислех дека само язе съм умен и учен, ама глей - и тизе си така!Ама язе пишъ и с препинателни знакове оти сам и гръмотен!
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО са корумпирани лъжци и некадърници, за да се справим с вируса трябва да ги изгоним от България и изобщо да не слушаме техните "препоръки"
34
2
 
3
 
! Отговори
До мазен преди 3 години
Да, точно с това сме пословични, а не с простотията си! Хахаха! Добра ирония!
33
4
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Къде е този електрически ток, бе! Цял живот се мъча да го видя и все не успявам! Обаче, когато бях малък, една леля пред блока ме посъветва да не бъркам с пирон в контакта и аз ей така, за всеки случай, оттогава изпълнявам заръката й.
32
1
 
9
 
! Отговори
мазен преди 3 години
Ох, успокоих се. Добре, че българите сме пословични с отговорното си поведение.
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид пациентите са много изгодни за лекарите които правят добри пари от тях. В 99,99% от случите не се налага да се лекуват, просто трябва пациента да лежи и да се следи за симптомите му, вируса отминава след няколко дни до една две седмици, а държавата плаща. Имаше и смъртни случаи на такива билни на които лекарите давали без нужда лекарства и антибиогици които разрушават имунната система.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че има някаква епидемия със смъртни случаи. А че всичко това дори не е близо до пандемия дори по чисто количествени параметри е още по-очевидно.