Разработиха сценарии за развитие на COVID-19 в следващите години

Формиране на стаден имунитет може да го ограничи, смятат американски учени
24 сеп 2020 18:36, Анисия Иванова
36
Разработиха сценарии за развитие на COVID-19 в следващите години
Снимка: БГНЕС

Американски учени са разработили няколко сценария за развитието на новата епидемия от коронавирус за пет години напред. Те вярват, че само формирането на стаден имунитет може да го ограничи. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science“.

Използвайки прости епидемиологични модели, авторите изчисляват големината и времето на бъдещите епизоди на COVID-19 през следващите години.

Изследователи от Принстънския университет изследват различни сценарии – в зависимост от ефективността и продължителността на имунния отговор на SARS-CoV-2, както и възможната реакция на вируса към ваксини и нефармацевтични мерки – затваряне на бизнеси и училища, ограничения или пълна изолация.

Авторите са се постарали да вземат предвид в своите конструкции всичко, което е известно до момента за естеството на инфекцията, възможната степен на нейната тежест, характеристиките на първичната и вторичната инфекция, както и нивата на придобити имунни отговори след естествена инфекция или ваксинация.

Резултатите показали, че ключов фактор за формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия от коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено предизвикан от ваксина имунитет. Според изследователите ваксината, която генерира силен и дългосрочен имунен отговор, може значително да ограничи разпространението на инфекцията в бъдеще.

„Голяма част от дискусията около развитието на COVID-19 преди това беше съсредоточена върху въздействието на сезонни и нефармацевтични мерки като носенето на маски и физическото дистанциране“, главният автор на изследването Чади Саад-Рой в прессъобщение на Принстънския университет. “В краткосрочен план и по време на активната фаза на пандемията тези мерки са ключови, определящи тежестта на болестта. Въпреки това, поглеждайки в бъдещето, имунитетът се превръща в критичен фактор.”

Фактори като възраст и наличието на усложняващи хронични заболявания също няма да играят решаваща роля в бъдеще, както и честотата на случаите на свръхразпространение.

„В крайна сметка все още не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет срещу SARS-CoV-2 или потенциална ваксина“, казва авторът на изследването Каролайн Вагнер, асистент по биоинженерство в университета Макгил в Канада, работила с преди това в Принстънския университет.

“Критичните въпроси, на които трябва да се отговори, са – възможни ли са повторни инфекции и дали имунният отговор на човек може да спре предаването на инфекцията на други. Всичко това ще повлияе на динамиката на бъдещите огнища.”

Ако имунитетът като цяло е слаб или само временно предпазва от повторна инфекция, тогава, според авторите, могат да се очакват по-големи и по-чести огнища в средносрочен план. Естеството на имунния отговор също влияе върху клиничните резултати и броя на тежките случаи.

Резултатите показали, че при всички сценарии ваксина, която предизвиква силен имунен отговор, има потенциал да намали значително броя на случаите на COVID-19 в бъдеще. Авторите отбелязват, че дори ваксина, която осигурява само частична защита, при широко използване може значително да намали разпространението на болестта, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе дори учени от Принстън да ви обясняват, че най-важен е стадният имунитет, вие пак слушате оня, мустакатия доктор с дипломи-калинки.Други доктори, дори негова колежка в същия център на който той е директор и съответно неин шеф, подчерта значението на стадния имунитет!!!Само че го нарече "колективен имунитет" - на практика същото, но звучи по-така... научно.А стадото не слуша Мангъров, защото е грозен и заеква. Няма значение че е по-умен и опитен от много други!!!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадото е налице и чака още мерки и КППета.
28
4
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Май учените са изпуснали един важен фактор - ковидиoтите, за които всичко е лъжа и измама.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната порция лъжи.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак ваксината.... А съседната новина показва как в Ухан са се натъпкали по заведенията като сардини и купонясват и без ваксина. А сега де!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия не съдържа никаква нова информация, бла-бла-бла. Ами да, всичко е възможно, общи неща, които вече всички знаем.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето хората ви казват че всичко е по сценарий ама вие продължавате мучите и да се маскирате като ***.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да намерят "сценаристите" на този вирус , за да знаем кой или кои да линчуваме.То е ясно че ваксина ще намерят колкото намериха за HIV вируса.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма стаден имунитет, вирусът удря индивидуално, не стадно.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от короната най-много ще страдат комунистите и русофилите. факт.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно вируса ще мутира както всички вируси и грипове създадении пуснати от същите хора,които пуснаха и короната. Мутирайки той ще стане по-слаб.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
18
7
 
5
 
! Отговори
Мориарти каза преди 3 години
стаден имунитет ще има на куково лято. Тоест естествен такъв няма да има. Значи ще правим изкуствен с ваксини. Ваксинирай се народе - от чужбина ти го препоръчват.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените стигнали до извода че стадния имунитет щял да го спре. Тогава защо затвориха хората и бизнесите, ограничиха достъпа до парковете? Икономически сриване чрез световен вирус и поддържане в страх и подчинение. Наред с това психологически експерименти без санкция
16
1
 
5
 
! Отговори
Само преди 3 години
Ваксината Новичок ще спаси човечеството.
15
3
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Как така разработиха сценарий за РАЗВИТИЕ???? Аз мислех че искат да го прат тоя вирус а не да го развиват. Аз ли не разбирам нещо или....
14
1
 
15
 
! Отговори
Е то е ясно, преди 3 години
Че ще е СЦЕНАРИЙ!При РЕАЛНА заплаха от нещо се правят математически модели, стратегии и планове за управление при криза и т.н.Сценаристите накрая ще ядат топоришката
13
3
 
17
 
! Отговори
Сценарист преди 3 години
До тук всички сценарии на СЗО са пълен провал. Очакваше се да мрем като мухи, а то дори при сегашните на практика нулеви мерки, смъртността е доста ниска. Есента вероятно ще скочи като при всяко сезонно заболяване, но няма да е кой знае какво.
12
4
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Нибиру идва...Де ще си заврете пачките палячовци...
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руските пенсионери с в паника...