Балтов за COVID-19: България е остров, около нас всичко ври и кипи

Смъртността се увеличава заради застаряващото население
Обновена: 27 сеп 2020 19:05 | 27 сеп 2020 18:41, Нели Христова
43
Балтов за COVID-19: България е остров, около нас всичко ври и кипи
Снимка: БГНЕС

„Виждате какво се случва в цяла Европа с COVID-19, България е остров, който остава с малко инфектирани. Около нас обаче всичко ври и кипи”. Това коментира пред NOVA директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Страшно е, когато се изпусне контролът. Затова е важно да има добра информираност и да се дава брифинг веднъж седмично”, продължи той.

Проф. Балтов обаче не поясни дали щабът още се ръководи от ген. Мутафчийски, или вече е поет от министър Костадин Ангелов. Не каза и дали самият той е част от Националния оперативен щаб.

„Мисля, че самият министър оттук нататък ще поеме този ангажимент да ръководи тези процеси и той да преценява кой да помага и кой какво да върши”, заяви проф. Балтов.

Високата смъртност обясни с няколко фактора. „Безспорно сме застаряваща нация, но и имаме изключително високо ниво на сърдечносъдови заболявания. Тази инфекция засяга и микросъдовете и микроциркулацията”, обясни проф. Балтов.

По думите му другата причина е, че пациентите търсят късно помощ.  

„Буквално чакат нещата да станат нетърпими”, заяви проф. Балтов.

Прогнозата му е, че през октомври ще има леко повишаване на заболелите, но няма да е страшно и да предизвика сериозно увеличение на хоспитализираните. Прогнозата му за ноември обаче е по-негативна – 30 000 случая, като 8 000 от тях активни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Тото преди 3 години
До АнонименВ грешка си, в някой държави може би е 1,8%-2%, но ако погледнеш тотал числата за цял свят починали спрямо заболели е 4%. Ей заради такива изказвания, даже и от "гурото" Кънчев после ни слагат в някви стъкмистики.
35
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 3 години
А положението и сега е сериозно.И то идва от децата ,които го карат безсимптомно.Никой не знае след време как ще им се отрази на организма.
34
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 3 години
Ще коментирам само едно изречение на др.Балтов.- ,,Пациентите буквално чакат нещата да станат нетърпими"Ами не е така.Познавам 20човека ,които имат поне 5 теста,само защото през 10 дни са хремави.Ама имат пари ,че това са 500лв за 2-3 месеца.И познавам други ,които спестяват за тестове евентуално за през зимата.Всечке сме настръхнали.А ние кажете на хората как да ще направите ако дойде човек с признаци ,без пари и моли за тест?? Ще го върнете, ще го приемете в б-ца, или на кредит ще му е теста?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете си маските правилно.Лекарите са ни дърти.Скоро ще каталясат.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук се говори, че гурбетчиите носят заразата от чужбина, ама имаме и комунистически страни, които още са зад ,, желязна завеса,,. Защо при тях бушува заразата?Явно мерките у нас са ефективни за сега.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некакъв яловец писал се Грипен се изаказа на метеното с две ?? и три !!!Бегай при Меркел и Макрон и марш на училище за родители.
30
1
 
2
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 3 години
31виНапълно съгласен с тебе.Ти си точно един такъв пример за осакатено от ПСР тест дете??!!
29
7
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Няма никакъв вирус.Стига всявахте паника.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов е лъжец!
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквен лакей
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остров на глупостта е България. Всички разбраха, че ги лъжем ,защото правим малко тестове, затова ни карантинират почти навсякъде. Многото смъртни случаи показват, че има скрита зараза и по-трагичният извод, здравната система е пълен провал ! Хората отиват в болница като няма накъде, защото знаят, че живи да излязат оттам е голям късмет!
25
2
 
7
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Превод: "Нищо не разбирам, нищо не правя, ама искам широка подкрепа."
24
5
 
10
 
! Отговори
Балтьо Балтевски преди 3 години
Чудесни бузки е заформил Балтичката, не е като да е на минимална заплата!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са или некомпетентни, или ***! Но във всеки случай ни лъжат с данните.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високата смъртност може и да се дължи на многото неустановени които го карат на крак. С началото на учебната година изскочиха много скрити от системата. От тях по веригата се предава и само тежките търсят помощ в болница, където установявайки ги, прикриват контакти, особено на пристигнали за 20-30 дена роднини и внуци от чужбина. Щото 14 дена карантина изяжда по голяма част времето в което обикалят роднини и почиват на морето. А за болни работещи сами се сещайте що не си вземат болнични.
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледаме страните от Балканите навсякъде смъртността е между 1.5-2.8% единствено в България и Македония смъртността е около 4%,което ще рече,че здравната ни система която е функция на държавата ни НЕ СЕ Е СПРАВИЛА ДОБРЕ!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъров с недостатъчно изследвани ли се има предвид? Ако е така е прав. А Балтов откъде си вади прогнозите и очакванията след като Катранджиев каза, че нито един математически модел не е близо до действителността? Правилно би било да де планира за най-лошия сценарий, но кой ще го измисли? Този от БАН дето обяснява колко са ненужни маските?
19
12
 
16
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Бих отправил предложение лъм правителството за тези които се гевезят и правят на откачалки,да се направи анкета и в официален документ на държавата да се подпишеш,ти който не се страхуваш от нищо и не вярваш в нищо,че ако се заразиш от тази болест,няма да имаш право на лечение в държавни болници,а ще си плащаш в частни!И минимум един път месечно да прекарваш в отделение за КОВИД болни по 24 часа без маска и предпазни средства,хей тъй майтапчийската на късмет,с което да докажеш,че няма КОВИД!!
18
13
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Как леко прозира дългата ръка на черепягата,сатанинова,грипена и вся асталная ***!!долу Мутафчийски,целта е да ни ограничат свободите,целта им е да ни плашат?!Само част от тапизмите в този сайт,а и във всички останали!Ами как да ви плашат,като вие сте неустрашими,начело с Гамена Грипенов рзмахал юмруци на Шипка ,като чутовен руски казак с цяла тълпа руски българи развяли неустрашимо руското знаме?!Ясно,че ни вирус ви плаши ни закон,щом трябва да съборите законното правителство на БГ!!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв "остров" сме? Статистиката говори,че смъртността в световен мащаб е някъде около три процента от заболелите,а при нас е четири процента!