Грип и коронавирус - неразличими в първите 24 часа?

Лекар: Респираторни са, но при грипа състоянието настъпва бързо
53
Грип и коронавирус - неразличими в първите 24 часа?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва ли има лекар, който може да разграничи грип и коронавирус в първите 24 часа, според д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар. Тя каза пред БНТ, че на пръв поглед симптомите на грипа и Ковид-19 се припокриват. При коронавирусна инфекция обаче е характерна загубата на вкус и обоняние, макар и не при всички пациенти.

Ако вдигнете температура, кашляте, заболи ви главата, мускулите или гърлото започват съмненията. Това са общите симптоми, които са и най-чести.

"И двата вируса са респираторни, те се вдишват, поразяват лигавиците на горните дихателни пътища, нос, носоглътка, черва, навсякъде, където има лигавица, вирусът може да се хване", каза д-р Даскалова.

Има няколко симптома, по които все пак се различават - при грипа състоянието настъпва много остро. Температурата е много висока и се задържа в първите 3 до 7 дни от заболяването.

"Буквално, както сега сме здрави, така след половин час вече сме на легло", обясни медикът. При коронавируса симптом е загубата на обоняние и вкус, но не се проявява при всички.

"Там протичането бих го нарекла донякъде малко по-подмолно. Както сме болни, така на следващия ден може да се почувстваме малко по-добре, към вечерта отново да имаме температура и неразположение", твърди д-р Деница Даскалова. Какво се случва, когато човек се почувства зле? "Най-често идва веднага, след като е кихнал или веднага, след като е качил температура", признава общопрактикуващият лекар.

Точно това не бива да се прави, защото поставя под риск останалите пациенти, а и самия лекар. Съвсем скоро личните лекари ще имат възможност да използват в кабинетите си антигенни тестове - за 20 минути те могат да разграничат дали сте заразени с грип или коронавирус.

Според нея на практика след доказан COVID пациент няма ясен алгоритъм какво трябва да направи след това.

След всеки положителен пациент кабинетът трябва да се дезинфекцира. "Затваряме за деня, това не е решение", допълва д-р Деница Даскалова.

Така че при първи симптоми се обадете по телефона на личния лекар. Той ще ви изслуша и ще прецени каква е диагнозата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: симптомикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Като го хване, няма да повярва, защото наистина протичането е подмолно, а тежките случаи нямат време ,,да повярват,,.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46ШЪ СЪ МРЕ НАДОМНО. ТАКА И ТАКА НЯМА ДА ИМА ДОКТОРИ И ЛЕГЛА.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търчете при докторите, там ще хванете истинската зараза.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, вирусо мутира докато некой се сети да пише!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та какво стана с вируса?
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Различава се. От него се мре много гадно. За съжаление познавам поне няколко с COVID19. 2-*** умряха.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемХем като го хванеш, да кажеш на доктора, че такъв вирус няма. По-добре въобще да не ходиш на доктор.
39
6
 
5
 
! Отговори
Хем преди 3 години
дистанция хем по въздуха се разнася. Вече не знаят какво да излъжат.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДамКато те хване и тебе (а ще те хване и теб и близките ти) тогава ще разбереш за какво става дума и ще съжаляваш, че си писал дивотии, независимо, че са ти се стрували правилни. Но то е поради неграмотността ти.
37
6
 
5
 
! Отговори
Дам преди 3 години
То пък щото следващите 200 часа са различими. Ай сиктир измамници и 90% баламурници дето вярват.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не извратен типДистанцията и хигиената те спасяват. Като си на разстояние от други хора, как ще дойде вируса до теб. Няма 100% защита. Затова всеки ден ви повтарят, като на м'алоумници...Дистанция, хигиена, ОГРАНИЧАВАНЕ НА КОНТАКТИ.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще падна от смях. От статията се разбира едно голямо нищо. Колко от вас са били с изменено обоняние и вкус и предишни години, когато сте били болни?. Помни ли някой как ми разправяха случай как някой постъпва с коронавирус и за часове вече е на вентилация и край? При колко инфекции температурата пада за известно време и след това пак се повишава. Колко хора са изкарали бронхити и пнеумони, колко не са успели, колко са получили увреждания на сърдечно-съдовата система, на мозъка. Преди ковид!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се разчита наПростаците да се съобразяват с правила и мерки. Единствено санкциите ги вразумяват.
33
4
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Да речм ,че маските предпазват ,ама как предпазват прозрачните щитове къде носа и устата са открити ?Това е пълна пародия,вируса е по смъртоносен от грипа ,но това е защото е проектиран да избива хора със придружаващи болести,на ден от война измират много повече хора но никой не спира войните
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов твърди, че се притеснява за лекарите ,че са уморени, а не взимат решения за този проблем. С многото заразени вероятно се облекчава работата им...
31
1
 
7
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
До 28Заразените са двойно повече.Човека е в карантина защото родителите му са в болница. Баща му е в интензивното с набучена тръба в гърлото. Майка му е добре но в болница. Той е бил с тях. Има симптоми. Не е тестван. Изолира се е у дома. Няма да казвам има населени места в Лудогорието с много болни лежащи у дома. Повечето с температура, треска и липса на обоняние. Не всеки със задух и кашлица. Симптомите са различни.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От няколко познати, които бяха "хванали" коронавирус знам как премина болестта при тях... Честно да ви кажа имал съм по-болезнени случаи на разтройство отколкото вируса при тях...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30 Трябваше с главни букви да го напишеш за да има по- голяма тежест. Сам ли си харесваш коментарите бе? Е..бач
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз затова си купих къща в село Неофит Рилски до Исторически парк.. няма вирус,няма заразени, има фитнес,кино,ресторанти,клиника,детска,училище и биопазар.. нищо общо с миризливата софия..
27
3
 
2
 
! Отговори
Майна преди 3 години
А БЕ, Керимчо, как ще е в карантина твоят приятел като няма ТЕСТ за ковид, както сам посочваш??? Чупиш т.ъпомера.