Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Китайската икономикаТочно така!С три завода в Китай Волво произвежда *** за щатите, европа и електрическите polestar за целия свят...Китайците от Philips и Lenovo и заводите на Foxconn за Apple произвеждат *** за зелия свят.ПП. Средната заплата на нископлатените китайци е 900+ евро тази година. Предполагам, че там цените са по-ниски от у нас.
172
0
 
1
 
! Отговори
Нима не знаеш преди 3 години
Ако европейците бяхме в своята поднебесна а не разделени от бездомници винаги ще се първи
171
4
 
4
 
! Отговори
Китайската икономика преди 3 години
се гради основно на бедни държави като Бг-то които им купуват евтините буклуци. Но това няма да е до безкрай понеже стандарта на живот на китайците се подобрява много бързо и получават все по-високи заплати. Китайците вече не работят за шепа ориз. Цялото производство на Китай лека полека ще започен да се мести към Индия и Югоизточна Азия понеже там работната ръка е по-евтина.
170
0
 
2
 
! Отговори
ЕвроТолераст преди 3 години
Предлагам всички които не са доволни от политиката на Китай ДА ОБЯВЯТ БОЙКОТ на китайските стоки. Изхвърлете всички китайски баклууци от дома си . Не купувайте от китайските онлайн магазини. Пазарувайте САМО "МадеИнУСА" или в най лошия случаи българско или турско /ако сте мюсюлмани/НЕКА ПРЕТВОРИМ ТРОЛЕНЕТО ПО САЙТОВЕТЕ В ДЕЛА. НЕКА ЗАЕДНО СЪСИПЕМ КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА. Жълтите като няма кой да им купува стоката ще фалират.
169
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До реалнафантазия/180пич, ти чакай още 80 години... аз ще чакам още макс. 20. но после - дупе да ни е яко!ПП. до 20 години източноазиатците ще са издухали запада.
168
0
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Китай създаде такова политико-икономическа организация на обществото, в което Русия се провали.До края на века, ако не сме се унищожили, всички ще гледат с затаен дъх постиженията на Китай. :)
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноРазлично ??! Ленин и Сталин си бият по една скобарка всеки ден в Ада, докато наблюдават комунизма в Китай. Различното е, че няма нужда от човек да те изпорти на Майката Партия - умните стени в домът ти са достатъчни, за да знаят кой си, какво си и защо си. Много различно......добър комунист = умрял комунист.
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай КольоИ щото комунистите имат лагери за роби ..може би заради това май стават нещата така ? Бай Коле, не е до колко хора имаш, а как ги контролираш. Представи си че имаш точно 1 малка ракия на ден и ако изпиеш 2ра те знаят и социалния ти статус пада...а ти си пиянде и често пиеш по повече от 2 дори....до дни ти си на улицата, нямаш право на НИЩО, а хората те отбягват все едно си прокажен.... Много им е хубаво ;)
165
2
 
8
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 3 години
До ОбективноС короната как са се справили знаят само те. Малко е странно как държава с такова население има само 80 хиляди заразени и 4 хиляди умрели. А пък има информация че 20 милиона телефонни номера са били изтрити... Китайците прикриват реалните бройки и това е очевадно.
164
0
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Причината за успеха им не е само в броя население, а в политичиската и икономическа организация. Там не е нито капитализъм, нито социализъм. А нещо като капиталистически социализъм. Не е като соца у нас или в Русия. Различно е. Можем само да се учим от тях. Също има и грижа за народа. Само така се става велика нация. А с короната се справиха тотално без ваксини.
163
3
 
6
 
! Отговори
Бай Кольо преди 3 години
1.4 милиарда работливи малки жълти човечета. Всяка година строят по 10 000км магистрали. Ние за 50г сме построили 500км. За какво говорим изобщо... До 10г. ще са най-голямата икономика и причината не е коронавируса дето го натресоха на света понеже ядът все що мърда а просто защото като население са повече от САЩ, Русия и Европа заедно.
162
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те пък щото данните на китайската комунистическа партия са реални и верни и никой не се съмнява в тяхната обективност... Каквото им каже партията - това правят - иначе трудов лагер за непослушните.
161
2
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Какво стана в Китай?Там приеха пазарните принципи,но държавата запази контрола над ключовите неща и следеше отблизо едрия бизнес.Резултатът-36 пъти увеличение на БВП от 1990г досега(САЩ-12 пъти),първа промишлена сила,втора икономика(60% от американската) и трета военна(конвенционално-втора).Впрочем с едрия бизнес в Китай е много интересно-не се позволява на НИКОЯ частна компания да фалира,дори да е силно атакувана(на борсата) и/или затруднена!Държавата я изкупува,оздравява и отново приватизира!
160
5
 
1
 
! Отговори
Warnings преди 3 години
Реалните данни за Китай са за около 59 000 000 заразени от тях около 1 189 000 ЗАРАЗЯВАЩИ.Управляващите в Китай успяха да блокират медиините манипулатори но продължиха яростно да внедряват все по жетоко вредни анти земни,анти природни и анти човешки оръжия и системи.Уврежданията в някой силно индустриализирани региони са НАД КРИТИЧНИ>.По производство на Анти земна техника Китай настига бързо САЩ>
159
0
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
В началото на 80-те западни икономисти предложиха нова икономическа теория-съчетание на планова с пазарна икономика,при която ще се вземе най-доброто от двете системи-пазарът и конкуренцията,свободната инициатива,както и държавното планиране и осъществяване на големи инфраструктурни обекти,планирането на развитие на регионите и прочее.Соц.страните не приеха рационално тази идея,а Западът бе уверен в превъзходството си.След 1990 всичко това бе забравено.Не и в Китай,където са го приели присърце!
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше запада да си изнесе производството там щяха още да хрупат трева ....Запада си изнесе производството в Китай за да СИ НАМАЛИ ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ и защото дебелите им от ФастФуд и мързеливи гражданя вече не ги устройваха дори огромните заплати и предпочитаха да лежат по домовете на социални помощи.ЕТО ЗАЩО в САЩ се напълни с мексиканци и неггра а в Европа обявиха "Рефуджис велком" за арабски и африкански "инжинери". За да има кой поне да им мете улиците и да им доставя хамбургери.
157
1
 
5
 
! Отговори
Така така преди 3 години
Е така се прави а не ' ами то вирус няма ' няма да затваряме че ще убием икономиката, туризма итн. Докато вируса е тук икономика няма. Никой не иска да рискува да се зарази и у.м.р.е. за да може да пие една бира в мола.
156
7
 
9
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Коронавируса се появи в момента в който се разбра че САЩ губят търговската си война с Китай а санкциите които налагат са неуспешни. Целия свят пламна ,само защото Китай не искаха да купуват ГМО соята на САЩ и да дават по-големи комисионни на еврейските посредници при доставката на китайски стоки към Америка .Отказаха ..... и се появи вирус. Някаква китайка се била заразила щото яла прилеп , който ял змия , която се била заразила ... и то в страна където ядат прилепи от хилядолетия . Бля Бля.
155
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай сами по себе си са едно нищо. Ако не беше запада да си изнесе производството там щяха още да хрупат трева и да ядът змии.
154
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре кой нормален вярва на данните изнесени от Китай?