Бизнесът отчете спад на приходите с 32% през септември

Коронакризата удари най-много строителството и културата
11
Бизнесът отчете спад на приходите с 32% през септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия с цел да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

Още по темата

От участвалите в анкетата предприятия 32.2% посочват, че през септември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с август, 49.5% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 17.8% е имало увеличение

Разпределението по икономически дейности показва, че 37.1% от фирмите в строителството са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, за индустрията този дял е 34.3%.

В икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ намаление в приходите от продажби посочват 35.4% от фирмите, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - 30.9%

По отношение на наетия персонал 17.1% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ - 10.0%, „освобождаване/съкращаване на наети лица“ - 9.1%, и „възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“ - 8.3% .

За следващия месец 95.1% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 1.9% - ще преустановят временно дейността си, а 2.2% - ще прекратят дейността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви фалити бе нали ползват 60/40? Ааааа, Цуки иска нови джуки, ама като носи маска как ще я видят.
8
0
 
14
 
! Отговори
R преди 3 години
Специално строителството не е спирало да работи. Какви загуби. Загубите им идват единствено от строежите на ишлеме. Просто няма толкова хора, колкото апартаменти правят. Освен това са надули цените до небето.
7
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
2 процента да преустановят дейност - и това ли е големият фалит? Като не са и толкова, защото непрекъснато се откриват и закриват фирми с цел неплащане на данъци, а не поради пад на работата. че има спад, има, ама да е такава трагедия
6
7
 
3
 
! Отговори
Работа има за всички преди 3 години
Но някои не желаят да се адаптират и преквалифицират. Да учат още и тн. И селскостопанска работа има колко щеш
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3,искате, не искате, ще работите за жълти стотинки по 24 часа ако трябва
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз имам ЕТ, но не го ползвам, защото не искам да използвам хората за печалба.Предпочитам да си купя месото от магазина.
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Мед ти капна, нещастнико, ама като останат без работао 1 милион човека в България, ще ти капе студена пот, га всичкото отиде по дяволите...
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата отива на всеобщ фалит...
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мед ми капна на сърцето за нашите робовладелци.