Загубите са зимния туризъм ще са около 250 млн. лв.

60-80% от очакваните чуждестранни туристи няма да дойдат
22
Загубите са зимния туризъм ще са около 250 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон. Заради коронакризата, прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира икономистът Адриан Николов пред БНР.

Още по темата

Чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините, смята той.

Икономистът пресметна, че през 2019 г. приходите от нощувки от зимния туризъм е около 200 милиона лева.

"Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци", предупреди той.

За българите, които обаче предпочитат чуждите курорти, се очаква да не се откажат от почивката си, но да изберат страната.

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март", каза Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#17 аз никога не съм давал такива пари, ясно ли ти е ? И да, предпочитам да спортувам сред природата, а не в бардаците и тълпата, която изобщо не знае защо е отишла там. Сигурно щото е много модерно. И да ти кажа, в цивилизацията, цените за спорт са по ниски отколкото в чибанско. Алкохола е по скъп. А ти ако искаш вземи и семейството на сестрата на жена ти. Ше плащаш. И още по лошото, ще ми се пречкате само. Затова си стойте при кебапчетата, за по "евтино" в кавички.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В самата статия си става ясно, че зимния туризъм е за богати хора, с тези цени по известните ни курорти средностатистиеско семейство с деца трудно би си позволило семейна почивка от една седмица.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с този туризъм,ресторанти и техните "загуби" !Хиляди малки фирми са на ръба ,ама са длъжни да внасят осигуровки ,нищо ,че нямат Никакви приходи , много фалираха , ама помощ от държавата Няма !
17
0
 
10
 
! Отговори
Док преди 3 години
До ГостТоз пък, бил принуден да стои с простолюдието!!! Гомньььоо!!! Ходи са лъзгай някъде и не се връщай!! 200лв на ден минимум струва на човек да ходиш на зимен курорт! Колко от редовите българи могат да изкарат пари за една седмица със семейството да отидат на курорт, а? Иде страшен мор, той ща са лъзга, деййбаааа цурвла....
16
1
 
19
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
И кво стана сега с девиза на Банско "От всяка снежинка - стотинка" ?Кого ще окрадат тази зима?
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме мене швепса,че милионерите с хотели щял да им се провали сезона - да продават скъпи коли,вили ,апартаменти дето трупаха през годините и да си компенсират загубите
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банско айде, трета кабинка, четвърта, а - у, нещо?!? Пишлемета, сега ще видите кон боб яде ли.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мутри сбогом!!!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра новина... Когато направят цените адекватни на стандарта за живот в България ще губят по-малко.
11
1
 
7
 
! Отговори
гръцки митничари преди 3 години
Не се налага притеснение - заповядайте при нас на водни ски........ Реда го знаете , тестче,кодче,както лятото...... А - и с маска!!!!!
10
4
 
23
 
! Отговори
МКII преди 3 години
На никой вече не му пука за курорти, хотели и заведения. Тези "бизнеси" станаха излишни.
9
0
 
22
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Като се върнем в последните години назад,хотелиерите си бяха на печалба,трябва да имат нещо заделено за зор заман,или не им стиска да признаят,че всичко е картонени кули,банката е на печалба,обикновения работник страда!
8
16
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
По лошото е, че нормалните българи които ходят да карат ски/сноуборд и да се наслаждават на природата ще бъдат принудени да стоят в *** сред бардаците и простолюдието. Но от това не се умира в крайна сметка.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tия загуби ще са ви най-малкия проблем! А някой смята ли колко човешки животи ще се загубят? А колко ще останат с трайни увреждания след като изкарат вируса? За туризъм ще ревем по-време на чума!
6
1
 
18
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Банско иска ли фтора кабинкаааа????
5
1
 
13
 
! Отговори
Ричи преди 3 години
Лапай,Алибегов.В устатаааааааа хахахахахахахаха яж гуйна
4
1
 
3
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Колкото летните курорти ...
3
1
 
21
 
! Отговори
Светът е пламнал.... преди 3 години
а едно ИКОномистче тръгнало да обяснява за зимните курорти !Го'син Николов, мога да ви прогнозирам, че пак БГ туристите ще дадат своя принос за зимния туризъм. Ако паметта ви е къса, спомнете си за летния туризъм !
2
2
 
26
 
! Отговори
муахаха преди 3 години
мутрите фалират, Китайският Комунистически Вирус ги довърши!
1
1
 
26
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Кви загуби от консуматорски "бизнес" чието единствено производство е купища л***@ бе!?