Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност

Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти
Обновена: 29 окт 2020 10:39 | 29 окт 2020 10:17, Веселина Йорданова
76
Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е на 21 място в ЕС и на второ място на Балканите по заболеваемост от коронавируса. По смъртност сме съответно на 10 и 4 място.

Всички области у нас вече са в оранжева или червена зона. Двете в зелено вече са в жълта зона, стана ясно на редовния брифинг в четвъртък на МЗ, на който бяха обявени данни от последната седмица.

Още по темата
Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти, но особено в активна възраст, каза Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. С най-висок дял е смъртността във възрастта 70-79 години - 32%.

Тревожен е ръстът на приетите в болница, ежеседмично той нараства с 1/3. Над 2 хил. са медиците, заразени с COVID-19. 37% от тях са лекари, сестри са 33%.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма, далеч сме от колективния имунитет, стана ясно още на брифинга. Броят на потвърдените случаи непрекъснато се увеличава - 120 на 100 хил. надхвърля заболеваемостта в последните 6 дни, а в последните 3 дни над 220 на 100 хил.

Да не се предозира витамин Д, да не се използва голямо количество имуностимулатори. Правилно хранене, физическа активност, добри емоции, който не издържа, да не гледа телевизия, какво става с коронавируса по света, препоръча д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му нещата се преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят, посочи специалистът.

Той многократно настоя да се носят маски и то правилно. По думите му антигенните тестове стават актуални за доказване на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://dnes.bg/technology/2020/10/21/neveroiatniiat-krai-na-sreshta-mejdu-mechka-i-malko-kuchence.466741?utm_source=referral&utm_campaign=most_readНе всичко може да се замете под масата, дори от платени медии.Ето как в Холандия реагират медици на измамата Ковид-19
64
0
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Само искам да попитам с какво ги лекуват хората в болниците болни от ковид
63
1
 
1
 
! Отговори
До63 преди 3 години
Проблемът е че има и други болести за съжаление, но не ги лекуват сега. Болниците се задръстват с не можещи да дишат болни от "грипче", което никога досега не е било.
62
1
 
1
 
! Отговори
Фигурантът е заразен преди 3 години
И Фигурантът е заразен, но се крие - Митко Есемеса също !
61
2
 
3
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Начи хубаво е dnes.bg преди да ги изплясквате тия статистики да ги проверите. На 14-то място в ЕС сме по общо починали лица до настоящият момент (като 36 000 души ни делят от първенеца), така че само едно сухо (при това сгрешено число) нищо не казва (като дори не коментирам достоверността на смъртните случаи, че са от корона). Ама първо се иска да се внимава, после да се чете, анализира и мисли...ама при българина кое по напред - То един акъл за зиме ли, за лете ли?
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64На такива като теб и мозък им трябва ама ето че нямаш грам?! Като те е страх си се наври в някое мазе, обаче ние останалите искаме да си живеем и работим нормално. Не няма да има КПП-та! Знаеш ли какво е да висиш всеки ден по 2 часа, отивайки на работа, на *** КПП за да попълваш декларации?! Не знаеш! Дай сега заради паникьори да затворим страната, съсипем икономиката щото "яко ще се мре".
59
8
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Призовавам за ТОАЛНО и МОМЕНТАЛНО заваряне на страната, КПП-та, вечерен час, нещата излизат извън контрол, докога ще работят заведенията ???????????????????????? Трябва и ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ за нарушилите повече от веднъж забраните за ходене без маски, не може заради няколко безотговорни ту.лупа да мрем като пилци !!!!!!!!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не твърди, че вирус няма, но някак си покрай този изчезнаха всички други. И не само вируси, вече няма инфаркит, инсулти, рак, та за това са недоверието и протестите.
57
2
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Честно, не мога да повярвам, че живееш в 21 век. Ваксините са спасили света, а ти си неандерталец, да знаеш. Колко глупав трябва да си, за да твърдиш нещо подобно. Ама истински се нервирам на простотията
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С толкова раздути бройки и сме само на 10-то място. Нали щеше да измираме яко. Мутафчиеца го чакамевече 5 месеца, за да му сбъднат прогнозите. Повече надписване трябва. Трудно е да се преглътне, че Мангъров е прав, но е факт.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българина трябва да му.пламне за-дн-ика и тогава вече няма са съмнява, че къщата му гори. Познавам хора. Всички се мислят за високо- интелигентни, а всъщност сте прости байганьови и мънгаровци. Лично познвам излекувани, болни сега и много тежко болни. То бива да сте щрауси и да не вярвате, ама кой близък трябва да ви се разболее за да схванете истината. Иначе вярване че 5G е вредно или ваксините, ама не пропускате да се похвалите с последния айфон. Що за ***-де-ра-си сте
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четем: болниците пълни с болни от ковид.Отиваме да проверим на място: В болниците няма никой. Линейките си стоят на място. Пустош абсолютна. Хората които наистина са болни от нещо са наплашени и не смеят да отидат в болницата.Досега за една година от както започна този цирк не съм видял нито един реален видео репортаж да покажат болница и отделения пълни със болни от ковид. Не само от България ами и от целия свят.Ама вие си вярвайте като сте прости.
53
5
 
4
 
! Отговори
кой е прав? преди 3 години
човекоподобното мангъров или генерала?още от сега се вижда кой е прав, нали?;)
52
4
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Последователите на товарищ Радев с конспиративните теории, които до вчера отричаха Коронавируса и твърдяха, че правителството нарочно раздува мнимата опасност от Ковид-19, сега ще запеят друга песен, че не се вземат достатъчно мерки за борба с него ... *** и *** да ги успокоят пак, като им кажат да не се страхуват ... "Смело товарищи в ногу, дихом укрепнем в борьбе" ... ))))))
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост много хора ,ще умрат. Някой заслужили съдбата си ,други неволно .Но такова е ...простолюдието си е простолюдие . Успех на лекарите-пазете се вас ...тея дето идват при вас сами са си избрали пътя.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болници пълни ,персонал няма ,скоро и на първо място ще се изкачим
49
4
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Че ние и БЕЗ КоВи Д19 сме на едно от първите места по смъртност.Рак,инфаркти,инсулти и други.Но за ТЯХ статистика не се прави или се мълчи.А като включим и ПТП-навярно сме в топ 3.Апропо,при свинския и птичия грип-що не дадете данни оттогава?
48
10
 
2
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Махайте мерките долни фашисти.
47
14
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Докато държавата пламва, Борисов се крие на топло в къщи. Сега е момента да се разположи армията по улицата, за да се спре с разпространението. Не може заведенията да са пълни, хората се разхождат без маски, а Борисов само да вика "носете маски и спазвайте дистанция". Скоро смъртните случаи на ден ще стигнат 100. Какво правим тогава? Пак ли ще си заровим главата като щрауси, за да не пострадала икономиката?
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че няма разлика в смъртността, има вече доста изследвания по този въпрос. Стига сте говорили фантасмагории. Това, което е различното в България, е, че тук просто не се откриват заразените. Не че е малък проблем това!