С какво лекуват COVID-19 лекарите в България?

Няма общ изработен протокол за лечение, а индивидуални схеми
23
С какво лекуват COVID-19 лекарите в България?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С какво лекуват COVID-19 в България? Вестник "Труд" публикува Списъкът Х - неофициален протокол за овладяване на симптомите на коронавируса в домашни условия. Рецептата включва общодостъпни медикаменти, както и коктейл от витамини. Какво мислят за Списъка Х общопрактикуващите лекари, както и техни колеги, преборили заразата?

Д-р Красимир Симеонов е специалист по уши, нос и гърло. Практикува в Разград и Шумен. Той е сред най-изложените на риск от заразата лекари. Сблъсква се очи в очи с невидимия враг Ковид-19 и става пациент.

"Болки във врата, главоболие, две денонощия беше непоносимо. След това температура, болки по тялото, отпадналост, високо кръвно", сподели д-р Симеонов.

Развива двустранна пневмония и на 28 септември постъпва в болница. Прекарва 23 дни в инфекциозно отделение. Приема пет антибиотика, но състоянието му  се влошава и дори преминава на кислородолечение.

"Има периоди на малки подобрения, когато почти не се чувстваш болен и след това започват серии от симптоми. Високата температура е много мъчителна, кашлицата се засили. Плазма успяха да осигурят, но нямаше подобрение, защото се появи бактериална инфекция, клебсиела, която засили симптомите с храчки до кръв", допълни лекарят.

Д-р Симеонов има придружаващи заболявания – високо кръвно, чернодробни проблеми. Категоричен е, че стаден имунитет няма, и човек може да се зарази и 4 пъти.

Признава, че няма общ изработен протокол за лечение, а индивидуални схеми на отделните болници.

"Като се работи по протокол, тогава нещата са точни, сега чувам плевенска, варненска схема, всеки включва по неща", каза още д-р Симеонов.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: лечениекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Азе преди 3 години
аз съм с потвърден случай, положителен тест. слава богу леки симптоми. лечението е никакво, карантина 14 дни, много обаждания и притеснение от властите, и дори след като ми изтече карантината, трябва сам да си платя нов тест ако искам да съм спокоен,че нямам вируса. В Холандия тестовете са безплатни, тук дори да имаш симптоми, личния лекар не може да ти даде направление. Правете си изводите кой печели.
18
1
 
2
 
! Отговори
Baba Gicka преди 3 години
Леле ква тьпотия...какво лечение ..какви 5 лева...Ви е нормални ли сте бе
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц мангьров каза , че го лекува с - аспирин и чаи - каркаде
16
1
 
1
 
! Отговори
Този умник преди 3 години
Лекува короновируса с 5 антибиотика. Гений. Дайте му нобелова награда.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че не лекуват ковита а само заздравяване на организма за да може да издържи на болестта и съответно кислород да не умреш от задушаване.А какво ще бъде лечението зависи от симптомите.Няма лекарство до този момент което да е за лечение на ковид , така че няма как да се лекува ковид и да има схема за лечението с лекарствата за ковид при условие че такива липсват.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С хвърляне на сол през рамо
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с какво лекуват лекарите?!? Защо сте написали подобно заглавие, без да напишете!!? Нещастници недни!
12
0
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Статията не отговаря на въпроса с какво лекуват лекарите ковид19, освен общи приказки за някакви антибиотици....
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега г-н Гешев ,като главен прокурор да се самосезира и да почва да работи дитанционно и да повдигне обвинение срещу Борисов за бездейсвие ,некомпетентност,уронване престижа на републиката,липса на конрол върху подчинените ми министри и много над 18 обвинения !!!!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Здравни права НЕ се прекъсват дори и след 3 месеца Неплатени здравни осигуровки. Чак след 4ия месец се прекъсват здравни права. Не знам защо лъжеш?
9
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Надявам се, можеш да четеш ТУК . И да се лекуваш НАВРЕМЕ. НЕ РАЗЧИТАЙ НА ДРУГ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ЗДРАВЕ.
8
0
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Прав си. Но тези неща трябва да се започнат Н.А.В.Р.Е.М.Е. - ОЩЕ от ПЪРВИЯ ЧАС, ЩОМ УСЕТИШ ЧЕ СИ ЗАРАЗЕН. НА ПО- КЪСЕН ЕТАП ЗАПОЧВАТ БАКТЕРИАЛНИ УСЛОЖНЕНИЯ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ БЕЗ АНТИБИОТИЦИ. Най - важно е да НЕ се допусне вирусите да се размножат бурно и да Не достигнат до белите дробове, сърцето и мозъка. Тоест - БЪРЗИНАТА на лечението е много важна - първият ден е решаващ за разпространението на вируса.
7
2
 
21
 
! Отговори
... преди 3 години
С нищо не лекуват. Слагат те под карантина за 14 дни вкъщи и до там. Не те лекуват, защото никой не идва вкъщи. Не те лекуват, защото не си в болница а вкъщи. И така - С НИЩО НЕ ЛЕКУВАТ.Ако оживееш, след 14 дни може и да излезнеш от вкъщи. Ако ли не - ставаш част от статистиката. Това е, за лекуването в България.Лекарите станаха бизнесмени - влизаш в кабинета ионя веднага отваря компютъра и "Охоооо, имаш прекъснати здравни права . 2 месеца за 2018 г. Ко прайм?"Тукат в муцуната и до там.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тровят хората наред с лекарства дано да оцелят, ама надали.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тая почти година би трябвало да има огромна информация, поне на база статистика!Вече има компютри, не се пише на картони с химикалка!Достатъчно беше да се попълнят всички известни данни на милионите положителни и сигурно можеше да се направят доста валидни изводи.В 21ви век хвърляме боб пред пандемията!Безумие!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следя състоянието на здравната ни система и не мога да се премиря ! Днес 8 месеца почти след ,като почна този ад те се хвалят ,че получили няколко кашона ремдисивир За корупцията трабва оставка , но за тази некъдърност трябват само китайските закони ! На площада и .....
3
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВМЕСТО ТОКСИЧНИ ПРЕПАРАТИ И АНТИБИОТИЦИ КОИТО СКАПВАТ ИМУННАТА СИСТЕМА ИМА ДАЛЕЧ ПО ЕФИКАСНИ ЛЕКАРСТВА!!!КЛЕЕВА ТИНКТУРА СВРЪХ МОЩНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ВИРУСИ И НЕ САМОАКО НЕ СЕ ПИЯТ ДРУГИ ЛЕКАРСТВА ИМА ЦИТРОСЕПТ КОЙТО МОЖЕ ДА УБИЕ ЗЛАТИСТИЯСТАФИЛОКОК ТА ЕДИН КОРОНА ВИРУС ЛИ. цИТРОСЕПТ ДА НЕ СЕ ПИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА ЩОТО СПИРА РАЗГРАЖДАНЕТО ИМ В ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЩОМ СЕ СПРЕ СТАВА ВСЕ ЕДНО СИ ВЗЕЛ 5 ХАПЧЕТА НАКУПБИЛКИ, ЧЕРВЕНА ХВОЙНА, КОТЕШКА СТЪПКА ПЛЮС МОЖЕ И ПО СЛАБИТЕ ЕХИНАЦЕЯ И КОТЕШКИ НОКЪТ
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дават наред антибиотици докато не мине или докато човека не си замине от тежките антибиотици.Лечението в болница трябва да включва основно подаване на кислород.
1
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПО ТОЧНО Е С КАКВО НЕЛЕКУВАТ КОВИД НЕКАДЪРНОСТ ТОТАЛНА!!!