Проф. Радка Аргирова: Това няма да е последната пандемия

Според нея в България няма втора вълна, още продължава първата
31 окт 2020 10:36, Нели Христова
30
Проф. Радка Аргирова: Това няма да е последната пандемия
Снимка: БГНЕС

За да говорим за нова вълна, това означава, че старата трябва да е приключила, да има период без новозаразени лица, а това при нас не се е случило. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

"Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват и на които им беше необходим документ, а сега идват хора със симптоми", каза още тя.

По думите й доста хора, които имат симптоми, не се изследват.

"Увеличи се много броят на лабораториите. При отчитането на PCR има строги и категорични правила, място за съмнение няма там. Само ако теста е взет неправилно", добави още проф. Аргирова.

"Трябва да се помисли по въпроса, че не на всички лица трябва им се прави PCR. Има и антигенни тестове - те показват положителен резултат точно тогава, когато има симптоматика. Може прекрасно да бъде използван когато болният влиза за операция", обясни вирусологът.

Това няма да е последната пандемия и ние трябва да внимаваме доколко животинския свят се приближава до нас, каза тя.

"Става все по-трудно обслужването на болните и при това положение е много добър апелът на БЛС към студентите по медицина и пенсионираните лекари".

"При "Ремдесивира" има тънкост - трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се изчаква", уточни тя.

"Притеснява ме, че при непрекъснатата изменчивост на вируса, дали антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант. Такива случаи има във вирусологията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професори много бря,всеки дава съвети,като казват че всеки четвърти е заразен в България ,ми то и всеки трети е професор или доцент)
27
0
 
2
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА ,БЕ.. преди 3 години
Я , ДА МУ СПРЕТНЕМЕ ЕДНО "ВЪСТАНИЕ"НА ТОЯ ВИРУС ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААГЛЕЙТЕ , КАК ТИЯ ГДЕТО "СИСТЕМАТА ГИ УБИВАШЕ"...ОЩЕ СА СИ ЖИВИ И СИ ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ ЗА ИЗДРЪЖКА...ХА,ХА,ХАААА....НЕ УМИРАТ , ДРУГАРКИТЕ ,БЕ....РОТ ФРОНТ!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КОЛКОТО ПРОФЕСОРИ---ТОЛКОВА МНЕНИЯ У БЪЛГАРИЯ!!!!!АМА , НАЛИ ТАКА ГИ ПРАВЕХА "ПРОФЕСОРИТЕ" ПРИ СОЦ-а---ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ И СЪС ЗАВЪРШЕН "РАБФАК"....!ЕТО ВИ ГО ДНЕС РЕЗУЛТАТА ...ХА,ХА,ХААААААААА...ША СЪ УПРАИТЕ ,БЕ...ПРИ ТАТО ИМА МЕСТО ЗА ВСИЧКИ...ХА,ХА,ХАААА..
25
2
 
10
 
! Отговори
Естет преди 3 години
Професорке, стига плашихте хората!Вирус като вирус!Има много по-опасни болести!България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови и онкологични заболявания!Там какво направихте професорите и политиците по въпроса???НИЩО! Какво направихте за превенцията и ранното диагностициране на тези заболявания?НИЩО!И имате безочието да излизате пред хората и да говорите само за коронавирус като папагали?!От март месец насам друго болести няма!Само коронавирус!Засрамете се!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За повече от хиляда души беше последната пандемия...
23
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
а новозаразени с новоносители? и колко грип Б видЕ това лято? щот и не-нАУчните среди тЪ нЕ разбират.
22
3
 
3
 
! Отговори
БАНчо преди 3 години
Права е жената, как може да има втора като първата не е приключила, я вижте Черно море как се вълнува - синусоидално. Ако примем, че грипен вирус от кой да е тип същестува с години - друг въпрос дали се проявява или само си го носим скритичко, то ще излезе бе грип Б например си е първа вълна от десетилетия ако не и повече. Бабата бърка новозаразени с носители и с симптомни/безсимптомни. Опитах да й го обясня в академична среда, но не успях да го направя в достъпна за т научеова светило форма.
21
2
 
3
 
! Отговори
Майтапчийски преди 3 години
Абе, пенсионната на професорите кога идва? Генералите поне ги гътват на 60. Не съм наясно обаче с генерал професор как стои въпроса. Излизат всякави бабички и ***, после се чудят защо обществото не иска да се дават пари да БАН и БА.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много професор,много профанесор в тая държава.И генерали,ти да видиш.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко гербера, неспособни да си завържат обувките без някой да се изгаври с тях, се присмиват на професорка със стаж и опит по-голям от смешния живот на присмиващите се шeбeци.Каква трагедия е днешна България.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възрастта смекчаващо вината обстоятелство ли е?
17
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 9"няма ли да я разследват за насаждане на паника тази баба?"А като излизaше вcякa cутрин нa вcякa тeлeвизия cвeтaтa трoицa c гeнeрaлa oблeчeн в чeрнo в cрeдaтa и нaбивaше, чe e cтрaшнo и "шa ca мрe" - ти къде беше и защо мълча?
16
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
По стара инфoрмaция oт CЗO - 1234 мутaции нa кoрoнaвируca рeгиcтрирaни дo крaя нa юли! Кoлкo ли ca ce рaзцъкaли дoceгa?! Кoи ли oт тия 1234 мутaции ca в oбръщeниe мeжду хoрaтa ceгa?! Малко ми е съмнително това число 1234, ама бутай! Ако мутира като грипните вируси ще има ли нова ваксина всяка година?!За коя ли от мутациите на вируса ще е ваксината дето ще пратят Мутафчийски да купува!? Аз съм в триумене по въпроса!
15
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Намаляване на населението до нужния оптимум, равен на 10% от настоящото количество. Въвеждане на НСР. За съжаление ГМО не помогна.
14
1
 
3
 
! Отговори
моля? преди 3 години
Онлайн обучение по време на пандемия или на вирус истерия създадена от определен политически кръг ...Вчера имах здравословен проблем, включих си лаптопа, камерата работи и моето джипи ме огледа виртуално; пари му преведох по сметката, но не виртуално.Виртуално ми харесва: например, стоиш си в панелката на Младост 4, и виртуално си на море на Хаваите или по плажовете на Сейшелските острови ...А може виртуално нищо и да не правим, но и заплати да не вземаме, нали?
13
1
 
8
 
! Отговори
Маалътъ преди 3 години
Явно освен миенето на ръце ще трябва и да се къпем поне веднъж годишно.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да я разследват за това че казва истината ! Заразните болести ще бъдат все повече и това е обусловено от начина ни на живот, колко са градовете с над 1млн. души - стотици прекрасни места за зарази. За тези над 10 млн. просто не нужно дори да ги мислиме колко са удобни за бубите. Така че свиквайте, не връщайте учениците в клас а ако някой каже че онлайн НЕ МОЖЕ да се учи не му вярвайте просто трябват определени усилия за това.
11
2
 
5
 
! Отговори
Ремдесивир преди 3 години
Конспирация за 1 милиард евро. Четете изявлението на проф. Дидие Раут.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че защо да създава паника? Казва истината.Те, паникьорите ще се паникьосат от каквото си искат. За тях няма проблем да намерят повод за паника.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли да я разследват за насаждане на паника тази баба?