БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен

Ясни правила за даване на парите, иска Цветан Симеонов
26 ное 2020 14:01, Анисия Иванова
12
БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската търговско-промишлена палата никога не е била привърженик на раздаването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Трябва да се стимулират работещите и коректните фирми с близък до нулата лихвен процент и за дълъг период от време. За нас е грешка да се подпомагат фирми, които след като свършат парите, ще обявяват, че затварят и тогава възвръщаемостта ще бъде нулева. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"За нас критериите по отпускането на държаваните помощи за бизнеса са изключително важни - трябва да са обективни, опростени и да предоставят широк достъп за кандидатстване от страна на компаниите, редуцирайки по този начин възможността за корупционни практики.", каза той.

По отношение на очакваните евросредства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване Цветан Симеонов коментира, че всички страни са заинтересовани и когато става въпрос за пари - "компромис винаги се намира".

Още по темата

"Вече са издадени около 17 млрд. евро, които са вписани във фондовата борса в Люксембург. Това е реална помощ за бизнеса и не са "хеликоптерни пари". 10 милиарда от тях трябва да се възстановят до 2030 г., а останалите - до 2040 г.", обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Затова четирите български работодателски организации изпратихме писмо до правителството, в което обръщаме внимание върху отделянето на определени средства за отлагане на лихвени и социални погасявания, както и някои вноски по дължими данъци, до колкото бюджетът позволява", каза още Симеонов.

Според проучване на БТПП, което обхваща целия Европейски съюз, ефектът от частния локдаун в България ще бъде изключително отрицателен.

"Двойно са се увеличили песимистичните прогнози както за вътрешните продажби, така и за тези в чужбина, което не е характерно за България. Фирмените инвестиции се очаква да се намалеят с 66%, като прогнозите за по-малко от 7-процентно свиване на БВП са вече трудно защитими.", изброи той.

Препоръката на Цветан Симеонов е фирмите да влязат в режим на икономисване, да търсят начини да останат на пазара и да наблегнат на дигитализацията.

"Каквато и помощ да предоставя държавата, ако предприятието не мисли за собственото си бъдеще, то ще бъде обречено и при затваряне държавните средства ще бъдат загубени.", препоръча шефът на БТПП.

Целия разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не знае кое е най-малкото зло - факт! Засега да се опитаме да запазим живота на хората и да поограничим заразата, никой няма да умре от това, че 3 седмици не ходи на работа.
9
1
 
2
 
! Отговори
Със сигурност преди 3 години
Ще е отрицателен, но не колкото пълния пупу
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв беден човек, този поне да беше отишъл в някоя стая където няма такава скъпа колекция от картини, ясно е, че тези "бизнесмени" не искат да вадят от джобовете си
7
0
 
14
 
! Отговори
Помощи ли преди 3 години
Само за безработни - за да оцелеят. Останалото е хранилка за наши хора. Забелязвате ли че тезе които не са внасяли данъци най-много търсят помощи? Бизнес които не внася данъци - да фалира.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно затваряне на всичко поне за месец. Никакви помощи, това е поредна схема за източване на държавни пари.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Моето мнение е-че Който не му върви бизнесът да фалира! ''.................точно така и човека точно това казва
4
1
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Когато навлезе Капитализмът 90-те години, всички Политици и Новоизлюпени Бизнесмени почнаха да реват че Държавата е лош стопанин и трябва да се почне веднага Приватизация-После всичко се съсипа и изпродаде за жълти стотинки-след 32 г "Преход" се оказа че Държавата трябва да помага на същите тези вълци -които Я съсипаха?? И сега те искат пак от Държавата-в смисъл народните пари! Моето мнение е-че Който не му върви бизнесът да фалира!-Така е в Капитализмът дами и господа -другото е Комунизъм вече!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой има ли човек, да уреди малко държавна помощ?За човек в Герб питам.
2
1
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
аз предлагам да караме по правилата на капитализма пример 1929 г фалираш изапочваш отново продаваш каквото имаш в българия и чужбина и си спасявашдонякъде бизнеса с това раздаване на пари ние оставаме без пенсии
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталистите искат комунизъм за тях, и див капитализъм за бедните и работниците.